söndag 11 augusti 2013

Ruckel-Snoken, det är jag det!

MINNS NI SMÅMYSIGA, svenska tv-serien ”Snoken”? Inte för att jag vet hur jag kom att tänka på den, men det kan väl bero på att jag kän­ner mig som en halvsmart privatdeckare just nu?

”Något”, det äckliga krypet som kröp en gång för mycket i sitt lilla liv för ett par dagar sedan, har nämligen fått bekänna färg nu! Jag har sniffat och snusat mig runt på nätet och är ganska övertygad om att det var en släkting till den avskydda älgflugan, närmare bestämt en fågelfluga.

Fågelflugan, Ornithomya avicularia, är precis som älgflugan, Lipoptena cervi, en art av familjen lusflugor, Hippoboscidae. Det lilla aset kan myck­et väl – precis som kusinen, som har en dragning till hjortdjur – ta sig för att kalasa på en människa.

Helt ute och cyklade var jag således inte och gjorde definitivt bäst i att bokstavligen göra slag i saken när den lilla krabaten hade fräckheten att bli närgången ;o)

4 kommentarer:

 1. Grattis till väl utfört detektivjobb! Hur vanligt förekommande är den krabaten?
  S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, man känner sig nästan som en äkta Sherlock när man råkar hitta rätt någon enstaka gång :o)

   Enligt Naturhistoriskas information är det mycket allmän och vitt utbredd i Sverige. Vanligen förekommer den i skogsmark, så vad den gjorde på ruckelgården vete fåglarna, haha!

   Radera
 2. Så intressant! Ser att det stämmer med bilden på huvudet och jag funderar nu på om de jag träffat på också har varit av den sorten. Bäst är förstås att slippa träffa någon av dom oavsett sort. Nog för att jag är djurvän men löss ska förgöras. (Oj vad det där lät brutalt!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, visst är det intressant? Och som vanligt intressant att upptäcka, än en gång, att det hela tiden finns ny lärdom att inhämta :o)

   Jag hade inte en aaaning om att det finns så många släktingar till älgflugan och för den delen inte heller att den är en s.k. lusfluga. När det gäller deras fortlevnad är jag dessvärre av samma åsikt som du: kryp av det är slaget är det fullt tillåtet att slå ihjäl om de blir för närgångna.

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!