torsdag 14 november 2013

Grattis, Astrid!

JA, LINDGREN ALLTSÅ. Astrid föddes 1907, tre år före min pappa, och skulle idag ha fyllt 106 år. Hon får gärna vara med och dela på tårtan jag ska laga idag av en experimentell, glutenfri botten! Jag har egent­ligen använt mitt vanliga tårtbottenrecept, men istället för det vetemjöl som normalt används har jag tagit mandelmjöl.

Eftersom jag ännu inte kunnat provsmaka hur den blev kan jag t.v. ba­ra avge ett visuellt utlåtande: den ter sig mycket saftigare än vete­mjöls­varianten, vilket ju alls inte är fel i sammanhanget. Bilder på den färdiga tårtan lär nog dyka upp här så småningom om jag känner mig själv rätt ;o)


Mörkret den här årstiden lämpar sig inte det minsta för mig. Men tän­der man levande ljus när jag stigit upp i svinottan, väckt av smällen från postlådans lock när tidningen kommer, då blir det faktiskt lite lät­tare att leva. Tack i himlen för den saken!


Fast det är klart, jag skulle fara med osanning om jag inte erkände att jag vid den här tidpunkten på året bra mycket hellre skulle vara om­lo­ka­liserad till samma ställe som för tre år se­dan.

11 kommentarer:

 1. Hoppas tårtan blir god, vill gärna få recept på glutenfri tårtbotten. jag väntar med spänning på kommande tårtbild
  Till dess, tänd ljus och ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev den. Faktiskt! Jag har använt mitt gamla, hederliga recept för tårtbottnar, bara bytt ut vetemjölsmängden till lika mycket mandelmjöl och ökat mängden bakpulver till 1 tsk. Det blev en jättegod botten, med lätt smak av mandel (vilket man kanske bör hålla i minnet vid valet av fyllningar).

   Radera
  2. Och så glömde jag förstås en viktig detalj: gräddningstiden blir avsevärt mycket längre. Sisådär 45-50 minuter hade jag nog kakan i ugnen (på nedersta falsen).

   Radera
 2. Är det till någon glutenintolerant vän du bakar, eller är det bara ett experiment? Det låter så gott med mandelmjöl, men är inte det hemskt dyrt?
  Jag minns att du var på Madeira för tre år sedan - det var samtidigt som vi var i Thailand...
  Ha det bra, kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåjo, nog kan man väl säga att det var åt en glutenintolerant vän jag bakade, eftersom hon sällan eller aldrig blir bjuden på något annat än glass eller maränger när det är kaffekalas. För en gångs skull ville jag att hon kunde få sätta garnityret i en riktig tårta, som alla andra gäster :o)

   Mandelmjöl kostar förstås mer än andra mjölsorter, men såå hiskeligt dyrt är det inte. Särskilt inte om man ratar småpåsar och köper större förpackningarna.

   Ack ja, den som ändå fick resa till Madeira igen ... *suckar djupt* Klimatet där passade mig perfekt; lagom mycket sol, lagom mycket värme.

   Radera
 3. Tårta mitt i veckan! Jag har lurat lite på de där påsarna med mandelmjöl men har inte studerat vad de egentligen ska användas till. Men nu vet jag - tårta.
  Här har vi strålande sol på glittrande vitt snötäcke, hur vackert och ljust som helst. Temperaturen ligger på -5 ungefär. Perfekt vinterväder och lika perfekt sparkväder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mandelmjöl är faktiskt en relativ nyhet i mitt kök också. Egentligen har jag aldrig köpt sådant före i år, när jag i januari fick för mig att göra s.k. makaroner till Lilla A:s födelsedag. Nu experimenterar jag vilt :o)

   Å, har ni fått snö nu! Här är det bara plusgrader och regn, regn och mera regn som gäller. Vore man lagd åt depressionshållet, då skulle det vara drömläge för en sådan nu. Säga vad man vill om snön och allt extrajobb den medför, men livet blir lättare när världen klär sig i vitt!

   Radera
 4. Jag som undviker gluten och sädesslag överhuvudtaget väntar med spänning på hur din tårta blev! Blev den extrabra så hoppas jag du delar med dej av receptet!

  Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den blev extrabra!! Se mitt svar till Eva här överst :oD

   Radera
 5. Jag försökte mig på lite LCHF-käk under tre veckor och lyckades gå upp 1 kg! Inte kul, så nu får mandelmjöl och allt annat konstigt vara för min del. Men...en positiv sak var att jag upptäckte att jag kunde äta omelett utan att få problem med gallan. :-)
  Idag när Astrid fyller så fyller min gubbe också. Tyvärr gillar han inte att fira, så det blev bara en ros och ett tänt ljus i morse och så blir det en liten middag - med utvalda rätter av honom - ikväll. Hoppas gästerna gillar det bara.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, du, Astrid, Rolle och jag ägnar oss åt samtidigt fylleri! Grattis till honom i efterskott!

   En ros och ett tänt ljus skulle jag personligen inte ha tackat nej till. De gånger jag under årens lopp blivit uppvaktad ens med så enkla medel är lätt räknade. I allmänhet, även under min tid som sambo, fick jag vackert stå för uppbullning (+ städning och annat otyg) när det blev dags för kalas.

   Ärligt talat, så skulle det en enda gång i Livet vara skönt att åtminstone slippa ställa sig och baka sin egen tårta, hur kul jag än tycker att det är att leka konditor. Men sällan pissar hönsen konjak, sägs det :o/

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!