onsdag 11 augusti 2010

Upptaget och nerplockat

IGÅR VAR DET trädgård för hela slanten. Jag gick ut löst med upp­plockning av några hinkar fallfrukt från äppelträden innan jag drog igång med ryckvis klippning av hela moss- & gräsmattan. Ryckigheten kom sig av att Stig, som jag hyser en form av hat­kärlek till, inte alls var på bettet. Varenda gång vi började få upp ångan var det som om luften gick ur honom och han la bara av. Rakt av, utan förvarning.

Efter ett antal kortklippningar, och när min adrenalinnivå stigit till­räckligt, kom jag på att det kanske var luftfiltret som hade blivit igen­täppt. Fram med skruvmejsel och så en testkörning utan filter. Och ser man på, gick det inte mycket bättre! Så det blev lite ren­gö­rings­ar­be­te före resten av det gräsliga jobbet blev gjort.

Därefter vidtog lite ogräsrensning och därefter skörd av såväl vitlök som hinkodlad potatis. Mina fåtaliga övervintrade vitlökar har maka­löst nog lyckats producera nya små lökar. En del har t.o.m. klyftat sig och kommer efter torkning att få bli årets sättlök. Av goda vännerna S & N har jag dessutom fått ett antal luftlökar, som innehåller mängder av små frölökar, så årets höstsådd är på så vis räddad.Hinkpotatisen blev jättefin och det var ett rejält antal knölar i varje hink. Detta blir med andra ord odlingsmodellen även nästa vår. Då ska jag vara tidigare ute än i år, så att jag med god tur faktiskt lyckas få egen nypotatis till midsommar – eller i alla fall något tidigare än i augusti ...

Snart är det dags att skörda morötterna också, men inte riktigt ännu. Bondbönorna är också plockningsklara snart, men även de får vänta någon vecka till.Istället plockade jag alla tolv krusbär från min buske, vilket är en mängdmässig förbättring från ifjol, då jag fick bara tio. Egentligen skulle jag ha kunnat länsa de amerikanska blå­bärs­bus­kar­na också, men jag lämnar bären kvar till lördagens kräftskiva. Jag tän­ker näm­ligen laga pannacotta till efterrätt och vad är väl bättre än ny­plocka­de blå­bär och hallon till det?


Inför den stundande kräftskivan, som går av stapeln under min ter­rass, var jag dessutom tvungen att passa på i uppehållsvädret och smeta ut Sikaflex på ett par ställen i skarvarna mellan takplåtarna un­der terrassgolvet. Det har liksom varit lite inkontinent sedan det sat­tes upp och vitsen med att söka regnskydd under ett läckande tak är ju inte stor. Men bättre sent än aldrig är det nu fixat.

Sista punkten på gårdagens planerade utomhusagenda var att lägga fårlortar i blöt. Trädgårdslandet där höstens vitlökssådd ska ske mås­te först gödslas ordentligt och då är det enklast att vattna ut skiten. Efter det trodde jag att jag var färdig för dagen och hälsade på hos väninnan S för en kvällsfika. Av henne blev jag förärad plantor av klippstånds, pepparmynta och borstnejlika, så det var bara att fort­sätta på den hortikulturella linjen när jag kommit hem igen.

Allt fick alltså fötterna i jord innan kvällen var slut och idag har turen kommit till mina fötter. Om knappa två timmar har den ena ett möte med kniven. Av denna anledning kommer bilder till det här inlägget först i ett senare skede. So long, go’vänner!

Tillägg kl. 12:30:
Det blev inget skärande idag utan remiss till hudspecialist istället. Lika bra det om det visar sig måsta karvas med god marginal, för i så fall tarvas en plastikkirurg.

15 kommentarer:

 1. Jag fattar inte hur du hinner med allt...för att inte tala om hur fasen du kan hålla reda på lökar, blommor, växter och fan och hans moster vad de heter!! :-) ;-)
  Vi fortsätter, gödsla, vattna...rensa...morötterna ska tittas till...å skördas...å potatis nä...jag tyar inte mer!
  Åsså en kräftskiva mitt uppe i alltihopa! :-)
  Jag tror jag avlider...
  Superdupermänniska!

  Steffe

  SvaraRadera
 2. Jamen, hallå där! Jag är ju sjukpensionär och disponerar hela dagarna enligt eget gottfinnande. Det låter nog som mer än det egentligen är.

  Tänk istället på hur det var medan jag ännu var heltidsarbetande egenföretagare, ensamstående med småbarn och hund, med arbetsdagar på minst tio timmar och ändå uträttade samma mängd "extrajobb" ... och ovanpå det lite hantverk för mitt själsbefinnandes skull. Det var tider det, vill jag lova! *blir lite lätt matt i knäna vid minnet*

  SvaraRadera
 3. Hej N, kul att se att någon har ett knippe energi, det skulle behövas lite sådan här :)
  Hoppas det blir en riktigt härlig kräftskiva. Hur blev det med svampen?
  Här har varit lite "stökigt" ett par dagar, yngste och hans sambo har varit här flera dagar i sträck med Emma. Loppiset hjälpte jag honom med ett par timmar, det var kul. Cs mamma vill ha besök, hon är ledsen mest hela tiden, ja det är inte lätt att bli gammal. Igår fick vi sms, yngste med familj lyckligt framme i Falköping, hos sambons föräldrar.
  I dag regnar det ute, men igår var det fint och då passade vi på att ta en tur uppåt i Skåne.
  Hoppas det går bra idag hos doktoren.

  SvaraRadera
 4. Energi är nog att ta i. Därtill nödd och tvungen, stämmer nog bättre ;o)

  Det är tur att sommaren lider mot sitt slut, för det gör min trädgårdsork också. Den tidsbundna sjukpensionen är slut den sista oktober, så jag vet ju inte i dagsläget vad som händer med mitt lilla liv efter det datumet. Därför har jag hela långa sommaren haft blåslampan i häcken för att försöka hinna med så mycket som möjligt, eftersom jag inte vet hur det ser ut med levnadsutrymme för trädgården nästa sommar. Det börjar kännas nu ...

  Än har jag inte hunnit ut på svampjakt, men i och med att det trots allt inte blev någon operation idag har jag hopp om att hinna med det någon av de närmaste dagarna. Har du själv hunnit ut och kolla läget?

  Solen strålar idag hos mig, så jag passar på att försöka reda upp en gräskant vid infarten. Det blev lite hipp som happ med denna när huset var nyköpt och nydränerat, eftersom det var så mycket annat som krävde min arbetsinsats just då. Men jag börjar ärligt talat få nog av grävning för i år :o( Misstänker starkt att dammprojektet får vänta till våren, annars pajar nog ryggen.

  SvaraRadera
 5. NU är dotter med familj på väg. Befinner sig nog vid bron över från fastlandet just nu. De stannar några dagar. I morgon kväll har jag sista guideturen för i år. Så NÄSTA VECKA då ska jag göra precis vad jag vill!!Bland annat fixa i trädgården som du har gjort nu.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 6. Jag förstår precis hur du känner...jag har ju varit och är just nu i den sitsen...visserligen kändes det bra på mötet men man vet ju aldrig med dem...jag ropar inte hej än!
  Hoppas det löser sig för dig för när det löst sig så känns det så bra så bra och man får förnyade levnadskrafter eller rättare...man blir mer motiverad att göra saker...allt känns lättare på något vis...jag har känt mig handlingsförlamad länge men efter att jag fått besked oavsett vad det blir så är det ju ändå bättre än att inget veta.
  Steffe

  SvaraRadera
 7. Det har inte varit lönt att försöka hitta svamp i våra trakter ännu, men efter regnet så kanske vi ska ut och börja leta.
  Björnbären är också nästan färdiga nu, så det blir väl en sådan tur också snart.
  Just nu är det inte så kul att pyssla därute, blommorna börjar att se lite avdankade ut, nu skall det dessutom tuktas i träd buskar, då blir det en massa trädgårdsavfall som ska tas om hand. Min fot är lite bättre,gudskelov, vi ska på fest till helgen inget kul ifall man inte kan gå ordentligt.
  Sitter och samlar ihop mig till ett inlägg.
  Ha det bra
  Monkan

  SvaraRadera
 8. Kerstin:
  Det där låter ju hyvens alltsammans! :oD Då får jag bara önska dig en trevlig samvaro med dottern, en lyckad sista guidning och sedan en massa härliga timmar i trädgården! Stor kram tillbaka :o)

  Steffe:
  Ja, vet du, det jobbigaste är egentligen att jag med rådande system med kortare och längre perioders sjukskrivning aldrig hinner bli riktigt "frisk". För när det gått en lämplig tid, låt oss säga tre-fyra månader, då kommer det fönsterkuvert med uppmaningar om att skaffa nya läkarutlåtanden och att fylla i X antal märkliga blanketter och blablabla.

  Och sen, när det är gjort ... ja, då är uppvarvningen ett faktum igen, eftersom oron över vad som ska ske om ytterligare några månader infinner sig som ett sånt där äckligt fönterkuvert på posten. Detta att inte veta kommer förr eller senare att ta knäcken på mig.

  Men jag försöker allt vad jag kan att tänka positivt och ta saker som de är och inse att de blir som de blir. Fast ibland är det svårare än ibland.

  Grattis på riktiga födelsedagen, förresten, för det är väl idag?

  Monkan:
  En sån glad nyhet att fossingen artar sig! Se nu bara till så du inte dansar till dig ett återfall på partyt ;o)

  Björnbär tror jag faktiskt inte att det växer vilt någonstans här på Åland, för jag har då aldrig sett några i alla fall. Och det borde jag ha gjort. Förr om åren, medan jag hade hund, rörde jag mig otroligt mycket i skogarna, men aldrig fick jag syn på några björnbär.

  Ta nu väl hand om foten så du faktiskt kan gå på fest!

  SvaraRadera
 9. Oj, oj, vad flitig du har varit! Vi har haft gäster nu ett par dagar, så jag har inte ens haft tid att kolla bloggen eller kommentera...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 10. Så orättvist! Att så många talanger och förmågor ska samlas i en och samma kropp! Jag är både impad och avundsjuk! :-) Jag gillar din nya blogglayout. Dina gamla också för den delen.

  Förresten, jag gick in på Betapet, men hittade inte möjligheten att spela mot datorn. Vågar inte spela mot ekvilibristerna riktigt än...

  SvaraRadera
 11. Monica:
  Njäe, det är nog som jag svarade Steffe: det låter mer än det syns i faktiskt resultat :o) Låter sunt att du tar dig tid att umgås med dina gäster istället för att "hänga vid bloggen"! ;o)

  Isabella:
  Talanger? Eh..? Tror inte det krävs någon särskild talang för att klara spadkörning - det räcker med att veta skillnad på upp och ner ;o) Förmåga, däremot, kan jag väl hålla med om; det är en ynnest att ännu ha en kropp som håller för så pass tungt, fysiskt arbete. Men jag kan lova att det känns att femtioårsdagen är hotande nära ...

  Vad glad jag blir över att du gillar layouten! Så här tror jag det får bli ett tag nu; lagom lite "störande" runt det skrivna, lagom neutral färg och lite uppiggande med solstrålarna om man känner sig aningen under isen.

  Beträffande Betapet: Det är inte knepigt alls egentligen. Vill du att jag gör ett inlägg om det och visar hur? Det gör jag gärna! :oD

  SvaraRadera
 12. Åh, jaa! Det vore toppen! :-D

  SvaraRadera
 13. Ska se vad jag kan göra imorgon! I någon vända mitt i kräftskiveförberedelserna ska jag nog hinna få till nå't. Stay tuned! ;o)

  SvaraRadera
 14. Hej!Letade efter bilder på blåbär, såg inte att det var din så jag hann ladda ner den innan, men kommer inte använda den så du vet, när jag scrollade såg jag oxå att du inte vill att man "lånar" dina bilder , och det är klart samma gäller för mej så jag respekterar detta och ber om ursäkt och raderar bilden..mvh Pixi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lovvärt av dig och något som lite fler borde lära sig :o)

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!