onsdag 31 mars 2010

Ett berg av barr och kottar

SNÖN ÖVERGÅR I flytande form i ett rasande tempo nu! Nix snö be­tyder fri tillgång till bland annat barr och kottar, och barr och kottar har vi mycket av här i ”Rucklet”; rentav ett överflöd. Så blir det om man på gården har fyra barrträd med över femtio årsringar på foten.

Det är med andra ord inte långt kvar innan det är dags att tackla årets första trädgårdsbekymmer: vad göra med all denna rikedom av naturens gåvor? För det blir mycket när det väl är hopsamlat/hop­krat­tat, vill jag påstå. Enormt mycket – trots att jag brukar samla ihop det mesta av jättekottarna från cembratallen och spara dem som tände till braskaminen.

Barr och kottar har en halveringstid som står att jämföra med plu­to­nium (känns det som), så taktiken att lägga dem på hög för kom­pos­tering går bort. Skulle jag göra det funnes här snart ingen trädgård kvar. Det mesta måste således bort, och det är här problemet upp­står.

Bor man i Mariehamns stad måste man transportera detta biologiskt nedbrytbara avfall till en återvinnningscentral. Gott och väl, det kan jag ta. Vad jag däremot inte kan ta, är att man per sopsäck förväntas betala 7 euro (c. 70 kronor)! I mitt fall innebär det en träd­gårds­vår­städ­nings­kost­nad på i runda slängar 150 euro. Det är en jävla stor peng när man har en pension på 650.

Det mest irriterande i sammanhanget är att väninnan S, som bor i eget hus på ett tätbebyggt villaområde ett par kilometer bort men ”på rätt sida om bron”, frejdigt kan ställa sig och elda på sin egen gård. Eh, varför det? undrar ni kanske. Svaret är enkelt: hon bor inte i Mariehamn utan i Jomala, en annan av Ålands sexton (!) kommuner.

Den kommunen är inte en stad, gubevars, så även om husen ligger tätt kan man bete sig som man får ute på landet: samla en hög på gården och tutta eld på skiten. Så icke i staden, där jag bor, och detta pärtar1) mig något så infernaliskt! Allra mest stör det mig i och med att Ålands totalbefolkning inte är mer än c. 29.000 till antalet och att regelverket kan vara så überolika om man förflyttar sig en kilometer hitåt eller ditåt.

Det vete således katten vad jag ska göra med alla barr och kottar i år. Om det är någon som har ett intresse av detsamma är det bara att komma och hämta – det är alldeles gratis!

1) åländska; betyder ungefär ”retar mig”

7 kommentarer:

 1. Hmmm...*tänka, tänka*

  Baka en smarrig kaka till väninnan och åk dit med.

  Efter fikat kan Du kanske (helt otippat) råka komma ihåg dom där "förpillade" säckarna med kottar, som du RÅKAR ha liggande i bagaget på bilen!?

  Då kanske Ni sätter på en kanna kaffe till och njuter av en liten påsk-brasa hemma hos henne!?

  -"Vintern raaaasat ut bland våra fjäääällar".....

  eller varför inte:

  -"Ekorrn satt i graaanen, skulle skala kottar"...

  *******************
  Allvarligt talat är det helt knäppt när dom har så olika "lagar och regler" ibland bara stenkast emellan...Dumt!

  Kram, Jenny

  SvaraRadera
 2. Du kan tro att jag tänkt i samma banor ... *skammens rodnad färgar mina kinder*

  Allvarligt talat ska jag kolla om hon har några eldningsplaner. I så fall tänkte jag vördsamt be om möjligheten att få bidra med åtminstone ett par säckar eller fyra. Mycket mer än så får jag inte in i bilen på en och samma gång.

  Påsk, på're!

  SvaraRadera
 3. Har ni ingen Majbrasa i närheten dit ni får leverera brännbart?
  Stickmamman

  SvaraRadera
 4. Lägg dom i en hög på tomten, häll sedan lite jord över och du har ett litet berg, så brukade jag göra när jag bodde i stad.
  Bara en liten idé!
  Kram
  Agneta

  SvaraRadera
 5. Stickmamman:
  Nix, inte numer. Folk förde dit så mycket sk*t att det blev förbjudet.

  Agneta:
  Bra idé ... under förutsättning att man vill ha ett berg. Det vill inte jag :o) Går nog vidare med "stuva in i bilen å köra till kompisen"-planen istället :oD

  SvaraRadera
 6. Tant hade samma bryderi med kastanjens kottar och löv (tar också en evinnerlighet att förmultna) för att föra det till skogen bakom huset vill hon inte. Det blir ett paradis för mördarsniglar att föröka sej i bara.

  Hon fick det fixat på annat vis men skulle hon ha fört sina säckar till sophanteringen skulle hennes nota ha stannat på cirka 800€. Helt absurt!

  SvaraRadera
 7. Jo, visst ÄR det knäppt? Kan inte fatta varför inte stan ordnar gratis bemannad mottagning av trädgårdsavfall säg ett par gånger per säsong (vår och höst). Det är ju organiskt avfall, för tusan. Ska inte kosta lika mycket att bli av med som andra sopor!

  Sen är Mise:s prislistor förunderliga. Vanligt brännbart avfall kostar 42 e/kubik och 10 e/säck, men "gräs, ogräs och jord" tar dom 58 e/kubik och 14 e/säck. Märkunderligt, icke sant? Skulle inte förvåna mig om det kostar mer att bli av med jord än att köpa den ...

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!