tisdag 29 juni 2010

Vatten, vatten, bara vanligt vatten

I INLÄGGET HÄRFÖRLEDEN som handlade om mitt gjutande skrev jag bland annat om hur lite vatten det krävs för att locka djurliv till träd­gården. Här kommer bevis för detta!

Men först ska jag visa en bild på min nyanskaffning, en sol­pa­nel­dri­ven liten pump med tillhörande fontänmunstycke. Tills vidare är den mycket provisoriskt installerad i en gammal gjutjärnsgryta. Ett inte alldeles tjusigt arrangemang, men tids nog får jag till en snyggare lösning.


På gården finns två bamsiga och rätt risiga och tätvuxna granar. I dessa bygger skatorna gärna bo. Så även i år, och här på gården har det ”drällt” av skatungar. Den här lille parveln klev jag nästan på när jag skulle slänga lite rabattrens i min ena lövkompost.


Helt kolugn satt och han bligade på mig fast jag åbäkade mig med kameran (som numera nästan alltid är med i någon ficka). Flygfärdig var han definitivt inte och skuttade som en guttaperka iväg in på granngården efter en stund. Ivrigt påhejad av mamma eller pappa i ett träd lite längre bort.

Och nu har de kommit på att här finns det minsann en ny drinkbar och är där titt som tätt och läskar sig. På kvällen lyckades jag fånga honom – eller någon annan av alla ungar – glatt drickande från den nya ”automaten”.


Men det är inte bara skator och småfåglar som flaxar runt här vid ”Rucklet”. Så fort gasgrillen på terrassen är igång dyker det hastigt upp fjäderklätt sällskap, även om de brukar hålla sig på behörigt avstånd.


Fast den här hungriga måsen landade bara någon meter från bordet och spände blicken i ett par kycklingfilébiffar som låg obevakade lite på sidan av. Kolla koncentrationen!


Men säg den lycka som vara ... *klapp-klapp* och så flög han sin kos med kurrande kräva.


Och i trädgården har mina irisar äntligen slagit ut.

10 kommentarer:

 1. Ser jättefint ut! Intressant med en solpaneldriven pump! Då behövs ingen ström? Det verkar ju hur bra som helst. Måste nog kollas på marknaden...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Nej då, den behöver ingen ström. Den modell jag har skaffat har dessutom en batterienhet som laddas medan solen skiner. Sedan kan pumpen drivas 4-5 timmar även om solen går ner eller det blir mulet. Jag köpte pumpen via amazon.com från ett företag i Storbritannien. Deras webbadress är powerbee.co.uk.

  SvaraRadera
 3. Vad vore en trädgård utan fågelbad eller som din fina fontän. Koltrastarna är flitiga badare, även de små talgoxarna. Igelkottarna är också behov av vatten, de kommer i skymningen
  Så fina Iris, står de vid vatten eller?
  Idag har vi vattnat rejält, vi har en egen brunn tillsammans med grannen. Annars hade det inte blivit tal om vattning.

  SvaraRadera
 4. Ja, jag kan knappt bärga mig tills jag kan lyfta fram det nygjutna fågelbadkaret. Men det tarvas ett par extra villiga händer, eftersom en sån mängd betong väger sina modiga kilon. Modiga nog för att vara för många för mig ensam.

  Irisarna står inte vid vatten, nej. Tvärtom står de och "lider" i min helt ordinära, väldigt sandblandade trädgårdsjord. Inte vet jag vad de är av för sort heller, eftersom de fanns på gården vid husköpet. Men grova, stadiga stjälkar har de och rejält tilltagna rotknölar.

  En annan stackare har ju ingen privat brunn att ösa ur, så här porlar slantarna ut genom trädgårdsslangen. På grund av tidigare nämna jordmån har jag varit tvungen att vattna rätt frikostigt allaredan. Kommer det inget regn snart blir det snudd på katastrof - både för växtligheten OCH min plånbok.

  SvaraRadera
 5. Vilka underbara fågelbilder!!
  Skatungarna är ju bara hur söta som helst. Och dessutom är dom väldans intelligenta "pica-picisar"...(:

  Och måsen, han ser allt lite trumpen ut när du inte bjuder bort din smaskiga kyckling...Haha!

  Usch....jag känner nu tydligt att jag snålar med vattnet till vilda fåglarna här...
  Dom är i och för sej och snattar både mat och vatten i hönsgården (ja, dom små alltså!), men koltrastar och skator och dom där har ju bara ankornas (jämt och ständigt) grisiga vatten.

  Får nog skärpa till mej och kanske gjuta ett jag också.

  Här kom det lite regn ikväll, men inte var det många droppar inte.
  Men i alla fall lite, så det började lukta så där friskt och gott ute!
  Satt nyss med en kopp kaffe ute på trappan och svalkade mej (jisses, va det är varmt inne i dag!!).
  Lyssnade till svalorna och bara njööööt!

  Natti, natti!

  Kram, "Stigbert"

  SvaraRadera
 6. Kanske det går att ta mossa som växer på sten å gnugga in eller nått så växer det mera.Jag vill ha frö från din iris sen ,jag har bara gula å blå.Tack

  SvaraRadera
 7. Jo, det var så jag provade. Jag tror "stolpen" står alltför mycket i direkt gassande sol. Det blir helt enkelt för torrt och varmt för att mossan ska trivas. Men jag ska göra ett nytt försök! Kanske bäst att prova först utåt hösten?

  Ska se vad jag kan göra på fröfronten :o) Om jag inte får till det får jag väl skicka dig en bit rizom istället.

  SvaraRadera
 8. Hej Nina! Länge sen... På det glada 1900-talet närmare bestämt. Vilken underbar blogg du har! Så inspirerande!! Inte visste jag att du var en sån tusenkonstnär. Jag sitter här och är grön av avund i mina försök att själv skapa en blogg. Men man får väl göra så gott man kan. Och du KAN! Är det OK att jag länkar från min bloggsida till denna underbara värld?:-)
  Många hälsningar, Gunilla Wahlsten

  SvaraRadera
 9. Hej själv, Gunilla! Veeery long time no see :o) Och inte visste jag att du ägnar dig åt hantverk. Världen är stor ibland, eller hur? Även på lilla Åland.

  Kul att du tycker att min blogg är nåt att hänga i julgranen; har varit mycket trial and error, om jag så säger. Men man lär sig under resans gång!

  Länka på så mycket du vill, det är alltid roligt när nya besökare hittar hit :o)

  Och du, varmt välkommen som ny följare! :oD

  SvaraRadera
 10. Nu så har minsann denna "sengångare" fått iväg ett brev!
  Och med "expressfart" så kanske du har det på fredag?

  Om posten sköter sej alltså!?!?!?

  Vad gör du i dag?
  Kryper du runt i rabatten och letar ogräs?
  Eller kanske fixar med ditt betong-fågelbad?

  Vad du än gör så hoppas jag att du har det gott!
  Kram

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!