fredag 1 juli 2011

Siddu barra! ... #7


MARIEHAMN, VÅR LILLA stad på Åland, med sina drygt 11.000 in­vå­na­re ligger på ett långsmalt näs som sträcker sig i nord-sydlig riktning. Av detta följer att vi är begåvade med inte bara en utan två prima gästhamnar! Båda hamnarna är omtyckta mål såväl för sjöburet folk som för den som bara vill uppleva närheten till vattnet och kanske ta sig en bit mat eller något läskande att dricka.

I den östra, i innanhavet som kallas Slemmern, huserar Mariehamns Seglarförening (MSF), och i den västra Åländska Segelsällskapet (ÅSS). Västra hamnen ligger vid smala men djupa Sviby viken. Samma dag min nya kamera anlände tog jag en kvällspromenad i den västra, så låt mig därför bjuda på några bildcollage!

***

Vi börjar med fyrmastade stålbarken Pommern, det ständigt foto­gra­fe­rade museifartyget och lite av en signatur för staden Mariehamn. Bort­om henne skymtar söderut den moderna delen av Västra hamnen med färjeterminalerna där kryssningsbåtarna från Viking Line, Birka Cruises och Tallink Silja lägger till. Kommer du till Mariehamn med färja är det hit du kommer.


Ett stenkast norrut har vi ÅSS’ gästhamn och anrika krogen Se­gel­pa­viljongen. Huset där restaurangen finns har en väldigt kännspak ex­teriör och är ritat av välrenommerade arkitekten Lars Sonck (1870-1956). I anslutning till Segelpaviljongen driver samme krögare, Micha­el ”Micke” Björklund, även Pub Niska, som jag skrivit om i ett tidigare inlägg.

Som synes är det moderna tider vi lever i, när man t.o.m. sitter på kaj­en i solnedgången och knattrar på sin laptop. Då var det befriande att se att det fortfarande finns ungar som ägnar sig åt forntida nöjen, som håvfångst av löjor och andra kryp!


Om man fortsätter norrut, ner mot vikbotten, ligger det allt som oftast något eller några större fraktfartyg förtöjda vid stranden. Och då me­nar jag alldeles vid stranden, så nära sjöpromenaden att man näst­intill kan klappa dem på fartygsplåten. När man ser vilka bjässar som flyter fritt får man en god uppfattning om hur djup viken faktiskt är.


”Siddu barra!” är rena, rama åländskan
och betyder ungefär ”Ser man på!”


10 kommentarer:

 1. Jisses, vilka bilder! Nu fick jag ännu mer lust att åka till Åland...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Haha! Det går färjor alla dagar - flera om dagen - och flygplats har vi också, så det är bara att komma :oD

  SvaraRadera
 3. Hej Nina, är det premiärturen med den nya "kompisen Fujin" du visar upp? I så fall lovar det gott om du ska fortsätta på det där viset ha ha.
  Jag håller fortfarande på att studera instruktionsboken till min Canon EOS 500D, det finns hur mycket som helst som ska in i hjärnkontoret.
  Ha det bra
  Monkan

  SvaraRadera
 4. Jovars, nog var det premiärtur alltid. Även om förra kameran också var en FinePix är det bara att konstatera att storasyrran kräver en hel del mer tekniskt kunnande om man inte vill köra på helautomatik. Och det vill man ju inte ;o) Men ge mig nåt år, så ska vi väl bli kompisar vi också.

  En Canon EOS 500D skulle jag inte precis tacka nej till om den råkade trilla i famnen på mig! Lyckliga människa ... *suckar djuupt och innerligt*

  SvaraRadera
 5. Den där båten, förlåt, stålbarken, måste vara ett önskemotiv att träna fotografering på. Feg som jag är har jag bara provat autofokus ännu. Lovar att testa lite annat i morgon.

  SvaraRadera
 6. Tänk att hamnar alltid är så lockande. Är det en doft av fjärran länder som drar eller hav- och tångdoft. Båda delarna förmodligen. Jag har inte lärt mig allt på min kamera ännu.Bra att spara något att pyssla med under regniga dagar. Trevlig lördag till dig.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 7. Hur var det nu med de där marinerade morötterna? Skiva, koka al dente men marinaden ?
  Kerstin

  SvaraRadera
 8. Kerstin:
  Vatten i form av hav, insjöar, bäckar eller floder utövar en magnetisk lockelse på mig! Jag brukar ofta säga att det värsta som kunde hända mig är att bli teleporterad och nedsläppt någonstans mitt i Kansas medan jag sover.

  De marinerade morotsslantarna hittar du HÄR, men även under etiketten "Recept (nyttiga) - register" i högra spalten :o)

  SvaraRadera
 9. Pommern har jag här på ett vykort segelbåtar är ju så stiliga å ståtliga tycker jag men jag har aldrig varit på den.Skulle gärna åka med en sån vilken njutning att segla fram.

  SvaraRadera
 10. Stickmamman:
  Tyvärr är det sedan länge slutseglat för Pommern. Numera ligger hon stadigt förankrad vid kaj och fungerar enbart som museifartyg. Bortsett från de bogserade resor hon med många års mellanrum gör till något varv är hon alltså helt taget ur rotation.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!