tisdag 10 augusti 2010

Umbra: bra, men långt ifrån bäst

LÅNGT OM LÄNGE blev det i lördags till slut av att begå den tre­rät­ters­mid­dag jag lovade lilla A efter skolavslutningen, som en belöning för det fina betyg hon kom hem med efter sjätte klass. Valet av res­taurang föll på Umbra i Mariehamn, inte billigt men heller inte det allra dyraste alternativet.


Umbra har en utpräglat italiensk touch, öppnade 2007 och är därmed en av de nyare krogarna i stan. Restaurangen ligger i centrala Ma­rie­hamn med utsikt över stadens långa lindallé, som mellan våra två hamnar löper genom hela staden.

Inredningen är stramt hållen i mörkt trä med bord utan dukar, gar­din­lösa valvformade fönster och bländvitt porslin utan dekor. Enkel ele­gans är det jag kommer att tänka på, eller modern rustic om man vill vara lite internationell.


À la carten erbjuder lagom många alternativ för såväl för-, varm- som efterrätter. Det är bra, för enligt min erfarenhet är risken över­häng­ande att more blir less när det kommer till kritan.

Lilla A startade med en carpaccio (tunna skivor av oxfilé, pinjekärnor, parmesanost & ruccola) och jag tog en mozzarella caprese (färsk moz­za­rella, skivade tomater med balsamico & rödlök). Båda rätter ser­ve­ra­des toppade med ruccola.

Mitt val var riktigt gott, även om mängden balsamicosky kunde ha va­rit mindre frikostig. Däremot var lilla A:s carpaccio rätt smaklös. Vi byt­te nämligen tallrikar med varandra efter halva portionen, och jag tyck­te att det mest av allt smakade vått kött. Det som smakade nå­gon­ting var egentligen tillbehören: pinjenötterna och osten.

Som varmrätt tog lilla A pancetta e pollo, som är baconlindad majs­kyck­ling, rostad paprikasås & parmesanrisotto. Jag körde på en ugns­ba­kad havsabborrfilé med parmesantäcke, syrlig grönsaksvinegrette & rostad nypotatis, pesce persico al forno.


Det senare var helt klart ett korkat val, för fisken visade sig vara to­talt okryddad och smakade nada. För att överhuvudtaget få den i mig blev jag tvungen att be om lite flingsalt. Kycklingen fick dock godkänt av lilla A, även om hon tyckte det var äckligt att hitta kvarvarande hönsskinn på undersidorna. Båda rätterna var ... surprise, surprise ... dekorerade med ruccola.

Nåväl, trerätters skulle det ju vara, så vi kastade oss raskt vidare över vanilj- & yoghurtpannacotta med färska bär och mandelflarn res­pektive en portion gelato alla vaniglia e fragole. Enligt à la carte-listan skulle det senare vara vaniljglass, basilikamarinerade jord­gubbar & vispgrädde. Merparten av jordgubbarna var dock naturella, det totala antalet basilikamarinerade var exakt tre och jag såg inte skymten av någon vispgrädde.

I grund och botten är jag bara glad för att det inte var mer av de ma­ri­nerade bären. Basilikamarinad i all ära, men det blir inte lyckat om jorgubbarna som sådana är av den sura sorten och marinaden täm­li­gen osötad.


SUMMERING


Stort minus för att den evinnerliga ruccolan. Det finns flera sorters sallad!

Ett ännu lite större minus för att fisken inte var lokalt fångad och saknade salt.

Ett ungefär lika stor minus för att bären till pannacottan ga­ran­te­rat var importerade: amerikanska blåbär, monstruöst stora hallon och dito björnbär.

Ett litet extraminus delar jag också ut för att jag inte erbjöds t.ex. en kopp kaffe på maten som kompensation för den dåligt kryddade fisken. Sådant borde ske per automatik, anser jag, om en restaurang vill måna om sitt renommé.

Stort plus i kanten för att serveringspersonalen var både snabb och trevlig, annars hade jag ansett middagen som hel­het vara nästintill en besvikelse.

Plus även för den snygga presentationen av rätterna.Så var det då värt pengarna? Svaret måste dessvärre bli: nej. Mid­da­gen var okej, men that’s about it, och det smakade ärligt talat inte vad det kostade. Trots att vi drack enbart vanligt vatten och jag av­stod från kaffe efteråt skulle vi för notans slutsumma få tre och en halv åländskt prissatt pizza per man, inklusive sallad, bröd och kaffe på maten.

Men nu är det gjort och för att kompensera detta vettlösa pen­ning­sprät­tande får jag under vecka hålla mig till en diet på hav­re­gryns­gröt i olika skepnader ... Lilla A är sedan söndagen omlokaliserad till sin far, så hennes veckomeny blir garanterat mer omväxlande.

15 kommentarer:

 1. Har inte besökt Umbra i sommar, men däremot några andra ställen. Och resultatet har överlag varit: besvikelse. Är absolut inte värt pengarna. Konstaterar att man kan äta väldigt mycket gott hemma för summan.
  /oinloggad Gunilla

  SvaraRadera
 2. Det här var premiär för "riktig mat" på Umbra för mig. Tidigare har jag bara ätit lunchsallad där, en gång. Några fler trerätters blir det inte med facit i hand. "Mycket skrik för lite ull", sa kärringen som rakade grisen.

  SvaraRadera
 3. men vad trist.. det såg så gott ut på bilderna!!

  SvaraRadera
 4. Ja så är det,man blir besviken iblan. Ett tips gör en tre rätters hemma nästa gång då blir ni säkert nöjda.Det är ganska kul att göra fin mat ibland.Jag kommer å smakar med er.

  SvaraRadera
 5. Suzan:
  I vissa fall stämmer inte ordspråket "En bild säger mer än tusen ord." Tyvärr.

  Stickmamman:
  Det är så vi brukar göra när vi ska "lyxa till det". Den här gången var tanken att kocken själv skulle slippa matlagningen (och disken).

  SvaraRadera
 6. Men som sagt; det såg gott ut på bilderna...
  Och så är det ju det här med att slippa diska efter maten. Något jag brukar uppskatta enormt!
  Händer alltför sällan... Aldrig om man ska vara noga... Måste bli ändring på detta!!!

  SvaraRadera
 7. Vad diskningen beträffar håller jag på att dressera in lilla A på att ta sin beskärda del, men ännu är det en bit kvar tills vi är uppe i 50/50.

  Ibland drömmer jag om en diskmaskin. Men med köket i sitt nuvarande skick finns det inte ens rum för en sån.

  SvaraRadera
 8. Mmm, Italiensk mat o vin är såååå gott. Det bästa är att maten inte är komplicerad att laga själv så satsa på det nästa gång så slipper du bli besviken (och fattig).

  SvaraRadera
 9. Exactemente! Och då kan jag dessutom unna mig ett glas gott vin till maten i och med att jag inte behöver agera chaufför heller.

  SvaraRadera
 10. Sånt där är verkligen trist!

  När man som vi kanske inte äter ute alltför ofta, så vill man ju ha det riktigt gott, när man väl lyxar till det!?
  Och att missa saltet vid fisktillagandet är ju en dödssynd!

  Får det vara lite ruccola??

  Skämt åsido...jag tycker det var synd om er, eftersom Ni skulle ha det gott och äta ute och allt. Och så att behöva bli så besvikna...

  Hur går det med foten?
  Tänker på dej...du skulle väl till Doktorn denna veckan väl?

  Kram, Jenny

  SvaraRadera
 11. Å andra sidan kan man ju se det så här:

  I och med att denna sällsynta middag på etablissemang inte motsvarade förväntningarna lär det dröja innan vi gör om det. Och det innebär ju, i sin tur, att vi sparar en ryyyslig massa pengar! Som vanligt inget ont som inte har något gott med sig ;o)

  *viftar undan erbjudandet om ruccola*

  Det är idag jag ska besöka Jack Uppskäraren. Om nästan exakt två timmar ...

  Tillbakakramen!

  SvaraRadera
 12. Somnade om i morse, på soffan i någon reklampaus till TV 4 morgon...

  Ser nu att klockan är så mycket så du säkert är klar hos "Il Doctore"....

  Hoppas det gick bra, och att Du nu LOVAR att vara rädd om den så det inte blir en massa jordbakterier i den!
  Har du ingen hängmatta??

  Kram och "tröste-blås" på fossingen...):
  Jenny

  SvaraRadera
 13. Doktorn avklarad och han plockade inte ens fram skalpellen. Däremot skriver han en remiss till hudspecialist, för han vill att ett proffs tar sig en titt på det hela. Men tack för tröstblåset ändå!

  I avsaknad av lämpliga träd har jag ingen hängmatta, och den skulle ändå inte komma till användning idag. Nu när det inte är någon fara för uschliga basillusker blir det arbetsbrallorna på och ut på gården igen. Superfint väder där ute och mycket att göra :o)

  SvaraRadera
 14. Tyvärr är det väl ofta så, att det låter fantastiskt i menyn, men är rätt "sådär" när man får in det... Men huvudsaken är väl, i det här fallet, om "lilla A" blev nöjd och att ni hade det trevligt!
  Ha det så bra, kram, Monica

  SvaraRadera
 15. Jodå, nog tror jag hon var rätt nöjd; att äta ute på restaurang är ju ändå något annat än i mors kök :o)

  Jag tror chansen att man blir nöjd ökar avsevärt om man själv är relativt usel på matlagning, för då smakar säkert nästan vad som helst bättre än ens egna kulinariska försök ;o) Är man istället en någorlunda hyfsad hemmakock, ja, då ökar risken att man blir lite besviken.

  Kram tillbaka!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!