fredag 26 juli 2013

Sensommarnews

IMORGON ÄR DET sjusovardagen och enligt den finländska al­ma­nack­an tillika min, dotterns och hennes mor­mors, salig i åminnelse, namns­dag. Men sjusov, det gjorde jag med besked idag! Efter att ha vaknat första gång­en vid halv sex vände jag mig på andra sidan och lyckades för­vånansvärt nog somna om. Nästa gång jag slog upp mina grusiga vi­sade klockan på strax före tio!!

Kanske berodde det här oväntade sömnbehovet på gårdagens grä­vande i en för den här sommaren osedvanlig smällhetta? En liten, liten ny rabattyta fick jag till på Glaspalatsets skuggiga norrsida. Där plan­terade jag de bräkenplantor som snälla S hämtat åt mig från skogen tillsammans med några hostor, som hittills vuxit på helt fel plats. Fler, av en annan sort, ska det bli senare, när de måste flytta från den som­marplanteringskorg de växer i just nu.

Bland mina sommarkrukor har en okänd typ vecklat ut sina djuporange blommor. Vad det är för något vet jag inte, men jag skulle gissa på en variant av kokardblomma. Hur cool som helst tillsammans med de öv­riga, eftersom temat för året är ”Färgrikt” ;o)


Mitt bestånd av pelargoner är rätt stort, men plantorna är rätt små. Jag begriper inte varför de inte vill växa till sig i omfång den här som­ma­ren. Men finstämt blir det ändå i skymningen, när mängden får kom­pensera där det brister i format!

Och så, som utlovat, ett par bilder på den färdigmålade och upp­häng­da talgbollsgloben. Kroken på insidan är alltså avsedd för att haka upp ett nät med foder. Ännu är det förstås långt till fågelmatartider, men det är lika bra att ha den uppe redan, så är det gjort.

Om någon är intresserad så har jag har sex stycken till färdiga men omålade. 30 € tar jag för en omålad, 35 € om du vill att jag gör sk*t­jobbet åt dig ;o)


Inne i köket har höstgrödorna i pluggboxen börjat gro redan tredje da­gen efter sådden den 23:e. Snabbast är rättikan. Inte vet jag om man brukar förgro när det gäller höstsådd, men nu gör jag det i alla fall.


Slutligen en bild på slit & släng-vanvettet som fortsätter att råda. Den­na helt felfria positionsstol bärgade jag från metallskrottippen. I con­tai­nern för brännbart avfall hade den forna ägaren dumpat den lika­ledes helt felfria och rena (!) sittdynan. Alltså, på ren svenska: VAD FAN TÄNKER FOLK MED?! Hålfoten..?

Men jag tackar och bockar, eftersom gratis alltid är gott. Och gott ska det bli, att denna fredagkväll få slå sig ner och i allsköns ro och ensam­het få ta ett glas rött och njuta av att det idag tycks luta åt den första riktigt sommarljumma kvällen. Välkommen över om du vill göra mig säll­skap!

3 kommentarer:

 1. Visst känner man sig nöjd, när man åstadkommit något man länge tänkt på, i trädgården! Och välförtjänt också...
  Den solstolen var ju ett riktigt fynd! Jättesnygg och fräsch ser den ut! Grattis till den!
  Och som sagt, hade jag haft lite närmre, hade jag gärna delat en flaska rött med dig ikväll!
  Ha det gött, kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sannerligen förargligt, det här med de långa avstånden. Konstigt nog, så är de flesta av mina bloggpolare bosatta antingen långt ner i Småland och Skåne, ute till havs på Öland och Gotland, alternativt långt åt helskotta norrut i Sverige. Man kan ju undra varför det blivit så?

   Var alla finländska besökare huserar är mera diffust. Jag vet att de kommer på besök, men de ger sig sällan eller aldrig tillkänna. Lika lite som det otal ålänningar som hälsar på och läser. Det är också en sak man kan undra lite över.

   Radera
 2. Här bak i skogen fågelmatas det för fullt året runt. Jag kan aldrig riktigt bestämma mej för när det är dags att sluta, så jag fortsätter och fortsätter...och hepp så har fågelföräldrarna visat sina små var dom ska äta och då är det ju störtomöjligt att sluta mata. Kanhända är jag den enda som köper fågelmat i juli månad. Men söta är dom ungarna till hackspett, nötskrika och alla dessa små små dunbollar som heter nåt på fink/mes/sparv...

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!