tisdag 13 augusti 2013

Om en rad positiva resultat


JAJAMENSAN, IGÅR VÅGADE jag mig på att vittja en av mina po­ta­tishinkar! Mandelpotatisen tog helt klart mycket längre tid på sig än de sorter jag odlat tidigare år, men skörden blev god. Drygt 500 gram fanns det i den här hinken. Släta och perfekta ”päron” hade det blivit också. Men de får mig att sakna Peter så mycket, för det hade varit läge för surströmming nu.

I höstas satte jag min själ ingen vitlök, men var synbarligen slarvig när jag tog upp fjolårsskörden. I våras spirade det till min förvåning på flera ställen bland mina frilandsodlingar, så jag hade helt klart mis­sat några. Men nu är de skördade och är stora, fina klyftlökar. Ibland kan det tydligen löna sig att vara lite mer av en Slarv-Maja ;o)


Medan jag var i duschen sent i förrgår kväll hade det plötsligt dykt upp en skylift utanför tomten. Jamen, JAA! Därmed har jag igår, medelst s.k. ekorrskinnshandel, fått hängrännan på ”Rucklets” västsida upp­rä­tad och fastskruvad igen, den som snö- och ismassorna drog loss den 18 december ifjol.


Nu skulle det väl sitta som en smäck om jag fick hit elektrikern också? Han som i mitt källarförråd kapade helt nydragna ledningar 2006 och sen liksom glömde koppla ihop det hela igen när han var klar med sitt.

Pipi skrev förresten här­om­dagen i en kommentar, att elektrikernas ord­språk är: Friskt kopplat, hälften brunnet. Till det skulle jag vilja göra ett tillägg: Friskt kapat, hälften svunnet.

11 kommentarer:

 1. Visst är det något visst med egen skörd! Igår åt jag och dottersonen kronärtskocka nr 2 och 3!
  Och två till kan jag nog skörda! Förutom det, så pryder växten sin plats på altanen.

  Skönt att det ordnade sig med hängrännan i alla fall!
  Då fixar det sig nog snart med elen också...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din kronärtskocksodling tycks gå riktigt bra. Kanske vågar jag mig på att prova nästa säsong?

   Vi får väl se hur det går med elen. Jag påminde lysmasken en gång för ett flertal år sedan, men inte dök han upp då. Tidigt imorse mejlade jag honom för att lite försynt påminna igen - så här sju år efter klippet. Men än så länge inget svar.

   Radera
 2. Grrrrrrr kommentaren försann. Det smarta kvicka och humoristiska. Snälla förklara ekorrskinnshandel!
  Med allra vänligaste hälsningar Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Så typiskt. Det brukar gå precis så där, de gånger man tycker att man fått till det riktigt bra.

   Ekorrskinnhandel är t.ex. som följer: Du hava nykärnat smör. Jag hava prima, blanka ekorrskinn. Du byta smör mot skinn, ja ..?

   Byteshandel enligt välbeprövad modell helt enkelt :o)

   Radera
  2. Bara ekorren är skjuten innan skinnet byts bort då! Du är väldigt energisk i din trädgård och med ditt ruckel. Jag är mäkta imponerad av dig att du orkar strida på alla plan, både de rent administrativa och de mer fysiska. Att skriva kommentarer här på en ipad är också en upplevelse. Dock tänker jag inte strida mer nu utan önskar en fortsatt god afton.

   Radera
 3. Hej Nina
  Äntligen så kan jag läsa bloggar igen det blev ett långt uppehåll,Nu har jag bytt ut windwwds 8 mot 7an.för att ingen kunde hjälpa mig.Så nu kanske det ska fungera.Hoppas du haft en fin sommar.Jag har en del bloggar att läsa nu å själv blogga om vad jag gjort det är en hel del.Forts följer.
  Kram på er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj ja, du har verkligen varit frånvarande länge! Så bra att du fått ordning på det hela med ett nedbyte :o)

   Sommaren har varit helt okej, även om jag slagit mitt eget rekord i att inte avlägsna mig i onödan från "Rucklet" :oP

   Stor kram till dig också!

   Radera
 4. Vilka härliga "pärer", till vad ska du äta dom - och ska dom lagas på något speciellt sätt eller bara kokas!?
  Sen till din kommentar; Nej, jag lider aldrig av att andra har det rörigt, orensat och skräpigt i sina trädgårdar. Det är ju hos dom och kan vara riktigt charmigt. Men själv blir jag galen om inte vår trädgård ser åtminstone hyfsat prydlig ut - och det gör den nu. Dom 43 gästerna kommer klockan fyra och det är bara att hålla tummarna för att det INTE regnar. Jag som senaste veckorna bett om regn! Men inte idag tack!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Päronen" kokte jag helt som vanligt och intog som det lilla extra till två rysligt ordinära grillkorvar, som jag skivade och stekte upp i panna. Mandelpotatis är i mitt tycke helt annorlunda än den vanliga potatisen jag brukar ha (t.ex. Bintje), mjölig men ändå fast, och med mycket smak.

   43 trädgårdsgäster, wow!! Man är säkert bra slut efter en sån dag, inte sant? Mycket fint att titta på fick de i alla fall, oavsett om det höll tätt uppifrån eller inte :o)

   Radera
 5. Vi har också börjat ta upp potatis, men bara det som behövs för tillfället. Så länge blasten ser fräsch ut får dom står kvar i jorden och växa till sig.

  Det är nog ganska vanligt ute i obygderna att man idkar ekorrskinnshandel, dvs man hjälper varandra med det man kan och har när det behövs.

  Det förvånar mig att du inte legat på elektrikern som en igel sedan dom gjorde bort sig. Finns det inte risk för att brottet är preskriberat nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv har jag i år inte satt mer än fyra hinkar potatis. En vittjade jag alldeles för tidigt, runt midsommar, och då fanns det ingenting under jord. Så det här var den första av de resterande tre. De övriga får precis som hos er stå kvar så länge blasten inte blivit helt blä.

   Världen skulle må bättre av att vi till mans återgick till att ekorrskinnshandla i lite högre grad. Visst behövs det ett organiserat monetärt system för att våra välfärdsstater ska snurra på och blomstra, men känslan för sin nästa utvecklar man på ett helt annat sätt genom handgripligt tjänsteutbyte än genom att langa fram en fyrkantig bit plast.

   Det kan hända att "el-avbrottet" inte blir åtgärdat såsom varande garantireparation, men strunt samma! Det handlar egentligen bara om att återförena två kablar med varandra och kan inte kosta skjortan. F.ö. behöver jag i samma utrymme få ett 4-vägsuttag installerat och ett lamputtag installerat i taket också, så "avbrottet" får liksom följa med på samma resa. I skrivande stund har jag fått löfte om att detta kommer att bli gjort inom augusti :o)

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!