måndag 19 augusti 2013

Sunny side up

MITT NATTLÄGER ANGRÄNSAR till en korridorstump, som i sin tur an­gränsar till köket. Dörren dit har jag lyft av och dörren till sovrummet vill jag av någon outgrundlig anledning inte ha stängd när jag sover.

Köksfönstret vetter mot öster. I öster går solen upp och när den nått över hustaken gassar den rakt in i mitt sovrum ... och jag vaknar. Mitt på sommaren kan det vara lite irriterande att bli väckt så himla tidigt som vid soluppgången, men samtidigt är det skönt. Det är ju liksom na­turens egen väckarklocka som säger: ”Wakey, wakey! Opp och hop­pa, nu börjar första dagen på resten av ditt liv!”

Slutsats: jag skulle nog vara betjänt av en s.k. wake up-lampa under vinterhalvåret.


Någon som verkligen har vaknat upp – eller kanske snarare vägrat gå och lägga sig – är den enda, lilla violplanta jag tidigt på säsongen kos­tade på mig till korgen med sommarblommor vid ytterdörren.

När allt det övriga vissnat bort fanns det fortfarande liv i violen, så jag klippte bort allt gängligt och planterade om den i en egen kruka. Och titta bara, här går blomningen igång igen för fulla muggar!


Blommar upp hoppas jag att jag gör själv efter min rendezvous med min frisör om knappt två timmar. Men det är förmodligen att hoppas på för mycket. Fast det där att bli lite ompysslad en stund – även om det sker mot betalning – är förstås aldrig fel. Det har varit mycket för lite av den saken det senaste decenniet och innan dess var det inte heller något överflöd av den varan.

Sånt är Livet. Man föds ensam, man dör detsamma och transport­sträck­an däremellan är inte mycket att hänga i julgranen den heller. Faktiskt inte olikt en IKEA-möbel, när jag tänker efter! Med tag själv-lager och en oherrans massa bök med att få ihop delarna med va­rand­ra – och alltid är det någon skruv eller något beslag som saknas.

Glömmer man dessutom bort att efterdra konstruktionen efter ett tag, vilket man alltid gör, blir den rätt så vinglig med åren ...

2 kommentarer:

 1. Jag gillar verkligen din liknelse mellan livet och IKEA. Riktigt roligt! *fniss* Men...det ligger faktiskt något i det!!
  Du frågade om jag har något register över mina växter. Det började jag med när vi flyttade från Stockholm och dom nya husägarna ville ha en detaljplan över trädgården. Hjälp!
  Som tur var så var den bara 702 kvm, men jag fick gå runt och fundera och skriva och så gjorde jag en karta över alla rabatter och skrev ner alla namn; Både på latin och svenska! Tog en vecka!!
  Så när jag flyttade hit var jag förberedd. Alltså gjorde jag detaljerade ritningar i datorn. Men...så upptäckte jag efter några år att jag hela tiden tog bort, flyttade om och framförallt fyllde på med mer och gjorde nya rabatter. Så ritningarna stämde aldrig!
  Numera har jag en A4-pärm (mycket tjock) där jag har fotofickor och i dom stoppar jag alla namntaggar i tur och ordning jag införskaffar dom.
  Jag har också delat upp pärmen i TRÄD, BUSKAR, KLÄNGVÄXTER, GRÄS, ROSOR, LÖKAR och PERENNER. Det fungerar väldigt bra, men mycket av det jag satt under dom här 10 åren finns inte kvar - och inte har jag sorterat bort namnlapparna inte! Jag är lite slarvig ibland.....

  SvaraRadera
 2. Ja, det brukar alltid löna sig att klippa ner växter efter blomningen; nästan alltid kommer dom igång med en ny blomning. Jag klippte ner mina nävor nästan till jordytan och nu blommar dom igen, om än inte så rikligt som första gången!
  Lite pyssel mår väl alla gott av, men för det mesta får man pyssla själv...
  Ska bli kul att se dig i din nya frisyr!
  Kram, Monica

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!