måndag 12 augusti 2013

Guld av olika karat

FOLKET ÅTERKOMMER FRÅN sina semestrar. De papperskrigiska trup­perna mobiliseras och omgrupperas. Efter ett nyss mottaget te­le­fonsamtal står det klart: ja, jag kommer att arbetspröva fr.o.m. den 2 september, men nej, detta kommer sig inte av att Alandia Försäkringar skulle ha tagit sitt förnuft till fånga. Istället får samhället – som vanligt – gå emellan och ta det ansvar som de vinstorienterade för­säk­rings­bo­la­gen smiter undan från.

Det är således Ålands arbetsmarknadsmyndighet, Ams, som kommer att stå för den av deras egen arbetspsykolog och min läkare förorda­de, initiala arbetsprövningen om 4 timmar/dag i en månad, inte mitt arbetspensionsbolag. Ams är guld värda och gör verkligen vad de kan för att hjälpa.

Men det största, jävligast taggiga ris som finns ska för­säkringspacket ha! Inte för ett ögonblick lever de upp till lagar och för­ordningar (för­utom när de har någon fördel av det), utan högst upp på deras hem­li­ga dagordning står med stor sannolikhet: Stjälp! Stjälp! Stjälp!

Det om det.

***

Igår vände jag mina lövkomposter och omlokaliserade det ännu bara halvfärdiga materialet till ett mer undanskymt hörn av gården (under mina två jättegranar). Hälften av lådornas innehåll var rena, rama svarta guldet, och det var det jag var ute efter.


En rad jordgubbsplantor skulle grävas upp och bytas ut. Men innan de krukodlade kunde planteras måste jorden förbättras, så några skott­kärrs­lass har redan gått åt. Och idag vaknade jag till det glada smatt­ret av regn mot plåttak. Yes! Perfekt tajming där. Bättre start än så kan plantorna inte få.

8 kommentarer:

 1. Orättvis att ni fick regn! Vi har blivit lovade massor av det i dagar, men det som kom för några dagar sen visade inte ens 1 mm i mätaren.
  Du frågade om jag hade ett hemligt vapen när det gäller att hålla ordning på stenpartierna; Ja! Mina fingrar!! Jag rensar dom alltså för hand - och nu när vi inte längre har några stora träd kvar så blir det inte mycket skit i dom.
  Stackare, har du inte badat i år när det varit en så fantastisk sommar - och fortfarande är! Vi har en trevlig skribent i den lokala tidningen och han skrev idag;"Äntligen - sommaren har börjat, för oss gotlänningar!" Vilket stämmer, det är nu det är tomt och skönt på stränderna, det är varmt i vattnet och oftast riktigt behaglig temperatur på land. Ja, om man inte gillar när det är 30-35 grader förstås, för det är det sällan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det regnade visserligen, men jag har ingen regnmätare just nu. Den blev glömd ute över vintern och frös sönder :o/ Men enligt meteorologerna torde det ha kommit en 8 mm i alla fall.

   Det uteblivna badandet bekymrar mig inte det minsta. Dessutom har det inte varit mycket till varmsommar här på Åland i år, vilket gjort att det känns ännu mindre lockande än vanligt. Men jag erkänner utan omsvep: i vuxen ålder är jag numera nordeuropas största badkruka, så långt från barndomens blå läppar och skrynkliga handflator och fotsulor som man bara kan komma ;o)

   Inget ont i turister, för de är ju i stor utsträckning båda våra öars levebröd. Men det är onekligen skönt när den värsta säsongen är förbi och folkmängden återgår till det något mer normala.

   Radera
 2. Svart guld är det bästa guldet! Men jag brukar köpa det i påse, eftersom jag fick en massa snigelägg i min dåvarande kompost...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajaj, snigelägg vill man ju ogärna inkubera samtidigt som man tillverkar jord! Jag får väl hålla tummarna för att min gård fortsätter att vara fri från de hemska spanjorerna, för nog skulle det vara bra synd att inte ta tillvara möjligheten att återanvända alla restprodukter från trädgården.

   Radera
 3. Hejsan

  Svart guld är väl olja? Det är inte så att du stött på en oljefyndighet? hehe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovars, för vissa är det väl oljan som är det svarta guldet, men för en glad amatörodlare är oljan inget mot det svarta guld en riktigt fin kompostjord är :o)

   Radera
 4. Här ligger årets tömning av kompostlådan i plastsäckar bakom växthuset. Förhoppningsvis dör några av ogräsfröna i den varma och syrefattiga miljön. Jag tänkte lägga ut det i rabatterna när kylan har kommit för att bjuda på en bra start till våren.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis detta ska jag göra med det svarta guldet är det tänkt, skyffla över det i tomma jordsäckar.

   De säckar som syns på bilden i inlägget är f.ö. ett experiment med att få till snabbkompostering av trädgårdsavfall. Någorlunda sönderklippt material stuvas i säckar, som försluts rätt ordentligt och förses med hål i botten.

   Detta borde påskynda processen, så man slipper vänta 2-3 år på sin jord :o) Om inte annat, så kan jag alltid dumpa över det halvkomposterade innehållet i varmkomposten lite senare och låta det gå färdigt där.

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!