söndag 8 augusti 2010

Blixt å dunder!

VI HADE LITE väder i natt. O-väder. Maken till åskväder har jag inte upplevt på jag vet inte när. Merparten av blixtarna verkar ha varit så kallade IC-blixtar, det vill säga urladdningar inne i molnmassorna, och det var hur häftigt som helst! Gång på gång ... på gång ... på gång lystes hela världen upp, som av gigantiska fotoblixtar.

Eftersom jag bor i stan, där alla telefon- och elledningar är mark­led­ning­ar, kunde jag i godan ro via olika åskradaranläggningar på nätet följa med hur ovädret förändrades och förflyttade sig. Dels via vår lokala radar hos Kraftnät Åland (klicka HÄR) och dels via en på finska fastlandet (klicka HÄR).


Bilden ovan är en skärmdump från StrikeStar Europe och visar åsk­aktiviteten över Skandinavien under de senaste 24 timmarna. Man ser väldigt tydligt hur hela härligheten var koncentrerad över Bottniska viken. Klicka på den om du vill förstora den.

Lite regn har det kommit också, runtikring 13 mm sedan igår kväll. Bra tajming, eftersom jag flyttade på lite växter i trädgården igår.

17 kommentarer:

 1. Ja, åskväder är onekligen fascinerande och litet skrämmande men otroligt vackra! Det syns ju på din bild, att Åland var "händelsernas centrum"!
  Idag har vi fått 2 (!) mm regn på morgonen! Det första på mycket länge...Det fick GÄRNA komma mer!
  Fast just idag kommer en efterlängtad gäst till oss, så varför skulle det regna just idag - aldrig är man nöjd!
  ha en skön söndag, kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Jo minsann, det var sannerligen koncentrerat rätt över oss i natt! Vi blev uppe ända till tvåtiden, både jag och lilla A, bara för att begapa skådespelet.

  Här är det faktiskt lovat mer regn under dagen och eventuellt mer åska kommande natt. Naturen tar emot med öppna armar!

  Ha en trevlig dag med gästen, vädret till trots!

  SvaraRadera
 3. Japp. Nedslående vackert ;o)

  SvaraRadera
 4. Här har vi också regn idag,åskan är lite på avstånd.Det brukar vara häftigt att se på när den är ute på havet å härjar.
  Blixt på er.

  SvaraRadera
 5. Hej N, det är häftigt när det åskar och dånar. Mins när jag var liten då tillbringade vi somrarna på västkusten. När det åskade där emellan bergknallarna, då var man lite skraj.
  Här i Malmö har det regnat hela dagen, men det bevövs så det är inget att hänga läpp för.

  SvaraRadera
 6. Näpp, näpp, inte hänga läpp! För mitt vidkommande får det gärna drälla ner massvis med vatten till, även om jag har trädgårdsarbete som blir ogjort om det regnar. Men desto bättre läge för att flytta t.ex. på vinrankorna om det är ordentligt uppblött i marken när det görs.

  SvaraRadera
 7. Drömmen är att fota en blixt...det vore det häftigaste av det häftiga!
  Men det låter sig inte göras bara så där...man får nöja sig med att titta på andras bilder av blixtar och dunder över stad och land som finns på nätet!
  Du försökte inte?
  Svårt med kompakt kanske...det gäller ju att ha en kamera där man kan öppna slutaren och släppa in ljus under en viss tid och hoppas på att det då ljungar till.

  Steffe

  SvaraRadera
 8. Jo, verkligen! Det skulle vara coolt att få lite bra bilder av blixtnedslag. För en kort sekund igår övervägde jag om jag skulle ge det en chans, men eftersom det var så fåtaliga moln till jord-nedslag och med jääättelånga intervall gav jag ändå tusan i det.

  Min FinePix tillåter faktiskt laborerande med både slutartider och bländaröppningar, så tekniskt sett hade det varit fullt möjligt. Däremot hällde regnet ner, så jag hade varit tvungen att fotografera genom ett fönster, med därmed följande mindre bra resultat.

  Men vid nästa åskväder så ... ;o)

  SvaraRadera
 9. Ja själv var jag enbart rädd och blundade så hårt jag orkade under täcket. Kattorna jamade hysteriskt och ville ut... Trodde väl att det var bättre där. Inte kul att bo på landet och vänta på smällarna i elskåpet. Usch.

  SvaraRadera
 10. Det var inget dåligt åskväder ni fick ta del av!
  Tack för dina ord inne hos mig, du ska veta att de värmde!

  SvaraRadera
 11. Gunilla:
  Var viss om vi i stan, som stod och oh-ade och ah-ade över skådespelet, nog skänkte en tanke till alla er ute på landsbygden! F.ö. tror jag att det var minst ett rejält nedslag någonstans i norra Mariehamn, inte alls särskilt långt från "Rucklet".

  Det är synd om djuren när det åskar. Två av mina tre hundar har varit jätteskraja och ofta många timmar före det brakat loss känt på sig att det kommer. Mycket hässjande, flåsande och oroligt vankande av och an, ofta nätterna igenom. Så jag lider med dina kattor! Dessvärre lär det vara mera pangande på kommande inatt.

  Märta:
  Nädu, det var rejäla grejor, inga halvmesyrer här inte! Men så var det också det första riktiga åskvädret på hela, långa sommaren.

  SvaraRadera
 12. Uj!
  Förstår att "Åskar" varit vild och galen hos Er därborta!
  Och så läser jag att det är mer på gång....Huvva!

  Mäktiga skådespel är det, men man har definitivt respekt!
  INTE stå vid element, kontakter, diskbänk och vatten osv...

  Var rädda om Er i natt, och hoppas du lyckas fånga en blixt /ljussken i din kamera...(:

  Kram på Dej!
  Jenny

  SvaraRadera
 13. Det åskade här med (en bit utanför Stockholm) Pratade med sonen som är långt ute på en ö i Stockholms skärgård och där sa han att det kändes som han var MITT i det värsta!
  och det kan ju stämma med tanke på vad du skriver.
  Kul sida, den måste jag besöka!
  Kramar Eva

  SvaraRadera
 14. Jenny:
  Äh, det blev inget ljusskådespel under den gångna natten, bara lite mera regn. Har det åskat överhuvudtaget har det nog varit väldigt lite och långt ute till havs.

  Visste du att det finns en privat åskradar i Trollhättan? Länken till den sidan har du HÄR. Och danska motsvarigheten till SMHI erbjuder åskrapporter om du klickar HÄR.

  Eva:
  Uj, uj, var sonen din ute i skärgården var det garanterat en ännu maffigare upplevelse än att befinna sig i civilisationen!

  I mitt morgonnummer av lokaltidningen står det konstigt nog inte en rad om helgens oväder. Högst märkligt, för det har säkert varit nedslag både här och där och hänt både det ena och det andra i åskstormens spår.

  Om du klickar HÄR kommer du till en sida med länkar till flera olika åskradar i Sverige.

  SvaraRadera
 15. Tack för det!
  Har lagt sidorna bland favoriter nu!

  Ha de gött i dag!

  SvaraRadera
 16. vilken vackert bild ändå!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!