onsdag 6 april 2011

O, ve[d] och fasa!

AJ-AJ-AJ, OJ-OJ-OJ ... Hur skönt det än är att äntligen kunna vara ute och kroppsarbeta igen efter den evighetslånga vintern har det en otrevlig och kännbar baksida: muskelvärk. Det tar på en gammal och otränad att dra igång i 100 knyck efter många månader av overk­sam­het.

Inte var det särskilt många grenar på min lärk som sågades bort, men de var både långa och grova. Varsågoda, här kan ni räkna års­ringar om det känns nödvändigt:


Drygt en kubikmeter färdigt kluven ved torde det bli när jag är färdig, vilket jag inte blev idag. Ryggslutet började gnälla och högerarmen är helt kraftlös efter några timmar med lyft-och-släng tillsammans med min kompis Klyven Clas, som numera har bytt namn och heter Smart-Splitter®.


I en av andhämtningspauserna slog jag en lov runt trädgården och nu kan även jag ta upp kampen om vårtecken: årets första krokus, ännu inte utslagen men dock! Ah, så underbart att det äntligen är vår ... *suckar lyckligt*

7 kommentarer:

 1. Känner mej alltid lite kluven till den där veden:-) Jobbigt är det ju, men ändå gillar jag det på nåt sätt. Snabb och stark är jag inte, men SEG. Jag gnetar på i lagom takt med lagom mängd och ser förnöjsamt hur högarna växer i prydliga staplar. Billig terapi:-)

  SvaraRadera
 2. Jag gillar det faktiskt också och det är som en gratis form av terapi, precis om du säger. Och vem tusan behöver betala dyrt för att gå på gym och stå där inomhus och andas in andras pruttar och svett, när man kan stå på backen och låta kroppen arbeta på riktigt?

  SvaraRadera
 3. När du eldar lärken kommer den att drilla för dig.Här har det snöat igen.

  SvaraRadera
 4. Och sen är det ju otvivelaktigt så, att den ved man klyver, värmer två gånger, en gång när man klyver den och en gång när den brinner...
  Skönt att se, att våren äntligen kommit till Åland!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 5. Stickmamman:
  Usch, mera snö ... :o(

  Monica:
  Enligt herrn som skötte beskärningen värmer veden faktiskt hela sex gånger om man är nogräknad:

  När du ...
  ... fäller
  ... kvistar
  ... sågar
  ... klyver
  ... travar
  ... eldar upp den

  Här snackar vi högt energivärde! ;o)

  SvaraRadera
 6. Jag är också i vedbranschen för tillfället...
  Trevligt men smärtsamt!
  Dessutom ligger ett STORT avkapat Lärkträd under snön vid stugan....

  SvaraRadera
 7. Hej

  Jaa titta, nu är våren kommen till dig med.....EN krokus...hi hi...här är dom redan utblommade snart....(retas)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!