fredag 19 juli 2013

Tid för överraskningar och en gnutta köksfilosofi

JAG SÅDDE IFJOL. Då blev det inte mycket annat än lite grönt. Men i år kommer resultatet. Min kanadensiska solhatt tänker bekänna färg! Hög, stadig och frodig står den i rabatten utanför Glaspalatset, har massor med knoppar och går i full blom vilken minut som helst. Spän­ningen är oliidlig ;o)


Bekänna färg tycks även en av mina små buskar med s.k. mors­dags­ro­sor göra. De som jag räddade ur en sopcontainer från en framtid som kompost. Ända tills nu har all blomsättning varit av en orangeröd, när­mast korallröd, kulör. Men vafalls, vad skådar mitt norra?! På samma kvist som de röda har det nu dykt upp en klase vackert rosa blommor!

Hur ska detta tolkas? Är den ursprungliga färgen fejkad på något vis eller är det här helt enkelt ett resultat av naturens oväntade nycker..? Någon som varit med om något liknande?


Sen kunde jag inte låta bli att ta en bild av min middag igår, som fick mig att bli en smula filosofisk, för Livet är ju på sätt och vis väldigt myck­et som en tom tallrik. Hur det gestaltar sig – hur närande det blir – beror mycket på vad man lägger på den, sin livstallrik.

Lite ris, några knackkorvar, en näve ärtskidor och vaxbönor och några skivor gurka; enklast möjliga vardagsmat, men förenat på tallriken en komposition som gör gott både för mage och ögon. Det är således inte de stora åthävorna och de kostsamma råvarorna som gör’et. Det är hur man väljer att kombinera de till buds stående ingredienserna som antingen gör Livet smakfullt eller riktigt vedervärdigt.


Och vet ni vad? Igår kväll började det regna! Drygt tio välbehövliga mil­limeter behagade det komma innan det klarnade upp igen framåt förmiddagen idag. O, bliss!

2 kommentarer:

 1. Din kanadensiska solhatt ser ut att bli jättefin! jag gillar ju, i motsats till de flesta, gult! Och den solhatten ser ut att vara i en underbar gul färg. Sen är jag så imponerad av att du sår perenner, övervintrar dom och får dom att blomma!
  Jag köper ju alltid färdiga plantor...

  Här har vi inte fått något regn än, och nu börjar det bli riktigt kritiskt på åkrarna. Många kommuner här, har infört vattningsförbud men inte där vi bor - än!
  VI VILL HA REGN!

  Må så gott, kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är maffig, om inte annat :o) Det som förvånar mig, nu när den börjar slå ut lite fler blommor, är att de tycks ha lite olika nyans på sin gula färg. En del är väldigt gulgula, andra mer åt det orangegula hållet.

   Sår perenner och sår perenner, nja ... Det är nog att överdriva lite, hörru! Jag fick en näve frön. Jag slängde ut dem i en rabatt. Jag vattnade lite ifjol. That's it. Inte mycket ordning och reda där inte!

   Den här sommarens lokala brist på vatten både här och där är lite förvånande. Nog brukar vi ha regnfattiga somrar ibland här på Åland, men det känns som det är värre än vanligt i år. Som motvikt har vi de stackars norrlänningarna hos er i Sverige, som ju t.v. i princip inte fått något annat än regn.

   OCH JAG, JAG VILL HA MERA REGN!

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!