fredag 13 augusti 2010

Gräskanten och lite annat

DET TOG NÄSTAN hela gårdagen i anspråk, för mitt tempo är inte högt, med många pauser för fika, kontemplation och allmänt stirrande ut i intet. Men en kant mellan gräs och grus blev det till slut. Synd att det begagnade teglet är ljust gult, för det hade blivit vackrare med riktig kantsten t.ex. i grått.


I trädgården börjar hösten försiktigt tassa in. Det märks framför allt på att äppelträden nu har börjat självgallra sig rejält. Flera hinkar fallfrukt får jag plocka varje dag och tömma rakt ner i löv­kom­pos­ter­na.


De växande men ännu gröna ekollonen varslar också om att det snart är slut på sommaren. Jag gillar ekollon. De är så symmetriska och vackra. Titta bara på det fina salmiaksmönstret på deras ”mös­sor”!


Min gula rudbeckia står i full blom, det är också ett bevis på att vi snart kan läg­ga som­maren 2010 till handlingarna. Den är en av de sista att bjuda på färgklickar i trädgården och det lyser som bulliga små solar mot allt det gröna. Sommarens torka gick hårt åt den här plantan och antalet vingliga stjälkar är långt färre än normalt.


På mornarna dryper naturen av daggblöta och tvestjärtarna har par­ty i postlådan. Det gäller att komma ihåg att skaka tidningen or­dent­ligt innan man tar in den. Igår kväll var det helt vindstilla och härliga 21° ännu klockan nio på kvällen och nu håller jag tummarna för att vädret håller sig så här åtminstone ännu under morgondagen. Ett mer perfekt kräftskiveväder går det nog knappast att få.

9 kommentarer:

 1. Såå snyggt och prydligt det ser ut med stenkanten! Och vilken GRÖN gräsmatta!!! Efter den här sommaren ser vår mer ut som halm... Fast de senaste dagarna har vi ju fått regn och det syns redan på gräsmattan! Fantastiskt!
  Litet vemodigt är det med höst-tecknen, även om jag älskar hösten.
  Ha det så bra, kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Visst är det otroligt hur gräs har en förmåga att återhämta sig! Från rena, rama Saharakulören för någon vecka sedan är hela gården nu smaragdgrön. Du ska se att din blir lika fin om en tid, nu när ni äntligen fått regn :o)

  Det är nog tur att jag inte har för avsikt att försörja mig som stenläggare, för herreminje en sån tid det tog att få till de där fjuttiga meterna ... *puh!*

  Hoppas du/ni får ett riktigt skönt veckoslut, förr än är det sommar kvar!

  SvaraRadera
 3. Ser ut som om du virkat en hatt till ekollonen.Det blev väl fint med stenarna.Känn dig nöjd! Den där larven blir nog en orange fjäril.Här ska det bli surströmmingsfest med stuggrannarna i kväll.Kram

  SvaraRadera
 4. Jupp, nog är jag rätt nöjd. Skönt att ha fått det gjort i alla fall.

  Hoppas kvällen med grannar och surisar blir trevlig och att ni inte fått så mycket knott och mygg ännu :o)

  SvaraRadera
 5. Tjusigt!!!
  Och jag tyckte nog att det var riktigt fint med den ljust gula nyansen mot grönt och grått.
  Känn Dej riktigt nöjd med ditt dagsverk!

  Kram!
  Jenny

  SvaraRadera
 6. Jättefint, snygg kant. Naturen visar många små hösttecken nu. Lite vemodigt, men vi har haft en fantastisk sommar,men den är inte riktigt slut ännu, så det gäller att passa på att njuta så länger som det går.
  Ekollon brukar jag plocka, för att ha till dekoration, främst hattarna,det andra ska fåglarna ha.

  SvaraRadera
 7. Jenny:
  Det som egentligen "stör" mig lite är att gruset är rött mot de gula teglen ... Men oavsett färgen på stenarna ser det mer städat ut än förut :o)

  Monkan:
  Samtidigt ska det bli riktigt skönt att det blir höst. Alla årstider har sin särskilda charm och stämning, och hösten är inget undantag. Trots att sommaren varit så torr hoppas jag på att det blir tranbär i år. Jag hann aldrig med att ge mig ut i våtmarkerna och plocka ifjol, så det skulle inte sitta fel med några liter till frysen.

  SvaraRadera
 8. Snyggt jobbat med kantstenen. Hr har vi inte gjort annat än tagit hand om dotter med familj, ätit och druckit gott och njutit av samvaron. Nu har vi vinkat av dem vid färjan till Oskarshamn och sitter nu här och pustar i värmen.
  Kerstin

  SvaraRadera
 9. Tackar, tackar! :o)

  Här kan man inte heller göra annat just nu än sitta och puuusta i värmen. Plötsligt är det +27° i skuggan trots att klockan är halv sju på kvällen. Jag kan utan överdrift säga att det inte var någon höjdare idag att stå i köket och baka bröd och paj. Morgondagens efterrätt, pannacottan, orkar jag inte ens tänka på att ta itu med just nu. Den får vänta till imorgon.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!