tisdag 8 mars 2011

RECEPT > Fastlagstisdagens bästa bullar


NI SOM FÖLJT mig ett tag är vid det här laget välbekanta med att jag gärna långjäser mina degar. Det gör jag inte bara med matbröd utan också med bullar. En deg som får jäsa länge ger ett bröd med mycket mer smak.


Eftersom det är fastlagstisdag idag tycker jag det känns alldeles rätt och riktigt att dela med mig av mitt recept på en bra bulldeg, utom­or­dentlig till riktigt smarriga fastlagsbullar – eller semlor, som man sä­ger i Sverige. Två andra namn på kaloribomben är fettisdagsbulle och het­vägg.

Du behöver: (för 16 stora bullar)
50 g jäst
4 dl kall mjölk
1 nypa salt, gärna gott havssalt
1 msk nystötta kardemummakärnor
1,5 dl strösocker
1 ägg
50 g rumsvarmt smör (eller margarin)
vetemjöl så det räcker, skulle gissa på 8-9 dl

till pensling: 1 äggula utrörd med ett par teskedar mjölk

Gör så här:
Lös upp jästen i mjölken och pytsa i salt, socker, kardemumma, ägg och ett par deciliter av vetemjölet. Vispa ordentligt, gärna med elvisp.

Tillsätt det mjuka matfettet och resten av mjölet, merparten direkt och resten lite i sänder. Degen ska inte bli för stabbig men sluta kladda mot bunken.

Knåda i maskin 10 minuter, för hand närmare den dubbla tiden. Täck bunken t.ex. med en tallrik och ställ degen att jäsa 3-4 timmar.

Här var’e väljäst, ända upp till tallriken!

Dela degen i 16 lika stora bitar som du rullar till släta bullar. Låt bul­lar­na jäsa under en handduk ytterligare en halvtimme, pensla med ägg­blandningen och grädda dem i 225° på nästnedersta falsen i 8-10 mi­nuter. Låt svalna under handduk.

I min ugn inte mer än åtta bullar på en plåt,
annars jäser de ihop med varandra.

Mm... Känner ni doften av mammas goda bak?

PS. Sen ska vi för all del inte glömma det ekonomiska i att baka sina egna fastlagsbullar! Man får måånga hembakade för de dryga 2,70 euro som de klår för två stycken laktosfria i butiken.

7 kommentarer:

  1. Just ja fettisdag, hoppas att ingen sån dyker upp,frestas nog av dina fina semlor.Mums

    SvaraRadera
  2. Åhh så fina bullar. Nu skäms jag över mina! fast de var goda i alla fall, men som sagt inte vackra!

    SvaraRadera
  3. Stickmamman:
    Aj-jaa ... du skulle ju göra dig av med några kilon. Vilken tur då, att man inte lägger på något bara av att titta på bilder! ;o)

    ingersord:
    Hördududu, inte är det utanskriften som är det väsentliga! Det torde väl en dam med din intelligens och mognad vara väl införstådd med får jag hoppas.

    SvaraRadera
  4. Det var dom mest perfekta fastlagsbullar (som dom heter här i Skåne!), som jag har sett!
    Är dom lika goda som dom ser ut är jag tacksam över att jag bara ser dom på bild...här behövs inte några fler kilon!
    Ha en bra dag, kram, Monica

    SvaraRadera
  5. Jag ska äta semlor på Byanämndens årsmöte i kväll och då blir det köpes. Dina ser jättefina ut men jag frestas inte så mycket, är inte särskilt förtjust i dessa bakverk.

    SvaraRadera
  6. Vilka fantastiskt fina semlor som du har bakat. De är lika proffsiga och välgjorda som dina handarbeten. Tack för att du delade med dig av receptet med fina bilder, förklaringar och tips. Jag har sparat receptet och skall prova det näst gång jag bakar semlor.
    Bakhälsningar från Ingvor Olsson, Kållered

    SvaraRadera
  7. Cici:
    En sån tur du har, som inte är särskilt förtjust i semlor. Då slipper du ju motionera bort fanskapen menar jag ;o)

    Ingvor:
    Hej, vad kul med ett nytt "ansikte"! Tack för dina rara ord om både hantverk och hembakt. Du är varmt välkommen igen närhelst andan faller på :o)

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!