lördag 10 maj 2014

Det är löst!

JAG GNÄLLDE JU härförleden över mina &£%#§@!, gamla tre­lufts­föns­ter, som varit så himla bökiga att få tvättade på alla sidor. Ända sedan december 2005, när vi flyttade in i ”Rucklet”, har jag irriterat mig på den überkorkade konstruktionen. Men tro inte, att jag på alla dessa år fått tummen ur och något gjort åt saken.

Inte förrän i år var måttet tydligen tillräckligt rågat. Jag funderade en stund, mätte lite och räknade på lutningsvinklar m.m. Sedan in­hand­la­de jag kätting och en påse med ögleskruvar. Den senare naturligtvis med ett sådant antal, att jag hade varit tvungen att köpa två påsar à tio stycken för att få vad jag behövde - för att, i likhet med behovet av skruvar för några år sedan, få ett antal över. Morrrrrr!


Konstruktionen är enkel. En skruv upptill på vardera sida av den yttre fönsterbågen och en på vardera sida av karmen. Ögleskruvarna på karm och båge förbinds därefter med en stump kätting, som förhindrar att fönstret lutar för mycket utåt.

Likadant i nedre kanten, men med en så pass kort kätting att bågen inte kan tappa fotfästet på karmkanten och falla ner. Bilden är tagen vid provkörningen, då det fortfarande var flagglina som höll nedre de­len av fönstret på plats.


Så än en gång skulle det vara bevisat: undrens tid är icke förbi, ty tre­luftsfönstren i ”Rucklet” är nu tvättade på alla upptänkliga sidor :o)

Jag använde mig av c. 40 cm långa bitar av kätting, vilket jag nu kan konstatera var aaningen för snävt. Vid tillfälle ska jag därför öka läng­den med tio-femton centimeter.
Om jag inte vunnit på Lotto innan dess och kunnat byta fönster helt och hållet. Som synes föreligger det ett ... ähum ... visst renoveringsbehov.

8 kommentarer:

 1. Jag VISSTE att du skulle klara det! "Femtanfiffig", skulle min mamma sagt att du var! Det betyder ungefär, att du hittar på lösningar på allt.
  Jag är imponerad.
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Määh... nu rodnar jag igen. Och fiffig är jag ju ändå inte, även om jag oftast hittar praktiska lösningar på det mesta. Att hålla prislappen på "uppfinnandet" på en hanterlig nivå är faktiskt en långt knepigare bit, för dyra idéer är inte svåra att få.

   Nu ska jag gnugga geniknölen lite till, för att försöka komma på en lösning till det sista av fönstren på övre våningen. Detta, av tvåluftsmodellen, sitter så tokigt till, att man måste stå i trappan ner till bottenvåningen när det ska putsas. Då räcks jag inte mer än till den understa tredjedelen av rutan :o/ Och innerfönstren går naturligtvis inåt, medan de yttre går utåt. Hm...

   Radera
 2. Förstår nog inte riktigt ändå hur du bär dig åt att putsa "inuti", för det är väl inte bara englasfönster??!! Bor du i Söderhavet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Den som ändå vore i Söderhavet istället för på k-k-kalla Åland.

   Ytterbågarna öppnas utåt och innerbågarna inåt, så putsningen i "mellanrummet" är inga problem. I fallet med treluftarna, där mittsektionen inte har gångjärn, får jag vackert lyfta av den inre bågen helt och hållet. Men den manövern är en baggis i jämförelse med hur det var med ytterbågen innan jag fixade den här kättingupphängningen. Då måste den första lyftas UT från fasaden, lutas lite grann och sedan IN i rummet. Och så det omvända förstås, när bågen efter putsningen skulle sättas på plats igen.

   Radera
 3. Av en slump hittade jag din blogg och fastnade en god stund! Du skriver fantastiskt bra - laddade nyss ner "60+ och singel". Bidrar mer än gärna till dotterns utbytesresa. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar ödmjukast både för berömmet och för boklånebidraget till dotterns utbytesår, det som ändå inte kommer att bli av :o(

   Allt var klappat och klart med tio månader i Portugal via AFS Finland och som nästa punkt på agendan stod ett introduktionsläger på fastlandet, när Lilla A:s pappa plötsligt bestämde sig för att hon ändå inte skulle få hans tillåtelse att ge sig iväg till hösten.

   Låt mig sammanfatta det hela så här: det senaste halvåret har inte varit roligt. Först sjabblade Rotary bort det utbyte hon före årsskiftet valdes till i deras regi och när den besvikelsen väl byttes i glädjen över att hon blivit godkänd av AFS, då sätter han p för alltsammans.

   Det enda jag kan göra nu är att hoppas, att detta märkliga agerande inte kommer att resultera i att hon i framtiden med bitterhet ser tillbaka på vad hennes pappa gjorde. Visst finns det möjligheter till utlandsstudier även efter gymnasiet, men hjärnan är som allra mest plastisk i tonåren och det hade varit lätt för henne att på kortkort tid lära sig ett helt nytt språk. Så, ja, jag är både frustrerad och förbannad över det hela. Men det är jag ju sedan tidigare över så mycket annat också, så för mitt vidkommande är det inte någon nämnvärd skillnad ;o)

   Radera
 4. Vi har också gamla eländiga fönster. Skulle gärna byta ut vissa av dem och min dröm är att få ett fönster som går ända ner till marken. Gärna med en härlig öronlappsfåtölj innanför och ett litet bord till kikaren. Men..det är nog på gång. Igår vann vi 150 kronor på en trisslott!!
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. 150 kronor!! Wow, liksom! Då har du åtminstone pengar till en tjusig ny tekopp att ställa på det lilla bordet för kikaren bredvid din inbjudande öronlappsfåtölj framför ditt nya fönster :oD

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!