måndag 29 mars 2010

"Det var bättre förr" 2

HM, HUR GAMMAL kan månne min köksfläkt vara?

*funderar*

Pja, den har väl knappa fyra år på nacken, om jag minns rätt. Av märket Futurum och av en riktig basicmodell med på- & av-knapp för belys­ningen och för själva suget ett mekaniskt reglage à la äggklocka med sex distinkta lägen. Inget elektroniskt, blinkande och blippande lull-lull med steglöst justerbar sugnivå eller något sånt. Av, på och vrid till önskad insugseffekt, that's it.

Men det var just det! ”Vrid till önskad insugseffekt” har liksom slutat funka. Eftersom jag ännu inte tagit mig för att skruva ner och isär fläktfanskapet så är min diagnos t.v. inte verifierad, men jag skulle tro att problemet är en liten plastbitsjävel som haft någon form av taggar/kuggar. ”Haft” säger jag, för det är förmodligen dessa som på mindre än fyra år nötts ner så att ikuggningen håller på att ge upp.

Voi perkele! Inte har jag råd att kalla hit någon som kan fixa sånt här och än mindre har jag råd att rakt av gå och köpa en ny fläkt ... Allra helst som min spis (köpt beg. för 4,5 år sedan) även den är på väg till de sällare jaktmarkerna.

(En annan bor ju inte i Skåne, så det är ställt utom alla tvivel att det inte är jag som kammat in den svenska drömvinsten på 214 mille på Lotto.)

Min mamma, salig i åminnelse, hade också hon en köksfläkt av märket Futurum. Den dag hon kastade in kökshandduken för gott var den 22 år gammal och fungerade fortfarande klockrent. Det är på detta faktum jag stöder mig, när jag än en gång kommer till slutsatsen att det var bättre förr. Eller, tja, mekanik hade i alla fall en avsevärt mycket längre livstid än den har idag. Så fy, vad jag blir deppig :o(

7 kommentarer:

 1. Vi har haft samma fläkt i 15 år. Såsom din väldigt basic av märket Electrolux. En knapp till ljus en knapp till fläkt som bara har två lägen. Vi hoppas att den kommer att fungera i många år till :D

  SvaraRadera
 2. Just så! Antar att jag borde varit förutseende och redan för femton år sen köpt en fläkt, just in case jag någon gång skulle bli husägare ;o)

  SvaraRadera
 3. Tro det eller ej, vi har en Futurum fläkt som är ca 40 år, den fungerar perfekt fortfarande. Den är ju inte vacker, men C har byggt in den så ingen kan se hur gräsligt ful den är. Här slängs det inte ut fungerande grejor.

  Det var inte jag som vann 215 mille, hoppas den som vann dem har vet att använda dem rätt. Det finns många fonder som jag tycker kan få en del. Hjärt och Lungfonden, Cancerfonden m.fl.

  SvaraRadera
 4. Där ser man! Ännu mer vatten på min "det var bättre förr"-kvarn!!!

  SvaraRadera
 5. Har du testat att ge konstgjord andning?

  SvaraRadera
 6. Trodde det bara var jag som hade en köksfläkt typ efterkrigstid. Vi har bott i huset 21 år, fläkten var då runt 7 år. Den har inget ljus, kan bara sättas av eller på, vissa lister försvunnit. I höst ska vi renovera köket o då attans ska jag ha en ny fläkt. Tyvärr lär väl den hålla i knappt 4-5 år.

  SvaraRadera
 7. Göran:
  På mig själv då menar du? För att jag hyperventilerar och svimmar av ilska..?

  Madlar:
  Sorgligt faktum, men jag tror dessvärre att 4-5 är den hållfasthetsberäknade livslängden på en fläkt av idag. De bygger sannolikt in självdestruktion i allt numera för att hålla konsumtionsnivån hög och jämn :o(

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!