lördag 16 april 2011

Hantverkat och avverkat

MED RISK FÖR att bli tjatig börjar jag ändå dagen med att visa yt­ter­li­gare tre nytillverkade Jïengearmband. Tiden för hantverk närmar sig annars sitt slut för att lämna fältet fritt för trädgårds­syss­lor.

Mönster/Pattern ©Stjärnkraft


Jag började lite nätt igår med att gå lös på mina äppelträd. De be­skars hårt våren 2006 av en riktig trädgårdsmästare, men efter det har det inte blivit något alls. Gissa hur mycket vattenskott jag har :o/

Inte har jag någon direkt aning om hur man ska göra för att göra rätt, men jag kapar på och så får det bli som det blir. Friskt sågat är hälften vunnet! Går det helt åt skogen är det inte hela världen, för vid förra beskärningen blev alla träd smittade av någon sjukdom som gör att barken blir röd och undan för undan släpper från stammen. Träden kommer med andra ord att dö ändå på grund av att proffset den gången inte hade desinficerat sina verktyg :o/


PS. Min senaste krönika, den från dagens tidning, finns tillgänglig i spal­ten till höger.

9 kommentarer:

 1. Sist jag såg nått på TV så tror jag att det var juli aug sept man skulle beskära äppelträd för att inte få vattenskott,hoppas det blir bra ändå.

  SvaraRadera
 2. Usch! Beskära äppelträd. Nu vet jag vad jag med allt våld försökte glömma att jag borde göra idag.

  SvaraRadera
 3. Stickmamman:
  Så har jag också trott. Men nu säger äppelodlarna, som borde veta, att de beskär på våren. Sen kan man för övrigt småklippa hela säsongen utan att träden tar skada fick jag också lära mig.

  Pipi:
  Haha! Ut med såg och sekatör nu bara! Det blir ju så fint sen :o)

  (Men attans vad ont man får i nacken ...)

  SvaraRadera
 4. Läste din krönika. Här har vi städdag i hamnen idag och alla drar sitt strå till stacken. Och frömjöl, jag har sån "tur" att jag har gräsallergi som kommer senare. Jag hinner klart med vårbruket men rulla runt i höet är ingenting för mig. Och du, vi har fasaner överallt här och de äter kopiösa mängder fågelfrö vintertid.
  Trevlig helg till dig
  Kerstin

  SvaraRadera
 5. Men rinner det inte ut sav, om du beskär nu? Vi försökte klippa en björk hos dottern förra helgen, och det formligen strömmade ut sav, så vi slutade!
  Har läst din krönika och förstår din ilska över allt skräp!
  Ha en fin helg, kram, Monica

  SvaraRadera
 6. Kerstin:
  Hm, vi borde nog skicka hela Ålands befolkning på kurs till Öland låter det som :o/ Jag begriper inte hur det kan vara som det är här hos oss. Och inte begriper jag hur viljan att städa upp kan vara så usel heller. Heja Öland, säger jag bara!

  Monica:
  Björk ska man absolut inte beskära den här årstiden!!! Däremot kan man borra ett hål, sticka in ett rör, hänga en flaska under och samla upp sav för att dricka. Det lär vara rysligt hälsosamt. När man samlat det man behöver slår man helt enkelt en kork i hålet :o)

  Äppelträd går alldeles utomordentligt att tukta just nu för de blöder nästan inget alls. Däremot ska man hålla upp efter lövsprickningen, men sen på högsommaren kan man knipsa på igen.

  SvaraRadera
 7. här brukar idrottslag var ute å samla ihop skräp runt vägarna dom får väl en slant för det då trevlig helg .

  SvaraRadera
 8. Äppelträd kan man klippa året runt. Traditionen att det görs tidig vår har att göra med att det var då trädgårdsmästaren hade tid till det.
  Men det verkar ha varit en riktig klant i farten bland dina träd. I stora drag kan man säga att man ska ta bort alla grenar som växer innåt och sådana som korsar andra och kan orsaka skavsår. Det kan ju vara bra att träna på dessa som ända kommer att dö ganska snart. Klipp nära ett utåtriktat skott och korta av grenar som är veka. Lämna inga "klädhängare".
  Jag tycker det ser ut på bilden som om det finns mycket kvar att ta bort.

  SvaraRadera
 9. Cici:
  Då har du och jag samma information vad tuktningen anbelanger. Bra! Det finns MASSOR kvar att göra på träden. Bilderna visar "vassruggen" före jag gick lös på kronan och hur långt jag hann första svängen. Då hade jag ännu inte lyckats låna upp en smidig beskärningssåg, så de grova "hängarna" som sekatören inte mäktade på satt fortfarande kvar.

  Sen kan du säkert föreställa dig hur sur jag är på trädgårdsproffset som smittat ner mina träd :o/

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!