måndag 28 juni 2010

O, ljuva gjutning!

FÖR TVÅ-TRE ÅR sedan fick jag ett ryck och göt mig en åttkantig pa­ra­sollfot med hjälp av en noggrannt, egenhändigt hopsnickrad form. Som tur var sparade jag den när jobbet var gjort, för i år fick jag för mig att jag skulle gjuta ett fågelbad.

Men före det var dags för ”storgjutningen” måste jag fräscha upp min känsla för betong som material. Därför tog jag en sväng till Plastos fabriksförsäljning och köpte mig några lämpliga gjutformar: ett gäng sandkaksformar modell blomma för 5 cent/st och några små hinkar med en upphöjning i botten för hela 30 cent/hinken.
Betongblommor behövde jag till det blivande fågelbadet, men de ska också användas som tyngder på mina fiberdukar och som en allmän kul detalj i trädgården. I hinkarna göt jag skålar/krukor, som om man vänder på dem fungerar som ljusstakar för stora värmeljus eller block­ljus. För tillfället står de på gården som små vattenreservoarer för insekter och fåglar.


Nedan är fågelbadet i det skede det för närvarande befinner sig. Tills vidare står det i skuggan under terrassen för att torka långsamt så det inte spricker. För att åstadkomma fördjupningen i mitten fick jag av kompisen S låna ett emaljerat tvättfat som jag skyddade med plast. Den veckade sig snyggt och därmed blev ”skålens” insida lite mer levande än om den varit helt slät.


Som synes pressade jag ner mina betongblomster i den ännu våta gjutmassan och petade ner lite blåskimrande glaskulor jag tiggde till mig av lilla A. I blommornas nedsänkta mittpartier är det också me­ning­en att det ska bli glaskulor, men de kan limmas fast först när be­tongen är helt torr.

Det färdiga badet ska placeras mitt ute på min grusade del av går­den. Där finns locket till en avstängningsventil för stans hu­vud­vat­ten­led­ning och runt den har jag planterat ett antal sedumarter. Be­tong­ba­det ska inte stå direkt på marken, utan ställas på tre korta ben gjutna i halvkilos yoghurthinkar. Om slutresultatet motsvarar min vi­sion är tanken att skapa en illusion av att fågelpoolen svävar en bit från marken.


S var förresten också med och göt. Ovan en bild på den ena av hen­nes skapelser, ett frigjutet, flackt fågelbad. Hon krattade helt enkelt ihop en kulle av grus, la en bit plast över det och klattade på betong. Jag tycker det blev hur coolt som helst och är faktiskt lite avundsjuk. Mitt eget formgjutna bad ser riktigt tråkigt ut i jämförelse.

När jag ändå var igång med betongandet fixade jag också ett året runt-spel till gården. Ett luffarschack blev det, gjutet i locket till en sko­kartong, och spelpjäserna med olikfärgade glaspärlor nedtryckta i mitten göt jag i värmeljuskoppar. Rätt kul grej och far inte illa om man glömmer det ute ;o)På detta kletiga vis spenderade således S och jag vår midsommardag och hade jämrans kul. Det är förresten roligt att se att det behövs ba­ra lite, lite vatten i trädgården för att bland annat fåglar ska känna sig välkomna. Men mer om det i ett senare inlägg.

13 kommentarer:

 1. Gud vad fina grejor, jag förstår att ni hade lajbans tillsammans. Gjutning är inget nytt för vår familj, det har C och sönerna sysslat med dagligen i det yrke som de har. Men det har varit betydligt mindre saker, guld, platina och silver.
  Yngste sonen gjöt som hobby avtryck av baby-fötter och händer, som sattes på socklar på beställning ett tag, minnen för livet för babyn.

  SvaraRadera
 2. Så fina grejer Ni fick knåpat ihop!
  Ett sånt där luffarschack såg jag (ungefär likadant) inne på "Eva´s Pysselsida" och tänkte att ett sånt ska jag göra!

  Och ett fågelbad är ju aldrig fel?

  Blir nog dö-läckert med ditt där,
  som "svävar" med sina blommor!

  "Stigbert"

  SvaraRadera
 3. Monkan:
  Nåja, hördu, fina är kanske inte rätta ordet i sammanhanget, men helt klart personliga ;o) Så C har varit i ädelmetallsvängen? Det var intressant!

  "Stigbert":
  Vi får väl se hur läckert det blir när fatet väl är på plats ... Men jag tar väl nån bild och slänger upp här i bloggen oavsett hur det tar sig ut ;o)

  Måste genast susa vidare till pysselsidan du nämnde för att kolla vad som visas där!

  SvaraRadera
 4. Vilka härliga grejor. Jag blir jättesugen att fantisera ihop något skoj och börja tillverka. Så himla roligt att göra saker själv...

  SvaraRadera
 5. Allt du gör är mycket personligt N.
  Angående C, så är han mycket duktig på ädelmetaller, vi har ett företag som pysslat med det i 36 år, dessförinnan arb. han som anställd i ca 16 inkl. utbild.
  Skulle gärna skriva utförligare, men som du förstår avstår jag från det. Jag kommer att meila dig så småningom ifall jag får.

  SvaraRadera
 6. Cornelia:
  Tackar och bockar :o) Kanske nåt att testa själv en lämplig dag..?

  Tant Björn:
  Det är suveränt roligt att jobba med betong! Ett stenhårt material som ändå går att forma till [nästan] vad som helst, vad kan man mer begära?

  Monkan:
  Jamen, självklart ska du mejla mig!

  SvaraRadera
 7. Mycket fina saker ni gjort,A,s verk ser ut som ett stort blad.Har nog ibland tänkt prova det där men det har inte blivit av.Jag kom att tänka på ett fiaspel i betong. Eller varför inte ett shackspel för dom som kan det.Fast det kanske blir tungt att spela.Bra för motionen.

  SvaraRadera
 8. Vilka fina grejer du gjuter!
  Själv försökte jag en gång gjuta ett fågelbad genom att använda ett rabarberblad. Såg ut som skit! Helt talanglös tydligen.. :)

  SvaraRadera
 9. Anonym:
  Faktum är att jag funderade på ett schackspel, men kom inte på hur jag skulle göra de olika pjäserna. Det får mogna och bli ett projekt till ett senare tillfälle ;o)

  Märta:
  Äh, inte tror jag ditt rabarberbladsbad såg ut som skit inte. Det brukar bli väldigt lyckat resultat, så det var nog bara du som var kinkig. På't igen bara!

  SvaraRadera
 10. VAD KUL ATT JAG HITTADE HIT VIA ÖLANDSVINDAR ;-)

  SvaraRadera
 11. Och jättevälkommen är du! Det är alltid roligt med nya "ansikten" :oD

  SvaraRadera
 12. Just me...Annica21 augusti 2010 18:23

  O, bara älskar din blogg...hur bra som helst. Syns igen.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!