fredag 27 maj 2011

Bygga, bygga litet bo

ÄNDA SEDAN ”SLAKTEN” av mitt urgamla lärkträd i mars har jag dag­ligen tänkt att jag måste bygga några fågelholkar. På gården finns för närvarande bara en, just i detta gamla träd. Den hänger på trekvart, är garanterat knökfull ända upp till ingångshålet och är i ett allmänt fallfärdigt skick. Man kan inte ens säga ”renoveringsbehov föreligger”. Nej, rivning är det enda raka i det här fallet.

I flera veckor har jag ägnat mig åt att bygga på mitt eget bo. Växt­hu­set har tagit all energi och tid. Men idag ska jag tamigsjutton komma till skott! Under morgonfikat skissade jag på ett litet bygge, lämpligt för t.ex. blåmes. Den arten kan ha fler kullar per år, så med god tur får jag bosättare trots att jag är sent ute.


I morse upptäckte jag för övrigt, när jag fyllde reservoaren åt min cyk­lamen, att det är frön på kommande! Kanske skulle jag prova så dem för att se om det går att driva upp egna små ”cyklisar”..? Nån där ute som provat?


Idag är det kallt, mulet och regnigt. Men igår kväll var det fint ute på gården, även om termometern inne i Glaspalatset inte visade mer än dryga 12°. Det är något med skymningsljuset som tilltalar mig. Skär­pan löses liksom upp och allt blir mjukt och vänligt även om luften är kall.

Igår lyckades jag rigga upp lite loppisfyndade, glesvävda nylon­gar­di­ner som skuggväv längs Glaspalatsets sydsida. Med dem på plats och ljuslyktorna jag hängt upp därinne börjar jag bli ganska nöjd. Nu vid­tar själva odlandet!Nåväl, dagen är redan gammal, så nu är det hög tid att få blåbrallorna på och kap- & girsågen framburen. Holkrapport kommer imorgon :o)

7 kommentarer:

 1. Duktig du är som ska bygga fågelbo :)
  Önskar dig en trevlig dag.
  Annika

  SvaraRadera
 2. Tack ska du ha, men låt oss för guds skull inte ropa hej förrän holken är färdig! Det här projektet involverar elektriska verktyg, och då vet man aldrig hur det slutar ;o)

  SvaraRadera
 3. Och jag är som vanligt stum av beundran...! Jag skulle inte ens komma på tanken!
  Såå mysigt det ser ut i ditt glaspalats! Det måste vara underbart att sitta där när det regnar ute!
  ha en skön helg!
  Kramar, Monica

  SvaraRadera
 4. Bygg på du! Här är det trängsel i holkarna. I går upptäckte flugsnapparhonan att hon var för sent ute. Alla holkar var redan upptagna av blåmesar och talgoxar.Växthuset ser verkligen fint ut.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 5. Monica:
  Haha! Dig är det verkligen lätt att imponera på, men jag får väl passa på att sola mig i glansen av din beundran ;o)

  Det ÄR faktiskt en väldigt speciell feeling att befinna sig inne i Glaspalatset när regnet smattrar mot glastaket. Det blir nog mitt favorittillhåll den här sommaren - om den nu skulle råka bli av det regniga slaget.

  Kerstin:
  Och jag bygger och bygger ... Det är brått att få till några holkar med större hål, för gråsparvar och talgoxar försöker förtvivlat lägga beslag på den fyra första, vars hål är anpassade för mycket mindre arter. I den gamla, nu urstädade holken, har det redan börjat byggas för fullt! Gud, vad roligt!

  SvaraRadera
 6. Vi har fullbelagt f n. Måste kanske bygga nytt.
  Har länge beundrat dina bilder och på allvar trott att du var proffsfotograf. Vilken kamera har du?

  SvaraRadera
 7. Jadu, efter gårdagen börjar jag tro att det inte går att sätta upp för många holkar på gården. JÄTTEROLIGT! :oD

  Proffsfotograf? Jag??? Nej, vet du vad! Verkligt glad amatör med i princip noll och ingen kunskap om fotograferandets ädla konst. Här är det trial and error som gäller, hela vägen. Och min kamera är en relativt enkel kompaktkamera, som vid det här laget har c. fem år på nacken. Det är en Fuji FinePix F30, som jag varit riktigt, riktigt nöjd med. Men visst drömmer jag om en riktig systemkamera, med bra makro- och zoomobjektiv. Det är, i motsats till växthuset, en dröm som knappast kommer att gå i uppfyllelse.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!