torsdag 25 mars 2010

RECEPT > Amerikanska pancakes


GAFFLAN BLOGGADE NYSS om amerikanska pannkakor och då rann snålvattnet omedelbart till i stugan. Som tur var hade jag filmjölk hem­ma, så det var bara te å ställ’se vi’ spisin å grädda.

För att det i framtiden ska bli lättare att fylla ett akut behov av pan­cakes (och framför allt för att slippa jakten på det förlagda recep­tet) kom­mer här det tillvägagångssätt jag använder. Jag gör inga som helst anspråk på att det här är några ”äkta” amerikanare, men go’a är dom i alla fall :o)


Smält 25 g smör.

Blanda i en bunke ihop
- 3 dl dinkelmjöl (eller helt vanligt vetemjöl)
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk socker
- 0,5 tsk salt
- rivet skal från 1 citron

Rör ner 4 dl filmjölk i mjölblandningen, lite i taget. Därefter 2 ägg och det smälta smöret.

Låt smeten stå och svälla i åtminstone 15 minuter innan du gräddar. Använd en plättlagg och kör på måttlig värme.

Kanelhonung är gott till! Det åstadkommer du genom att värma 1 dl honung (eller använda flytande dito) och blanda i 1 tsk malen kanel och eventuellt lite pressad citron.

7 kommentarer:

  1. Pannkakor är gott, amerikanska jättegoda! Skall pröva någon dag.
    Dina väskor, dom gillar jag, jag tycker om färg! Läckra!
    Agneta

    SvaraRadera
  2. Jominsann, A (dottern) och jag har ätit så vi är i klass med Michelingubben :o)

    Kul att du gillar väskorna. De är rätt jobbiga att "få till", men sen, när de är klara, är man glad att man tog sig tid.

    SvaraRadera
  3. Så bra att du hittade receptet :D Det vi har är väl heller inga "äkta" pancakes men döttrarna gillar dom. Dom brukar även "krydda" med blåbär eller andra bär i smeten. Det är valfritt så klart. Nu gillar inte jag honung men det låter gott :D

    SvaraRadera
  4. Amerikanska pannkakor är mitt barnbarns favorit, jag gillar också dem. Vi har brukar ha lönnsirap till och bär av något slag.

    SvaraRadera
  5. Vad är det jag kan köpa i finska butiker som motsvarar filmjölk? Piimä är det ju väl ändå inte?

    SvaraRadera
  6. Det går lika bra med selleri. Nä, skämtar ;o) Jag brukar använda vanlig surmjölk, Acidophilus t.ex. Det är ungefär samma sak som den svenska filmjölken, kanske lite mer lättflytande bara.

    SvaraRadera
  7. Okej, så det är piimä då alltså! ;) Tur att även den finns i laktosfri variant nuförtiden!

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!