torsdag 25 juli 2013

Fönstertittare välkomna!

 

MÅLAD, UPPHÄNGD OCH pryder sin plats. Min egen ljusglob, som nu hänger tillsammans med andra lyktor i mitt köksfönster, fick igår en om­gång med antikvit sprejfärg. Samtidigt passade jag på att spreja den lite större sfär som ska skydda vinterns talgbollar från storfåglar. Den fick av praktiska skäl bli mattsvart. Bilder kommer senare.

Jag har åtta ljusglober till, om någon blir sugen att få sig en egen. Fler av samma modell blir det inte, för jag hade bara nio ljuskoppar av glas att tillgå. Men jag har andra idéer, så det är inte omöjligt att det kom­mer att bli andra typer av upplysande spikband framöver!


Igår skulle jag hämta mig en squash från monsterplantorna i pall­krags­lådan. En precis lagom stor, jättefin knep jag åt mig och stod i beråd att fortsätta till lådan med morötter, när jag i ögonvrån skymtade nå­gon­ting längst ner i lådan. Jag vek undan några jättelika, stickiga blad och höll på att trilla på ar*let!

Under det yviga bladverket, tätt mot jordytan, hade i det fördolda en GIGANTISK squash vuxit fram! När jag väl kånkat upp den till köket väg­de den in på nästan 1,9 kg! Skulle tro att det lutar åt en tredubbel sats Ruck­elgurka ...

6 kommentarer:

 1. Oj, oj, det var inte dåligt! Lägger du in squash som gurka?
  Idag tror jag, att jag ska skörda våra första rödbetor! Äta kokta med bara lite smör som förrätt... Längtar till middagsdags!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, den var lite bamsig, den där gömmesquashen :o)

   Jag uppfann Ruckelgurka när jag hade ont om vanlig och konstaterade då att det blev precis lika gott. Squash smakar ju nästan samma sak, så varför skulle inte det gå? tänkte jag. Och jag tänkte tydligen rätt ;o)

   Det är inte mycket som går upp mot känslan av att få skörda sina första primörer, det håller jag med om. Men det är många veckor sedan nu, som jag själv knep mig mina första rödbetor. Nu är alla så stora att jag är tvungen att skörda rubbet och äta det jag orkar och sen lägga in resten till vintern.

   Radera
 2. Jättesnygg ljuslykta! Men har tyvärr inget lämpligt träd att hänga den i - dessutom bör den ju vara täckt ovanifrån så det inte regnar in i den - och på altanen är det redan fullt med en massa hemgjorda dekorationer och massor av ljuslyktor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, den är ju faktiskt inte avsedd för utomhusbruk, min spikbandsglob. Om den inte hänger i skydd under tak förstås. Mitt egentliga mål är att ha "öppen gård" i samband med årets åländska skördefest i september, så det är för det tillfället jag producerat. Men det skadar ju inte att försöka kränga iväg några via bloggen heller ;o)

   Radera
 3. Det är till att ha gröna fingrar! Vilken bamse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Nädu, min fingrar är inte gröna, endast skitiga av jord. Den här lyckade odlingen är en misstagskombination av dåligt minne, utomordentlig planteringsjord från svenska Rölunda och ett träget vattnande i torkan.

   Med tanke på det sistnämnda är det lika bra att inte tänka på vad kilopriset på det "hemkörda" blir, när så många sköna euro rinner rätt ut genom slangen ...

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!