torsdag 10 februari 2011

Ett fuktbefrämjande försök som funkar

EFTER MIN HEMKOMST från Madeira i slutet av november kom mina gulliga grannar över med en stor och vackert blommande cyklamen. Gulp! tänkte jag, som aldrig lyckats hålla liv i den sorten förr. De är ju lite knepiga, de små liven; vill ha jämn fukt, men inte blöta. Inte riktigt det jag är bäst på när det gäller krukväxtskötsel, om jag så säger.

*tänka*
.
.
*tänka-tänka*
.
.
*tänka-tänka-tänka*
.
.

Aa-hAH! En idé!


Den nytända talgdanken tarvade mer höjd än vidd, så jag började med att rota fram ett 2 liter stort stengodskrus från Höganäs ...


... och karvade av [tidigare använd] oasis för snittblommor till ett ”fun­dament” för krukan att stå på inuti kruset. Sen fyllde jag på vat­ten, men inte mer än att krukan fortfarande står ovan vattenytan.

Den genomblöta oasisbiten plus allt fritt vatten gör att en törstig cy­klamen har ett rejält vattenmagasin att sörpla i sig från, men utan att kunna ”dricka” mer än den behöver.




Den underbara blomningen tog slut efter några veckor. Vilka fram­tving­ade, växthusdrivna blomningar gör inte det? Men bladverket växer och frodas, så det ser faktiskt ut som jag hittat på ett sätt som funkar :o)

Det bästa med det här systemet är att man inte behöver passa vatt­ningen hela tiden. Även om det omgivande vattnet tar slut förblir en tjock bit oasis våt ganska länge.

7 kommentarer:

  1. Fiffigt! Det ser ju ut att funka. Mina växthusbord har jag köpt från www,willabgarden.se och förra året kostade två stycken 690sek. Jag ska köpa såjord nu och börja fylla alla småkrukor. Det kan man ju faktiskt börja med även om jag vänta med att peta ner fröna ett tag till.
    Kram
    Kerstin

    SvaraRadera
  2. Tack för info om borden! Jag ska börja hålla ögonen öppna efter sådana eller något liknande, för de ser ut att vara super, duper praktiska och på 8 kvm har jag plats åtminstone för ett :o)

    Lyckliga du, som har växthusen up and running och redan kan börja tänka på sådd! Snart ger jag mig tamigtusan ut på gården med värmepistolen i högsta hugg för att sätta lite fart på snösmältningen ;o)

    SvaraRadera
  3. Hej Nina, cyklamen är en av mina vinterfavoriter, mina blommar fortfarande för fullt, de är inköpta i oktober månad. De gillar att stå svalt, och det har vi.
    Din ide var ju fiffig, den går säkert att använda till azaleor också, de ska ju absolut inte torka så jag ska testa metoden på dem.
    Nu har jag äntligen fått tummarna loss, 2 flata och 1 djup tallrik har packats in ordentligt, skall gå till posten och skicka iväg paketet. Men i dag är jag lite opasslig, men de är på gång i alla fall.
    Ha en skön dag Monkan

    SvaraRadera
  4. JA, där sa du något bra! Jag har alltid älskat azaleor, men alltid lyckats ta död på dem fortare än kvickt. Med den här metoden kanske jag vågar mig på ett nytt försök :o)

    Det andra mejlar jag dig om.

    SvaraRadera
  5. Ha, du är finurlig, du! Eller "femtanfiffig", som min svärmor brukade säga! Imponerad - igen!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  6. Det var smart!
    Jag har dock gett upp vad "svåra" växter anbelangar.
    Snart ska jag ta fram mina Pelargonia-pinnar och ge dem en ny chans. Ska bli spännande att se om de klarat övervintringen i förrådet...

    SvaraRadera
  7. Med den här metoden kanske varken cyklamen eller azalea behöver klassas som svåra längre..? T.v. fungerar det i alla fall :o)

    Jag är såå lessen, för det ser ut som de fina pelargonsticklingar jag fått av Monkan håller på att ge upp. Det skulle verkligen vara typiskt, när jag lyckats hålla dem vid liv under hösten och den allra mörkaste tiden på året :o/ Hoppas dina klarat sig bättre!

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!