onsdag 19 januari 2011

RECEPT > Yoghurtkaka med pepparkakor och citrusmarmelad


EN CHEESECAKE, MEN ändå inte, det är vad det blev av vad jag hit­tade i skåpen igår: lite pepparkakor som blivit över efter jul, turkisk yoghurt och citrusmarmelad. Gott blev det, och magrare än riktig cheesecake.


Du behöver:
c. 250 g smulade pepparkakor
75 g smör eller margarin

3 ägg
400 g turkisk yoghurt
100 g citrus- eller apelsinmarmelad

Gör så här:
Sätt ugnen på 175° och klä botten på en form med löstagbar kant med bakplåtspapper.

Smält smöret och blanda det med pepparkakssmulorna. Bred ut smul­smeten i formen och platta till. Förgrädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter.

Rör ihop de övriga ingredienserna till en jämn smet. Häll denna i for­men och fortsätta grädda i 40-50 minuter till, tills yoghurtblandningen har stelnat.

Låt kakan svalna innan du lossar på kantringen.

8 kommentarer:

 1. Hördu, du skulle kanske ta och skriva en kokbok också? Du har så många fiffiga recept på sånt som man kan göra med överbliven mat, och det skulle nog många behöva...
  Skriva kan du ju och fota kan du, så det borde inte bli några svårigheter!
  Bra idé, va?
  Kramar, Monica

  SvaraRadera
 2. Hej Nina, jag visste du skulle skapa något gott av resterna.
  Kan tänka mig smaken, sådär lagom syrlig. Man kan ju variera sig med olika marmelader som finns hemma.
  Receptet tänker jag skriva ut för framtida behov.
  Tack för att du delade med dig.
  Ha det bra
  Monkan

  SvaraRadera
 3. 4U2!:
  Jovars, hyfsat i alla fall.

  Monica:
  Nja, kanske inte en kokbok, men jag har faktiskt funderat på en liten skrift med titeln "Konsten att överleva som överflödig" eller nåt i den stilen, med alla möjliga knep och knåp som bidrar till att man klarar sig på relativt lite. Men steget från fundera till att göra är i det här fallet långt :o/

  Monkan:
  Precis! Det var exakt så den blev; juste brytning mellan de kryddigt söta pepparkakorna och yoghurtens syrlighet, avrundat med marmeladens relativa sötma. Pepparkakor och apelsin passar ju dessutom ryyschligt bra ihop, så ingredienserna "gifte sig" bra, som mästerkockarna brukar säga :o)

  SvaraRadera
 4. Mums verkar jättegod...kopierade receptet...tack och gokväll//Karina

  SvaraRadera
 5. Enkel att laga dessutom, utan en massa krångliga ingredienser. Det jobbigaste på hela kakan är att smula pepparkakorna. Men har man en food processor går det förstås i ett nafs. Jag körde i stenmortel.

  SvaraRadera
 6. Det ser väldigt gott ut, men 400 gram turkisk yougurt är inget jag hittar bara sådär i mitt kylskåp. Det blir nog till att proviantera en del i slutet på veckan.

  SvaraRadera
 7. "Det är olika i olika kommuner", brukar man säga :o) Hos mig är Lindahls turkyoghurt stapelvara och köps mestadels i 1 kg-varianten.

  Jag använder den till det mesta; kalla såser, varma såser, som "klick i soppa", i bröd och bakverk etc. Den har helt enkelt blivit oumbärlig i min matlagning och är såå prisvärd jämfört med sina kusiner smetana, crème fraiche m.fl.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!