fredag 20 augusti 2010

Napp & nytt

IGÅR VAR DET skolstart här i Mariehamn. Sommarlovet, det oändliga, är över och allvaret och vardagsrutinerna har kommit ut ur gar­de­ro­ben. Men före det oundvikliga slutet på en lång och varm sommar hann vi med en sista kvälls mete på vår vanliga brygga i Mariehamns östra hamn.


Den riktiga sommarvärmen hade redan dragit sig tillbaka lite grann, och jag, som alltid är frusen, var tvungen att kränga på mig en flee­ce­jacka när solen dalade mot masttopparna. Hattskrållan, den gräsliga, är ett måste sedan några år. Det räcker med ett ena örat är naggat i kanten, det andra vill jag gärna behålla i originalutförande, tack så mycket.


Som vanligt var det lilla A som lyckades dra upp något som var värt att ta hem till frysen. Mitt eget bidrag (se ovan) skulle ha fått återgå till sitt rät­ta element efter en kort karriär som flygfisk, men hade med en mat­lust vär­dig en vithaj svalt hela kroken och gick därför inte att rädda till livet. ”Den som gapar över mycket ...”, ni vet.

På väg hem passerade vi ett av stans nyaste skrytbyggen, Mi­ra­mar­ga­ra­get, en påkostad, underjordiska parkering i anslutning till stads­biblioteket. Som vanligt lyste ordet ”ledigt” från skylten vid infarten, och mig veterligen har ordet ”fullt” ännu inte använts en endaste gång.


Tydligen är detta mitt antagande helt korrekt – och jag blev full i skratt när jag öppnade tidningen härom morgonen. Där fanns näm­li­gen en notis som berör just detta faktum, att det svindyra, nya gara­get ekar tomt, vecka ut och vecka in. Och, vad värre är, tydligen även under vår turistiska högsäsong, då Ålands befolkning ändå ökar av­sevärt i omfång jämfört med vinterhalvåret.

Här öööser man alltså ut skattemedel för att fylla behovet (faktiskt eller påhittat?) av parkeringsplatser i vår pluttiga lilla stad, men hor­derna av parkeringsnödiga lyser med sin frånvaro. Därför erbjuder man nu inom Mariehamns stadsförvaltning ut platser att hyra åt pri­vatpersoner och företag för att garaget ska komma till användning. Har ni någonsin hört på maken?!


Själv har jag parkerat där summa en gång sedan det stod klart. Jag kan väl säga som så, att det var inte direkt svårt att hitta en ledig parkeringsruta. Jag skulle utan problem ha kunnat lagt mig i hård­trä­ning för Monte Carlo-rallyt mellan de bärande pelarna, så tomt var det.

En specifik sak slog mig för övrigt den gången: varför har man inte samtidigt byggt en direktingång från underjorden till biblioteket ovan­för? Varför måste man ta sig upp och ut för att komma till bibblan? Och varför är texten på ”ledigt”-skylten enbart på svenska??? Kanske fler turister skulle hitta dit om man informerade även på engelska..?

Det här gäller för övrigt skyltningen i gemen här på ön. I alltför många fall finns informationen endast på svenska, trots att vi utger oss för att vara en turistort. Tidigare under kvällen, på bryggan, no­terade jag bl.a. att det fanns en stor skylt som upplyser gäster som kommer till Mariehamn sjövägen om att det just vid den bryggan är ”Angöring förbjuden”. Jaha? Och hur f-n ska någon som inte talar svenska förstå det, det undrar jag?

11 kommentarer:

 1. Tja....information på fler språk än svenska är ju synnerligen bra i ett litet turistbesökt samhälle....

  Ibland undrar man HUR och OM kommunpolitiker över huvudtaget använder sin hjärncell...!?!?

  Attans vilken STORFISKARE du är!
  *flinar*

  Och söt som socker i sin lilla hatt också! (Me like!)

  Men du! I det där parkeringshuset kan Du ju "leka lite Mr. Bean"???

  Säkert jätteroligt!

  SvaraRadera
 2. Åländska kommunalpolitiker har ingen hjärncell, de är oftast tillsatta medelst svågerpolitisk omröstning och då tarvas det väldigt lite hjärna för att bli invald. Det som väger tyngre är en genpool av rätta ullen ;o)

  Visst var det en baddare jag drog upp? Filéad och klar hade den säkert räckt som middag åt en gråsugga på hårdbantning.

  Det där jämrans parkeringshuset borde stan göra något vettigare av! En idé kunde vara att anordna torghandel där nere:oD Torrt och fint under tak, så försäljarna slipper stå och frysa arslet av sig i spöregn, snöstorm och drivis.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det ser förfärligt ut, men jag är väl gammalmodig.
  Det finns en hel del fula garage hos oss också, nu är jag gnällig, men de smälter sällan in i miljön runt omkring.
  Jag tycker också att man skall göra det enklare för turisterna med ett språk som de flesta kan eller förstår.

  SvaraRadera
 4. Oj, jag glömde, den där mössan gillar jag, jag har tre styck likadana. En plommonröd, en svart och en vintervit med halsdukar till, så passa dig.

  SvaraRadera
 5. Vackert är det inte, nej. Man får vara tacksam över att eländet befinner sig under jord, så man slipper se det om man inte vill.

  När det gäller språkanvändningen här på Åland skojar jag inte; det är mer regel än undantag att information som vänder sig till besökare ges uteslutande på svenska. Så urbota korkat att jag bara kan himla med ögonen varje gång jag stöter på fenomenet ...

  Hatten i sig är det inget fel på, det är jag som inte klär i någon form av huvudbonad. Dels är mitt huvud konstigt litet till formatet och dels sitter mina öron på fel ställe. Om jag t.ex. tar på mig en keps hamnar svettremmen precis där öronbladet fäster mot huvudet med påföljd att öronen hamnar ovanför kanten. Det ser helt enkelt för löjligt ut.

  SvaraRadera
 6. Ha,ha! Garaget är säkert första steget i ett koncept med taxfreeshoppingcenter i gigantiskt format och lyxhotell vägg i vägg. Sedan kommer kryssningsfartygen från Baltikum, Skandinavien och till och med från övriga världen och alla på Åland blir jätterika.Vi funderar på det här också men tyvärr har vi stora sanddyner utanför hamnen som hela tiden flyttar på sig så att stora båtar inte kommer in. (fniss)Den bästa förtjänsten hittills häruppe var för en del år sedan när några driftiga personer startade hembränneri
  Kerstin

  SvaraRadera
 7. Hahahaa! En konspiration, naturligtvis! Tänk, att jag inte tänkte på det själv?

  Faktum är att du inte är helt ute och cyklar, Kerstin. För många, många år sedan (då medan Gud fortfarande gick i kortbrallor) fanns det vilda planer på att göra Åland till ett tvättäkta skatteparadis, med casinon och guvetvad.

  Hembränneriidén är också tagen. Vi har vårt Tjudö vingård, där det tillverkas inte bara vin utan även starkvaror i form av likör, rom m.m. Dessutom helt lagligt ;o)

  SvaraRadera
 8. Ja, ibland undrar man hur kommunpolitikerna tänker... ja, ganska ofta, faktiskt!
  Ert underjordiska garage verkar ju vara ett typiskt feltänk!
  Men är det inte konstigt att alla skyltar är på svenska? Mig veterligt, tillhör Åland Finland, så borde de inte vara på finska? OCH på engelska!
  Eller har jag fel?
  Ha en skön fredagskväll, kram, Monica

  SvaraRadera
 9. Nej, det är egentligen inte alls konstigt att våra skyltar är på svenska. Landskapet Åland är nämligen en enspråkigt svensk del av Finland, det är det t.o.m. lagstiftat om. Men av ren artighet mot våra besökare bortifrån skulle det vara på sin plats - enligt mig - att all officiell skyltning gjordes på svenska, finska och engelska. Och om inte på finska, så åtminstone på engelska.

  Ha en fin fredagkväll du också! Jag blev oväntat barnlös (lilla A övernattar hos kompis och reser av och an till Stockholm imorgon) och känner mig lite vilsen här i min ensamhet ;o)

  SvaraRadera
 10. Här är det nog likadant det står på vårt språk.Det skulle ju passa utmärkt att ha loppis där inne.Tack för fröpåsen,ska de sås nu eller till våren

  SvaraRadera
 11. I det fria fröar den ju av sig nu, i rabatten, så jag skulle så nu. Men gör som Monkan tipsat mig om: så i krukor som du gräver ner i rabatten, så vet du när våren kommer vad det är som gror och riskerar inte att rensa bort de små plantorna som ogräs :o) När de vuxit till sig lite kan du gräva upp dem och flytta dem till de platser där du vill ha dem.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!