torsdag 14 november 2013

Tårt-tataa!!

JAG SKAFFADE MIG några nya tyllar för ett tag sedan, så den här gången fick det bli ränder på höjden och ”pluppar”. Två sorters fyllning bidde det, mosade syltgubbar + grädde och äppelmos + grädde.

Ovanpå hela härligheten ligger det skivade päron i sockerlag och som kronan på verket den traditionella marsipanrosen förstås. Prov­smak­ningen återstår, men först av allt måste man ju äta middag :o)


Min födelsedagspresent till mig själv blev, förutom tårtan, byte till vin­terdäck på Röda Faran. Ja, jag lät ju förstås inte någon annan göra det mot betalning, men sparade 20 € på att jag gjorde det själv. Det är väl också en sorts present, inte sant?

15 kommentarer:

  1. Ett stort GRATTIS syrran min, jag hade inte glömt det om du tro det.
    Vi har precis kommit hem efter en hel dag i butiker, puh. Har inhandlat ingredienser som fattades till eminenta gröt, men den blir inte lagade förrän i morgon.
    Vi står nu färdiga att åka till äldreboendet och hälsa på svärmor.
    Jag hoppas din födelsedag blir fin. Tårtan är ett riktigt konstverk och smakar säkert förträffligt.
    STORA kramar i från oss båda,
    Monkan och C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nå, tack, tack, käraste "storasyster" (och "svåger") - både för gratulation och tårtberöm :o)

      Den färdiga tårtan smakade faktiskt helt utomordentligt gott. Fyllningskombinationen, med jordgubbar och äppelmos plus de måttligt söta päronen på toppen, var riktigt lyckad och samsades bra med den lätt mandelsmakande tårtbotten. Åtgången var god trots att antalet gratulanter var litet, om jag så säger ;o)

      Är väldigt nyfiken på hur ditt utlåtande på ugnsgröten kommer att bli.

      Radera
  2. Hipp hurra! Hopp hurra! Man känner igen en god tårta när man ser den! grattis!
    De allra vänligaste hälsningar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha och tack-tack-tack! Och de allra hjärtligaste returhälsningar, hörru!

      Radera
  3. Stort GRATTIS på födelsedagen! Att jag inte fattade det när du först visade tårtan...
    Som för övrigt är ett mästerverk, finare kan ingen konditor göra!
    Har ni ingen sån där tävling i Finland - typ "Hela Sverige bakar", den skulle du vinna med glans!
    Hoppas att din dag varit angenäm!
    Grattiskram, Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äh, hur skulle du kunna göra en sån koppling, när jag de facto skrev att det var allas vår Astrids födelsedag? Numera fyller jag f.ö. inte år egentligen. Det är bara en anledning att bjuda folk på fika och något lite mer arbetat än en torr skorpa.

      Det vete fåglarna om det i Finland finns någon motsvarighet till det svenskproducerade programmet, men det är väl inte omöjligt. Däremot platsar jag ingalunda i ett sådant sammanhang och även om jag gjorde det, så skulle språkbarriären sätta p för det hela. Finns det i Finland, ja, då görs det garanterat på finska.

      Dagen var helt okej. Mäkta nöjd med att bytet till vinterdäck blev av!

      Radera
  4. Grattis, grattis och vilken tårta! Proffsmästerverk! Gubben fyller snart år så vi får väl se om det blir tårta. Han skryter jämt med att han arbetade på bageri ett par år i sin ungdom så han kanske ska upp till bevis och fixa tårtan själv.
    Kram /Kerstin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ska'ru ha! Visst blev tårtdesignen helt okej, men att befordra den från glad-amatör- till proffsnivå är att ta i. Men att guuuben din ska fixa sin egen i år, det tycker jag absolut du ska lobba för!!

      (Och detta säger jag trots att jag i princip anser att det är den som har födelsedag som ska slippa ta på sig allt slitgöra. Lite feltänk där, men va' fan ...)

      Radera
  5. Grattis i efterskott du gör så fina tårtor, du måste börja med att ta upp beställningar å göra tårtor.Kram på er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vännen!

      Näe, inte kan jag börja baka tårtor åt andra inte. Dels är jag alldeles för långsam i vändningarna numera och dels är det så &%@§! trångt i ruckelköket. Fast någon enstaka, någon sällsynt gång, det skulle jag väl nog kunna åstadkomma om det kniper.

      Radera
  6. Du kan väl förvarna!!! Så där ett par veckor i förväg så att man hinner förbereda något!!!
    Kantarellgurun

    SvaraRadera
  7. Men siddu de gick mej förbi! Attan också... Men, så här lite på efterkälken:

    GRATTIS NINOTSCHKA!

    Resten av kolonin hälsar de med!

    Pipi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nå tack, tack, till er allihopa. Fast födelsedagar är ju numera, vid min aktningsvärda ålder, enbart en förevändning för att få trycka i sig onyttigheter, så man gjorde säkert bäst i att lägga ner dem helt och hållet.

      Radera
  8. Grattis i efterskott............... Tårtan blev ljuvligt vacker, en fröjd för ögat och även gommen kan jag tänka mig

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!