tisdag 22 december 2009

RECEPT > Kanelmandlar


DET HÄR ÄR ett riktigt snabb­godis som inte tar många minuter att svänga ihop. Även om det nu är bara två dagar till julafton hinner du gott och väl få till en ladd­ning eller två. Jag gör alltid en sån här jättesats, men den går förstås lika bra att hal­vera.

400 g oskalad mandel
3 dl socker
1 dl vatten
1 tsk malen kanel

Ta fram en bakplåt och klipp till en bit bakplåtspapper som täcker den.

Hetta upp en stekpanna – helst i gjutjärn – och rosta mandlarna. Rör, rör, rör, annars blir de snabbt brända!

Ta en vid kastrull eller en traktörpanna och koka upp socker, vat­ten och kanel. Häv i de rostade mandlarna och låt dem koka på måttlig värme under intensiv omrörning tills vattnet kokat bort och sockret börjar kristallisera sig.

Dra kastrullen från värmen och fortsätt röra en stund till innan du stjälper upp mandlarna på bakplåtspapperet för att kallna. Sära på dem så att de inte klibbar ihop med varandra.

Låt svalna och förvara kanelmandlarna torrt och svalt i en tät burk.

Snabbt, gott och framför allt billigare än att köpa färdiga i butiken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!