lördag 2 juli 2011

Åländsk design när den är på topp!

UNDER GÅRDAGEN FÖRETOG jag en kamerapromenad genom ett somrigt Mariehamn och hamnade bland annat på vår gågata, Torg­gatan. Där huserar sedan några veckor lokala designern Minna Rund­berg med sin lilla butik, en våning upp i ett av de få kvarvarande gamla trähus som en gång kantade hela gatan.


Butikslokalen är egentligen en stor, gammal balkong, som nu inte­gre­rats med resten av huset. Vid ombyggnationen lämnades den tidigare fasaden kvar och är nu en oväntad del av butiksinteriören. Jättefint och ger lokalen en mysig Villa Villekulla-känsla!

På golvet ligger mattor av grönt konstgräs och det känns faktiskt som att kliva in i en trädgård. Intrycket förstärks av Minnas härliga pro­duk­ter, som har ett tydligt, grafiskt formspråk som tilltalar mig mycket. Här finns brickor, brickbord, porslin, glas, textilier och pappersservetter – och nytt för i år: hennes snygga, smarta ECOSOLSTOL.


De hopfällbara stolarna tillverkas i björk av återanvänt kvalitetsvirke av ett möbelsnickeri i närregionen. Det utbytbara tyget trycks på eko­logisk bomull av ett miljöcertifierat textiltryckeri, även det i när­re­gio­nen. Stort plus i kanten för hur enkelt det är att ta av tyget för att tvätta det – eller helt enkelt sätta på ett annat, med annan färg eller annat mönster!

Besöker du Mariehamn och är det allra minsta intresserad av god de­sign ska du absolut titta in till Minna! Du blir inte besviken, det lovar jag :oD

Produkterna går att köpa on-line. Klicka bara på Minnas namn i början av inlägget, så flyttas du till hennes egen webbsida.

4 kommentarer:

 1. De där stolarna fanns i alla trädgårdar och kolonier förr, ja även vi hade sådana. Våra grannar har sex styck, de hänger dem på väggen, lätt att plocka fram och undan. De har bytt tyg flera gånger under de 30 åren som de bott här.
  Vi lockades att inhandla de hemska plaststolarna och ratade de gamla, något man kan ångra idag.
  Monkan

  SvaraRadera
 2. Även vi har haft sådana när jag var ung och dom är tyvärr också borta nu! Men det är kanske lika bra, nuförtiden hade det varit svårt att komma upp ur dom...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Jag ska ha två sådana stolar nån stans i röran,kan nog inte sitta i dom nu men dom är fina måste nog kolla när jag är hem nån gång senare.

  SvaraRadera
 4. Monkan:
  Jag minns också den här sortens utemöbel från min barndom. Men jag har för mig att den konstruktionen var något mer av en råttfälla; rätt knepig att få på rätt köl och lätt att klämma fingrarna i. Minnas nya modell skulle jag däremot gärna ha några stycken av :oD

  Monica:
  Precis, det är väl det som är kruxet med den här sortens stol. Snygg att se på men svår att ta sig i och ur - när man passerat sitt "smidigast före"-datum ;o)

  Stickmamman:
  Kolla, för katten! Någon av dina ungar skulle säkert gärna lägga rabarber på dom. Och du som är så duktig med symaskinen kan ju lätt som en plätt byta till nytt tyg :oD

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!