torsdag 22 augusti 2013

Ruckelhäxan Goes Pro

ÅTER EN SKITMORGON med fastande laboratorieprover. På grund av ”sockerdrickan” jag har i underkropp och överarmar framför allt när jag lagt mig för natten har blodhunden i läkarrock än en gång vänt ut­red­nings­kom­pas­sen i en ny riktning: restless legs, RLS.

Så här kollas nu B12-vitamin, järn, ferritin, folsyra, homocystein och vad det nu var till. Jeesus, Maria och alla andra ... *suckar tungt* Men visst, jag har en lång lista med symptom som alldeles utmärkt går att sammanknippa med den diagnosen ... också. Jaja, snart är det bara slut kvar av den här tanten :o/

Nåja, nog om den saken. Istället ska jag visa den senaste smarta pry­len i min samling: Pro-Seedern jag sniffade mig fram till på nääätet. Det finns en uppsjö sådosor och -sprutor, men ingen av dem har fått riktigt bra kritik, medan däremot den här, som man ”suger upp” ett frö i ta­get med, verkar som en fiffig uppfinning:


För mera sådd ska det bli nästa år, om jag fortfarande är i form för od­lande! Det bor en så ojämförlig lycka i att kunna gå ut och hämta pin­färska, fina grönsaker på egen gård, så nästa år ska det bli två pall­kragsodlingar till.

Kolla bara vad jag tog in igår:


Squashen vägde hela 2,41 kg och har fått växa sig så gigantisk för att det skulle bildas fullgångna frön, som jag nu tagit tillvara inför nästa sådd. Slanggurkan håller sig inte på en fläck innanför EU:s krav på rät­linjighet, men smaken är sjufalt den som köpegurkor har. Detsamma gäller frilandsmodellen, som tyvärr inte ger någon större skörd, efter­som plantorna växer just på friland i min sandiga och magra jordmån.

Morötterna som odlats i låda är så felfria som det bara går att önska sig. Eftersom de grott och tillvuxit under ett skyddande lock av fiberduk har inte den förhatliga morotsflugan sluppit till i år. Och så min första bifftomat av sorten 'Black Russian', som blev en del av gårdagens ve­getariska pastasås. Fast först efter att jag krafsat åt mig fröna för­stås! :o)

Annars inga omvälvande nyheter den här dagen. För till sådana räk­nas knap­past att jag imorse konstaterade att jag tappat tre kilo i vikt se­dan försommaren. Inte bra. Inte bra alls.

6 kommentarer:

 1. Restless legs - det känner jag igen...
  Det var en rolig så-pryl du skaffat! Ja, sår man mycket, så kan det nog vara bra! Ska bli kul att höra när du provat den!
  Visst är det härligt att kunna skörda eget, jag har ju inte så stora odlingar, men jag njuter av det jag har!
  Fast kål ska jag aldrig mera ha...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, om du lider av restless legs själv, då vet du förmodligen vad det är jag menar med "sockerdricka"! Jobbigt och nervpåfrestande, sömnstörande och allmänt jävligt. Om det nu är min "sockerdricka" beror på ...

   Vad är det som får dig att avstå från kål i fortsättningen ..? Fick du hela odlingen invaderad av kålmask? Sånt är aldrig kul :o( På med fiberduk nästa vår, så ska du se att det går bättre!

   Radera
 2. Jag skulle så gärna ge dig några kilo av mina. Vad fina grönsaker du får. Det är ju en fin belöning efter slitet. Hos mig är det inget ätbart som växer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissa om jag undrade vem kommentatorn var, tills jag pekade på användarnamnet och såg vart länken leder. När har du bytt bort "stickmamman" ..? Förresten borde du justera länkadressen till din blogg, för just nu saknas det en punkt före blogg.se och man kommer ingenstans ;o)

   Vad grönsaksodlandet anbelangar kan jag bara säga en sak: PALLKRAGAR! Det är något makalöst så det växer i dem om man bara ser till att ha riktigt bra, fukthållande jord och inte slarvar med vattningen.

   Radera
 3. Tänk att de avklippta hårtestarna vägde så mycket!Skämt åsido. Olika falla ödets lotter. Själv väntar jag på att boken om 2:5-metoden ska landa i brevlådan. Å andra sidan, du äter mest grönsaker och far runt som en ekorre, vad jag kan förstå. Inte konstigt att du tappar i vikt.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj jaa ... naturligtvis är det hårsvallets vikt som försvunnit! Att jag inte tänkte på det själv? ;o)

   Hörru, det jag bloggar om i matväg ska inte få dig att förledas att tro att jag är nånsorts vegetarian! Här kläms det minsann in både grillkorvar, köttbitar och vildfisk mellan varven, för rejält protein behöver fysiken få sig ibland för att må någorlunda. Baljväxter i all ära, men man är tvungen att trycka i sig såna oerhörda mängder av dem för att nå upp till samma "doser".

   Idag till exempel, idag ska det bli foliekokt, pinfärsk sik. Tjugo i tolv igår kväll bankade det nämligen på ytterdörren, och där stod gode vännen W på terrassen och undrade om det önskades fisk. Bless him!

   2:5 är ett sällsynt exemplar bland alla dessa nymodiga viktminskningsmetoder som jag faktiskt kan gå med på att det är värt att med framgång prova! Sättet att fördela "frosseri" och "svält" för att i vårt moderna samhälle efterapa homo sapiens ursprungliga matvanor, där det sannerligen inte var fest alla dagar, bör enligt all logik vara effektivt.

   Såg du f.ö. tv-programmet med Michael Mosley, som handlade just om forskningen runt detta med frivillig fasta för att motverka hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes m.m?

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!