söndag 28 mars 2010

En frisk sak med Åland

PÅ ÅLAND ÄR det lätt att vara sjuk (i den mån det någonsin är lätt att vara det). För vanliga sjuk­doms­fall är väntetiden aldrig lång (höftledsoperationer kan vi diskutera en annan gång). Ett exempel:

Lilla A vaknade i morse med halsen totalfast, aj-aj-ont att svälja och en temp på närapå 38°. I det läget är det svårt att gilla läget, om man så säger. Efter ett amatörmässigt försök att lysa och titta i halsen ringde jag jourmottagningen, numera en s.k. öppen mottagning utan tidsbeställning. När sköterskan hört min re­dogörelse blev ordinationen: ”Kom direkt, ta en köbricka så tar vi ett svalgprov.”

Sagt och gjort. 20 minuter senare stegade vi in på mottagningen, fick nummer 72 och konstaterade att på displayen lyste redan 71. Ytter­li­gare 15 minuter se­na­re stegade vi ut, ett obehagligt snabbtest se­na­re och 8 pengar fattigare. Odlingssvar får vi imorgon bitti och om det är positivt ringer doktorn in ett recept direkt.

Snabba puckar, inte sant? Detta är en av Ålands stora fördelar; trans­portsträckan till sjukvården är kort, precis som väntetiden.
(Ja, utom för höft­ledsoperationer då, där väntan i dagsläget är runt 52 veckor).

2 kommentarer:

 1. Wow! På en söndag och allt! Här hade vi fått uppsöka akutmottagningen på något sjukhus eller så får vi vänta tills i morgon då vi kan göra som du gjorde idag. Hoppas lilla A snart mår bättre. I övrigt är väntetiderna extremt långa i Sverige. Man måste vara frisk för att orka vara sjuk...typ

  SvaraRadera
 2. Det är ju så det skall vara! Akut är ju akut och att om man måste till doktorn akut få en tid....det är ju inte klokt. Så har vi det här. Tala om att urholka system och ord.
  Bra, hoppas lilla A får medicin och blir bra fort!
  Kram
  Agneta

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!