torsdag 26 maj 2011

Gå ut, min själ!

OM JAG FICK göra om mitt liv skulle jag bli fotograf. Lära mig så där riktigt på riktigt allt om bländaröppningar, slutartider och whatnot; ve­ta hur man ska göra utan att famla runt i blindo. Prisa makterna för den digitala fototekniken, säger jag bara! Utan den stod jag mig slätt.

Igår fick jag ett ryck. Igen. Fick för mig att jag ville ha ljudet av porlan­de vatten inne i Glaspalatset i år, istället för nere vid terrasstrap­pan, som jag hade det ifjol.

Sagt och gjort. Jag rotade – som vanligt – i mina gömmor. Hittade en trädgårdsfackla i bambu och ett metspö av samma material. *såga-såga-såga* och *fila-fila-fila* och vips hade jag en japansk fontän att rigga upp i en zinkhink. Smack dit med min solpaneldrivna, lilla pump och aah, det funkar :o)

Egentligen vill jag ha ett lågt och grunt tråg för vattnet, men det blir inte gjort förrän det är dags för eventuell betonggjutning framåt mid­sommar.


I trädgården formligen exploderar det nu. Det är så vackert att jag inte vill gå in på kvällarna. Plommonträdet står i full blom och mina få­taliga, små doftnarcisser likaså. Julrosorna, köpta i vår, är sedan länge utblommade, men blomställningarna är dekorativa i sig. Häg­gen, som står för trångt och egentligen borde tas bort, är över­sål­lad av doftande blom.


Mina äldsta rabatter, nu på fjärde respektive tredje säsongen, börjar arta sig! Somt blir jag förmodligen tvungen att dela på efter den här sommaren. Som t.ex. det strimmiga gräset i förgrunden. Uj, så det växer ...


Den lilla alunroten från Monkan har inte långt kvar tills blommorna slår ut och bergklintens nötformade knopp är väl för häftig? Lilje­tulpa­ner­na jag nämnde häromsistens börjar nu slå ut. Men ... de skulle ju vara vita?

Ramslöken är alldeles sprickfärdig i rabatten som den delar med det ståtliga löjtnantshjärtat; en av mina äldre plantor, som jag fick redan 2005 av väninnan S.


Helst av allt skulle jag vilja sätta mig ner där ute och bara vara. Låta själen suga i sig av all livskraft och färgprakt. Men se, det går in­te an! Things to do, places to go.

Det är bara att börja dagen.

7 kommentarer:

 1. Nu vet jag inte vad jag ska säga...jag har redan använt de flesta superlativer jag kan om din uppfinningsrikedom! Men detta slå det mesta! Hur kan du veta hur man ska göra, för att göra ett japanskt litet springvatten???
  Såå fint blev det i alla fall!
  Ditt växthus artar sig!
  Kram, kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Haha! Du, jag säger bara en sak: Google.

  Dessutom kunde jag inte hålla mig idag ... När jag var till byggvaruhuset för att köpa wire och sånt jag behöver för att få upp skuggardinerna kom jag hem med en säck betong också. Kanhända blir det ett grunt tråg fortare än jag tänkt mig ;o)

  Just nu är jag en l*y*c*k*l*i*g liten människa.

  Växthuset invigdes officiellt igår kväll. Herr K, som varit behjälplig på många vis, kom över en sväng och då skålade vi med varsitt snapsglas rom och han rökte t.o.m. en cigarill (är egentligen ickerökare). Tyvärr var det för ljust för att tända i lyktorna jag kånkat dit, men det var mysigt ändå :oD

  SvaraRadera
 3. Det är väl aldrig för sent att du utbildar dig till fotograf (bli reporter) för skriva kan du.Det ska bli trevligt få se det du håller på med.

  SvaraRadera
 4. Det var tur att Monica frågade hur i hela friden du kunde fixa till en japanskt fontän så där som av en händelse, så jag slapp tala om att jag inte ens vet hur en så ser ut. Men nu vet jag. Jag vill också ha lite levande vatten i min trädgård, men då blir det nog till att gå till butiken och köpa något färdigt.

  Randgräs har jag på ett par ställen och det får man hålla under sträng bevakning för det brer ut sig hur mycket som helst. Jag ska nog gräva upp det ena och sätta lite i en kruka i stället. Då vet man var man har det i alla fall.

  Ramslök låter så spännande. Undrar om det skulle trivas här och var man kan få tag på det. Måste kollas.

  SvaraRadera
 5. Varför skriver du aldrig om krusbärsbusken ???

  SvaraRadera
 6. Med tanke på utvecklingen av glashuset så står det väl inte på förrän man kan få en kall öl ellervarförinte en GT serverad där.

  SvaraRadera
 7. Stickmamman:
  Åjo, nog är det lite i sista minuten att börja fundera på en ny, fyraårig utbildning när man redan hunnit bli femtio. Dessutom kan jag inte lämna Åland för heltidsstudier ännu på ett antal år. Lilla A är ju bara 14 ännu och behöver allt sin morsa tre-fyra år till. Och efter det, ja, då är det definitivt för sent. Men tack för att du tycker att jag skulle ha fallenhet för det!

  Det ska bli spännande att höra vad du tycker när du har möjlighet att uppleva "Rucklet" av årsmodell 2011 i levande livet :o)

  Cici:
  Äh, inte behöver du gå till butiken och köpa något dyrt! Du är väl "slaget händig" själv + att du har en teknisk karl att tillgå. Allt du behöver är egentligen en liten pump, gärna soldriven men el går naturligtvis lika bra, och något trevligt kärl som vattenbehållare. Sen är det bara att låta fantasin gå igång.

  Gissa om jag svurit över att jag trottade ner gräset i rabatten där det nu växer. Hade jag kunnat ana att det skulle trivas så här förbenat bra hade jag absolut placerat det på något vettigare ställe. Till hösten blir det flyttning!

  Ramslök borde nog gå på dina breddgrader, för den är rätt tålig. Däremot vill den ha kalkrik jord, som här på Åland. Ja, och Öland också, förstås.

  Sur i Sumpan:
  Gör jag väl visst det! Här t.ex: http://stjarnkraft.blogspot.com/2010/08/upptaget-och-nerplockat.html

  Så det så!

  Och om han bara skulle lyckas packa sig ut till skärgården bjuds det självfallet på en kall av något slag i Glaspalatset! Dock först vid solnedgången, för när den baddar på under dagen blir det liite varmt.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!