måndag 4 november 2013

Kära, finländska läkarkår

EFTERSOM DET INTE verkar vara bekant för er hur konklusionen i ett B2-läkarutlåtande bör vara formulerad för att den undersökte ska kom­ma att godkännas såsom varande 100 % arbetsoförmögen av andra försäkringsanstalter än FPA, vars blankett ni använder, vill jag dela med mig av den kunskap jag av en lycklig slump inhämtade under föregående vecka.

I blankett SV7, under punkt 10, ”Konklusion”, får ni inte under några som helst omständigheter använda er av något av de förtryckta al­ter­nativen! Istället får ni ta på er jobbet att rita dit en egen liten kryss­ruta, med den vidhängande texten: ”Jag anser den undersökte oför­mögen till allt arbete fr.o.m. _______”.

Om ni, som förr, petar in ett kryss i rutan före: ”Jag anser den un­der­sökte oförmögen att utföra sitt sedvanliga arbete eller därmed nära jämförbara arbete fr.o.m. _______”, ger ni de privata för­säk­rings­an­stal­terna möjlighet att ducka sitt försäkringsansvar genom att hävda att den undersökte minsann inte är befunnen hundraprocentigt ar­bets­oförmögen.

Nej, för fan! Han/hon kan ju faktiskt under sju-åtta timmar per dag hållas på benen fastsurrad mot en lämplig stolpe och t.ex. sys­sel­sät­tas med att fånga flugor med framtänderna! Förutsatt att detta inte råkar vara hans/hennes sedvanliga eller därmed nära jämförbara ar­bete förstås. Men då hittar de på något annat, det vet både ni och jag.

Så kära, finländska läkarkår, ta lärdom av detta och bespara på så vis många av era patienter åratal av utmattande, själsdödande, kostsamt och förnedrande papperskrig. Tack på förhand!

4 kommentarer:

  1. Men vadå? FINNS inte det alternativet överhuvudtaget att kruxa i att någon är helt arbetsoförmögen?

    *fattar nada*

    Pipi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, det är det som är tanken med: "Jag anser den undersökte oförmögen att utföra sitt sedvanliga ..." osv. Men som nu privata försäkringsanstalter är som privata försäkringsanstalter är, så är deras tolkning en annan. Och enligt lag har den jävla försäkringsanstalten ALLTID tolkningsföreträde, vilket betyder att du, som är sjuk OCH arbetsoförmögen, får avsätta tid, hälsa och pengar på att bevisa motsatsen. Kanske, om det vill sig riktigt illa, till och med strida om saken i rätten. Det är så vårt nuvarande sociala skyddssystem är uppbyggt. Så med risk för att bli tjatig säger jag det igen: STOPPA FÖRSÄKRINGSDIKTATUREN I FINLAND!

      Radera
  2. Visionen om att alla ska kunna ha ett meningsfullt arbete oavsett kroppens tillstånd finns även i Sverige, men därifrån är det ganska långt till verkligheten, där även fullt friska individer går arbetslösa.
    Kram /Kerstin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Må så vara, att det någonstans i en otydlig bakgrund finns just detta, en vision om allas rätt till arbete oavsett den fysiska hälsan. Men - och här kommer ett stort "men" - den nuvarande, bristfälliga blanketten leder t.ex. till att vinstdrivande personförsäkringsbolag tror sig kunna neka t.ex. ersättning på den premiebefrielseförsäkring de gärna övertalar sina kunder att teckna i kombination med en frivillig pensionsförsäkring.

      Trots att avsikten med blankett SV7:s konklusion "Jag anser den undersökte oförmögen att utföra sitt sedvanliga" osv är att intyga en hundraprocentig arbetsoförmåga, så lämnar den ändå fältet fritt för en annorlunda tolkning för den som läser allt tryckt material som Fan själv är känd för att läsa bibeln.

      Häri finner vi roten till en myckenhet onödigt lidande för den lille mannen eller kvinnan, som mot betalning av dryga premier låtit sig invaggas i den fromma förhoppningen om att försäkringsbolag är något att lita på när allt annat skiter sig.

      "Bah! Bluff och humbug!" säger jag.

      Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!