fredag 15 april 2011

Det växer så det knakar

DET HAR GÅTT i runda slängar drygt två veckor sedan jag höll på att gå för vilt fram med sekatören här i ”Rucklet”. I min vårliga iver höll jag på att knipsa bort alla blomknoppar på min uppstammade hibis­kus! Ett par strök med, men nu är de kvarvarande på gång:


Hibben är vid det här laget högre än jag, med krukan inkluderad i mät­ningen. Den är barnbarnsbarn (åtminstone) till ett skott jag fick någon gång i tjugoårsåldern och är själv mamma till mina andra hi­biskusplantor. De är inte uppstammade som sin mor, utan hålls bus­kiga medelst hård tuktning.

På den matnyttiga fronten är det också fullt ös. De två olika sorterna körsbärstomat, både gula och röda som jag sådde i mitten av mars, gnetar på. Lite rangliga och skrangliga blir de förstås, men vid om­plan­teringen kan man sätta dem djupt, eftersom de bildar nya rötter på den del av stammen som hamnar under jord.

Gurkorna drar iväg så det ryker om det och mina lastgamla pumpa­frön gror också! De är från 2006 ... Det vill till att få igång växt­hus­res­ningen snart, annars går det här åt pipsvängen :o/


Idag har förresten en av mina allra äldsta väninnor födelsedag. Det vill jag fira med en bild på min aktuella tulpanbukett; lila och rött blir jädrans läckert ihop. Det här är förmodligen årets sista köpefägring, för efter påsken är det slut på tillgången på prisvärda tulpaner.


Några timmar kvar till dragningen i mitt vårlotteri. Missa inte det!

10 kommentarer:

 1. Åh, vilken vacker hibiskus, jag måste nog införskaffa en sådan.

  SvaraRadera
 2. Om du vill så har jag sticklingar på rotning. Jag kan posta ett par åt dig när de fått rötter och det blivit lite varmare. Mejla i så fall din adress åt mig på stjarnkraft[snabel-a]aland.net

  SvaraRadera
 3. Min hibiskus började blomma igår! Har också tuktat den hårt (försöker få den att likna det där lilla trädet Tant hade då jag var barn - minns du?) så döm om min förvåning när den klämmer till med tre knoppar! Första är på gång och de två andra kommer tripp trapp bakefter! De är så otroligt fina blommorna, men ack så snabbt de vissnar. :/

  SvaraRadera
 4. Så lustigt! Min slog också ut helt fullt först igår :o) Det finns fler knoppar, men gissa om det harmar att jag knipsade bort några :o/

  SvaraRadera
 5. Åh, så roligt, att ha en krukväxt, som man haft så länge!
  Jag har några gamla också, speciellt en november/påsk-kaktus, som är över 30 år!
  Jag önskar dig ett härligt veckoslut i vårsolen!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 6. Visst är det fascinerande hur vissa växter bara lever och lever och lever? När jag köpte "Rucklet" följde det en jättestor, gammal påskkaktur med i köpet. Den hade säkert 25-30 år på nacken redan då och är vid det här laget ytterligare fem år äldre. En del är bra seglivade, inte sant?

  SvaraRadera
 7. Hej Nina, så fina dina blommor är, det är samma "typ" som jag har i min ägo där moderplantan är från 1950.
  Mina har också knoppar, men inte så långt komna som dina.
  Efter helgen skickar jag ett paket till dig, ja jag vet, lite väl sent men det har varit helt rörigt och knäppt i vårt hus den senaste tiden som du förstår.
  Jag gick med i din utlottning, men jag kan inte länka så du får ta bort mig igen.
  C har hittat en sida på nätet som visar hur man gör, skall försöka lite senare.
  Nu ska det bli mat, sedan håller vi kväll
  Hej då
  Monkan

  SvaraRadera
 8. Vilken fin hibiskus synd bara att blommorna vissnar så fort,Det är länge sen jag hade en sån den var också röd.

  SvaraRadera
 9. Kan man få köpa en stickling från din hibiskus? Maila mig på cecilia_lilly_svensson@hotmail.com

  Cecilia Svensson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj Cecilia, det här inlägget är sex år gammalt och även om jag har hibiskusarna kvar har jag just nu inga sticklingar på gång. Men jag kan göra ett tappert försök att minnas din fråga när jag tar mig för att rota några nästa gång :-)

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!