tisdag 3 juni 2014

Rabarbersylt på ”Rucklets” vis

 

RABARBERPAJER I ALL ära, men attans så gott det blir med sylt ko­kad på rabarber! Fräscht syrlig blir den och är god till nästan vad som helst, utom möjligtvis sill och potatis ;o)

Enkelt är det också. Proportionerna mellan rabarber och socker är 1:0,6 och så behöver du en liten, liten skvätt vatten i kastrullen, så att sockret löser sig lättare.

Gör så här:

Skala grova rabarberstjälkar om de hunnit bli träiga. Skär rabarbern i centimeterlånga bitar och lägg dem i en kastrull. Om du har 500 g ra­barber multiplicerar du med 0,6 och ska således tillsätta 300 g socker. Till rabarbersylt använder jag f.ö. inte syltsocker.

Blanda rabarberbitarna och sockret och sätt till den lilla skvätten vat­ten. I det här exemplet räcker det med 1 msk. Koka på svag värme utan lock i ungefär en halvtimme, ännu längre om du vill koka sönder rabarbern helt och hållet. Ska du förvara sylten länge bör du tillsätta konserveringsmedel, t.ex. Atamon. Dosera enligt vad som står på för­packningen.

Ös upp sylten i väl rengjorda, varma burkar, som du tillsluter per om­gående. Tadaa, en massa sommar på burk!

2 kommentarer:

  1. Och ännu godare blir det om man blandar i jordgubbar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ingen dum idé, hörru! En sån kombination ska jag sylta till bara jordgubbarna mognar :oD

      Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!