torsdag 19 augusti 2010

RECEPT > ”Äppelmojs”


SENSOMMAR ÄR SKÖRDETID – och äppeltid! I min trädgård rasar fallfrukten från träden med tidig frukt som 'Transparent blanche', som är en mjölig sort lämplig för goda efterrätter.

Det här superenkla receptet har jag fått av väninnan P.


Du behöver:
5-6 äpplen av en sort som lätt mosar sig i ugnen
0,5 dl socker
kanel enligt smak

100 gram smör eller margarin
0,5-1,0 dl socker beroende på hur sött du vill ha det
3 dl havregryn

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Sätt smöret i en kastrull och låt det smälta medan du skalar, kärnar ur och delar äpplena i mindre bitar. Fallfrukt passar utmärkt att ta till­vara!

Lägg bitarna i en ugnsfast form, strö på sockret och kanelen.

Rör ihop socker och havregryn med det smälta smöret. Fördela bland­ningen över äpplena och ställ formen mitt i ugnen. Grädda i c. 30 mi­nuter tills äpplena är mjuka och havregrynstäcket har blivit lite knäck­igt och fått fin färg.

”Mojset” serveras ljummet med vispad grädde eller kylskåpskall vaniljsås. För ett lite magrare alternativ kan du blanda den vispade grädden med turkisk yoghurt enligt smak och smaksätta med en gnutta vaniljsocker.

6 kommentarer:

 1. Det där brukar jag göra något snarligt, jättegott.
  Det är så synd att det faller ner så mycket frukt, men man hinner omöjligt ta hand om allt.
  Men vi är ändå duktiga på att göra olika grejor med frukt och bär, och äta det.

  SvaraRadera
 2. Ja, vet du, det är nästan så man blir gråtfärdig av allt som måste bäras rakt av till lövkomposterna. Men vad kan jag annat göra när jag har så många som fyra jättestora äppelträd på gården? För övrigt är merparten av äpplena angripna av insekter, eftersom jag inte besprutar dem. Om allt var prima vara skulle jag åtminstone kunna föra dem till pressning av must. Jag tror i alla fall att det fortfarande finns någon här på Åland som har en press att tillgå.

  SvaraRadera
 3. Tack för receptet! Verkar jättemumsigt. har visserligen inget äppelträd, men det är alltid någon i bekantskapskretsen som har för mycket äpplen...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Vassego, det var så lite så :o) Men passa dej! Det är så gott och slinker ner så lätt att det gärna vill bli lite för mycket av det goda ;o) För en stund sen till exempel, tog jag om trots att jag egentligen var alldeles nöjd redan.

  SvaraRadera
 5. Stopp och belägg!
  Inga fler frestelser nu till mej!!

  *klappar mej på "lilla maggen" efter gårdagens frosseri på "din" pannacotta-dröm!

  Men i DAG har jag bara ätit nyttigt...Haha!
  Och katarren har lugnat ner sej, tack och lov!

  Grattis till alla besöken förresten!

  Jag är inte ett dugg förvånad för Din blogg är både rolig, intressant, man lär sej en hel del, blir förbannad ihop med dej när saker är "fel", alla tips och trädgårdsbestyr....Ja, inte mycket saknas här inne hos dej.

  Det skulle möjligen vara ett par hönor i så fall, men det kommer nog vad det lider..(;

  Ha det bäst!
  Kram, Jenny

  SvaraRadera
 6. Haha! Du får allt skälla på Tjernhus-Monica den här gången, eftersom det var hon som hojtade till om receptet ;o)

  Ja, jag hoppas verkligen att jag lyckas hålla det här bloggeländet relativt diversifierat, även om hönsen fortfarande saknas. Men de är under arbete! Bara jag lyckas lura tillbaka min norske norrman Knut till ägorna ska det bli ett hönshus. Annars blir det väl som med terrassprojektet: tar det för länge att få karln att inställa sig får jag bygga själv. Fast då blir det inte gjort den här hösten, det är då säkert.

  Ha det bättre än bäst, hörru! ;o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!