Umbra har en utpräglat italiensk touch, öppnade 2007 och är därmed en av de nyare krogarna i stan. Restaurangen ligger i centrala Mariehamn med utsikt över stadens långa lindallé, som mellan våra två hamnar löper genom hela staden.
Inredningen är stramt hållen i mörkt trä med bord utan dukar, gardinlösa valvformade fönster och bländvitt porslin utan dekor. Enkel elegans är det jag kommer att tänka på, eller modern rustic om man vill vara lite internationell.
À la carten erbjuder lagom många alternativ för såväl för-, varm- som efterrätter. Det är bra, för enligt min erfarenhet är risken överhängande att more blir less när det kommer till kritan.
Lilla A startade med en carpaccio (tunna skivor av oxfilé, pinjekärnor, parmesanost & ruccola) och jag tog en mozzarella caprese (färsk mozzarella, skivade tomater med balsamico & rödlök). Båda rätter serverades toppade med ruccola.
Mitt val var riktigt gott, även om mängden balsamicosky kunde ha varit mindre frikostig. Däremot var lilla A:s carpaccio rätt smaklös. Vi bytte nämligen tallrikar med varandra efter halva portionen, och jag tyckte att det mest av allt smakade vått kött. Det som smakade någonting var egentligen tillbehören: pinjenötterna och osten.
Som varmrätt tog lilla A pancetta e pollo, som är baconlindad majskyckling, rostad paprikasås & parmesanrisotto. Jag körde på en ugnsbakad havsabborrfilé med parmesantäcke, syrlig grönsaksvinegrette & rostad nypotatis, pesce persico al forno.
Det senare var helt klart ett korkat val, för fisken visade sig vara totalt okryddad och smakade nada. För att överhuvudtaget få den i mig blev jag tvungen att be om lite flingsalt. Kycklingen fick dock godkänt av lilla A, även om hon tyckte det var äckligt att hitta kvarvarande hönsskinn på undersidorna. Båda rätterna var ... surprise, surprise ... dekorerade med ruccola.
Nåväl, trerätters skulle det ju vara, så vi kastade oss raskt vidare över vanilj- & yoghurtpannacotta med färska bär och mandelflarn respektive en portion gelato alla vaniglia e fragole. Enligt à la carte-listan skulle det senare vara vaniljglass, basilikamarinerade jordgubbar & vispgrädde. Merparten av jordgubbarna var dock naturella, det totala antalet basilikamarinerade var exakt tre och jag såg inte skymten av någon vispgrädde.
I grund och botten är jag bara glad för att det inte var mer av de marinerade bären. Basilikamarinad i all ära, men det blir inte lyckat om jorgubbarna som sådana är av den sura sorten och marinaden tämligen osötad.
SUMMERING
Stort minus för att den evinnerliga ruccolan. Det finns flera sorters sallad!
Ett ännu lite större minus för att fisken inte var lokalt fångad och saknade salt.
Ett ungefär lika stor minus för att bären till pannacottan garanterat var importerade: amerikanska blåbär, monstruöst stora hallon och dito björnbär.
Ett litet extraminus delar jag också ut för att jag inte erbjöds t.ex. en kopp kaffe på maten som kompensation för den dåligt kryddade fisken. Sådant borde ske per automatik, anser jag, om en restaurang vill måna om sitt renommé.
Stort plus i kanten för att serveringspersonalen var både snabb och trevlig, annars hade jag ansett middagen som helhet vara nästintill en besvikelse.
Plus även för den snygga presentationen av rätterna.
Så var det då värt pengarna? Svaret måste dessvärre bli: nej. Middagen var okej, men that’s about it, och det smakade ärligt talat inte vad det kostade. Trots att vi drack enbart vanligt vatten och jag avstod från kaffe efteråt skulle vi för notans slutsumma få tre och en halv åländskt prissatt pizza per man, inklusive sallad, bröd och kaffe på maten.
Men nu är det gjort och för att kompensera detta vettlösa penningsprättande får jag under vecka hålla mig till en diet på havregrynsgröt i olika skepnader ... Lilla A är sedan söndagen omlokaliserad till sin far, så hennes veckomeny blir garanterat mer omväxlande.
Har inte besökt Umbra i sommar, men däremot några andra ställen. Och resultatet har överlag varit: besvikelse. Är absolut inte värt pengarna. Konstaterar att man kan äta väldigt mycket gott hemma för summan.
SvaraRadera/oinloggad Gunilla
Det här var premiär för "riktig mat" på Umbra för mig. Tidigare har jag bara ätit lunchsallad där, en gång. Några fler trerätters blir det inte med facit i hand. "Mycket skrik för lite ull", sa kärringen som rakade grisen.
SvaraRaderamen vad trist.. det såg så gott ut på bilderna!!
SvaraRaderaJa så är det,man blir besviken iblan. Ett tips gör en tre rätters hemma nästa gång då blir ni säkert nöjda.Det är ganska kul att göra fin mat ibland.Jag kommer å smakar med er.
SvaraRaderaSuzan:
SvaraRaderaI vissa fall stämmer inte ordspråket "En bild säger mer än tusen ord." Tyvärr.
Stickmamman:
Det är så vi brukar göra när vi ska "lyxa till det". Den här gången var tanken att kocken själv skulle slippa matlagningen (och disken).
Men som sagt; det såg gott ut på bilderna...
SvaraRaderaOch så är det ju det här med att slippa diska efter maten. Något jag brukar uppskatta enormt!
Händer alltför sällan... Aldrig om man ska vara noga... Måste bli ändring på detta!!!
Vad diskningen beträffar håller jag på att dressera in lilla A på att ta sin beskärda del, men ännu är det en bit kvar tills vi är uppe i 50/50.
SvaraRaderaIbland drömmer jag om en diskmaskin. Men med köket i sitt nuvarande skick finns det inte ens rum för en sån.
Mmm, Italiensk mat o vin är såååå gott. Det bästa är att maten inte är komplicerad att laga själv så satsa på det nästa gång så slipper du bli besviken (och fattig).
SvaraRaderaExactemente! Och då kan jag dessutom unna mig ett glas gott vin till maten i och med att jag inte behöver agera chaufför heller.
SvaraRaderaSånt där är verkligen trist!
SvaraRaderaNär man som vi kanske inte äter ute alltför ofta, så vill man ju ha det riktigt gott, när man väl lyxar till det!?
Och att missa saltet vid fisktillagandet är ju en dödssynd!
Får det vara lite ruccola??
Skämt åsido...jag tycker det var synd om er, eftersom Ni skulle ha det gott och äta ute och allt. Och så att behöva bli så besvikna...
Hur går det med foten?
Tänker på dej...du skulle väl till Doktorn denna veckan väl?
Kram, Jenny
Å andra sidan kan man ju se det så här:
SvaraRaderaI och med att denna sällsynta middag på etablissemang inte motsvarade förväntningarna lär det dröja innan vi gör om det. Och det innebär ju, i sin tur, att vi sparar en ryyyslig massa pengar! Som vanligt inget ont som inte har något gott med sig ;o)
*viftar undan erbjudandet om ruccola*
Det är idag jag ska besöka Jack Uppskäraren. Om nästan exakt två timmar ...
Tillbakakramen!
Somnade om i morse, på soffan i någon reklampaus till TV 4 morgon...
SvaraRaderaSer nu att klockan är så mycket så du säkert är klar hos "Il Doctore"....
Hoppas det gick bra, och att Du nu LOVAR att vara rädd om den så det inte blir en massa jordbakterier i den!
Har du ingen hängmatta??
Kram och "tröste-blås" på fossingen...):
Jenny
Doktorn avklarad och han plockade inte ens fram skalpellen. Däremot skriver han en remiss till hudspecialist, för han vill att ett proffs tar sig en titt på det hela. Men tack för tröstblåset ändå!
SvaraRaderaI avsaknad av lämpliga träd har jag ingen hängmatta, och den skulle ändå inte komma till användning idag. Nu när det inte är någon fara för uschliga basillusker blir det arbetsbrallorna på och ut på gården igen. Superfint väder där ute och mycket att göra :o)
Tyvärr är det väl ofta så, att det låter fantastiskt i menyn, men är rätt "sådär" när man får in det... Men huvudsaken är väl, i det här fallet, om "lilla A" blev nöjd och att ni hade det trevligt!
SvaraRaderaHa det så bra, kram, Monica
Jodå, nog tror jag hon var rätt nöjd; att äta ute på restaurang är ju ändå något annat än i mors kök :o)
SvaraRaderaJag tror chansen att man blir nöjd ökar avsevärt om man själv är relativt usel på matlagning, för då smakar säkert nästan vad som helst bättre än ens egna kulinariska försök ;o) Är man istället en någorlunda hyfsad hemmakock, ja, då ökar risken att man blir lite besviken.
Kram tillbaka!