lördag 22 januari 2011

Lågbudgetlyx

MIN TIDIGARE INTENTION att varje dag försöka hitta något att va­ra tacksam för har kommit på skam den senaste tiden. Jag hoppas jag blir bättre på det i takt med att vintern lider mot sitt slut.

Fast igår insåg jag faktiskt hur tacksam jag borde vara över den lyx i vardagen det innebär att ha förmånen att kunna erbjuda sitt barn god, näringsriktig, vällagad mat och hälsosamt, hembakat bröd. Och med specialpris på lax blev vår enkla fredagsmiddag snudd på en fest­måltid!

Man behöver inte krångla till det. Vanlig mat blir minst lika läcker som de mest exotiska kompositioner med svindyra ingredienser, bara man lagar den med kärlek och omsorg.


Cirka 300 g laxfilé (för 2 pers), renskuren från sitt skinn, ungefär en tesked gott flingsalt, svartpeppar enligt smak, en nypa torkad dill och några citronskivor packas in i ett foliepaket. Det ska vara tillräckligt ”högt” för att torrskott kunna stå på botten av en kastrull med 2-3 cm sjudande vatten i ungefär 20 minuter (eller tills laxen är helt kokt).

Ett fluffigt, hemlagat potatismos smaksatt med torkad dill och persilja, al dente-kokta morotsslantar och några minitomater – voilà, en måltid som skulle få en näringsspecialist att gråta av lycka.


Och för fredagsmyys tarvas i detta hus inga chips, ostbågar eller an­nan av härdat fett drypande sk-t. Här gottar vi oss åt kvällsmackor på nygräddat bröd, så pass ljummet att smöret nästan smälter. Detta, mi­na vänner, går utanpå det mesta!

Sedan jag började baka på min granithäll har jag lärt mig att brödet måste snittas djupt, för det jäser upp som en värre ballong när man skuffar in det i ugnen.


10 kommentarer:

 1. Ifjol gjorde jag ett försök att varje dag skriva något i kalendern som gjort mej glad och vara tacksam över. Och det gjorde jag - en vecka... Sen var det full fart igen utan eftertanke. I år gör jag ett nytt försök och skriver upp saker jag gjort för min egen skull för att jag ska må bra, t ex säga nej till sånt man inte alls vill, välja bort sånt man inte orkar utan som bara tar energi. Ibland kan det också vara de roliga sakerna som tar musten ur en när det blir för mycket. Hittills har jag två punkter på listan.
  Tack för de fina recepten du delar med dej av. Gillar det enkla och helst billiga.

  SvaraRadera
 2. Samma här, jag har en tendens att glömma bort mina goda föresatser på den punkten. Särskilt under perioder när det är svårt att hitta minsta lilla sak att vara tacksam för. Men jag har blivit bättre på att uppskatta t.ex. att jag hörde en småfågel sjunga en glad trudelutt, att snön som kom inte yrde fast precis vid trappan utan längre in på gården, att soptunnan inte blåste omkull i den hårda vinden under natten - och så vidare. Riktigt små saker är också glädjeämnen!

  SvaraRadera
 3. Hejsan

  Att vara glad och tacksam...det behövs inte mycket till det.
  Att vi kan av egen maskin ta oss upp varje morgon, äta vår frukost, gå till jobbet då vi jobbar eller ha vår ledighet då vi är lediga. Att själv välja vår vardag och vårt liv. Umgås med nära och kära....detta inser i alla fall jag är tacksamt när det finns folk som inte kan detta "själv". Inte gå upp från sängen utan hjälp, eller sätta på sina kläder, borsta tänderna eller ens kunna äta själv. Ja var dag på mitt jobb inser jag att tacksamhet det är att få vakna till ny morgon, ny dag och bara få vara.....he he.

  SvaraRadera
 4. Vet du, alla borde egentligen få prova på ditt jobb någon gång, just för att förstå hur oändligt mycket det faktiskt finns att glädja sig åt här i livet. De allra flesta jag känner stirrar sig blinda på sånt de inte är nöjda med; de glömmer helt bort att se alla de förmåner de faktiskt har. Lite ruggigt, eller hur?

  SvaraRadera
 5. Det var ingen dum idé, att varje dag skriva upp något man är glad för... Undrar om jag inte ska börja med det? Om man skaffar en liten almanacka, som bara används till det och låter den ligga på skrivbordet?

  Ditt enkla, fiffiga laxrecept har jag printat ut, det ska provas! Tack!
  Ha en fortsatt fin helg, kram, Monica

  SvaraRadera
 6. En speciell almanacka för glädjeämnen är en riktigt bra idé. Tänk, vad bra att kunna ta fram den och titta bakåt såna dagar när livet känns enbart motigt och jävligt!

  Fisk på det här viset blir extremlyckad, eftersom den "kokar" i sitt eget spad med bara kryddor som tillsats. Om man vill kan man ju även göra det här som flera små portionsförpackningar, en för var och en vid middagsbordet.

  SvaraRadera
 7. En variant av ditt laxrecept ska jag nog prova i morgon i stället för att steka den som vanligt.

  Blir inte brödet väldigt håligt inuti när det jäser upp så där mycket?

  Hur ser man att det är granit i stenen. På ett av våra skogsskiften finns det ssten som är som skiffer, kan man använda det? Dom blir ju väldigt släta, men håller kanske inte för värmen.

  SvaraRadera
 8. Nej då, det blir inte alls ihåligt, bara väljäst.

  Hur man känner igen granit? Hm, tja ... jag vet inte hur jag ska förklara den saken. Vi har dessutom röd granit här hos oss, vilket ni knappast har där i dina trakter, i så fall grå. Skiffer är kanske för skört, men det är väl bara att testa och se glad ut? Oavsett vilken sten du använder är det viktigt att den värms upp långsamt och får kallna i fred i ugnen.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!