måndag 27 juni 2011
RECEPT > Fruktig sockerkaka med ananas och rabarber
LITE DÅ OCH då händer det att jag drabbas av kulinarisk experimentlusta, som till exempel igår. Originalplanen var en helt traditionell rabarberkaka ... men sen landade mina ögon på en mogen ananas på fruktfatet på köksbordet.
Här kommer receptet för min uppfinning, som kanske låter konstig men som är jättegod :o)
Du behöver
en mogen, färsk ananas (det går åt c. en halv)
ungefär 250 gram skalade rabarberstjälkar, give or take, det är inte så noga
0,5 dl strösocker
mitt recept på världens bästa sockerkaka
Gör så här:
Sätt på ugnen.
Klipp till en cirkel av bakplåtspapper som passar precis i botten på din runda kakform. Smörj formens sidor och bröa. Lägg i papperet.
Skär av ändorna på ananasen och dela den i fjärdedelsklyftor. Avlägsna den hårda mitten från varje klyfta och filea bort skalet. Skiva fjärdelarna i knappt centimetertjocka skivor.
Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg dem i en skål med en yttepytte skvätt vatten och mjukkör dem med kupa på i mikron på full effekt i sisådär 4-5 minuter. Låt dem svalna något och rör ner 0,5 dl socker (eller enligt smak).
Fördela ananasbitar i ett tjusigt mönster i formens botten.
Rör ihop kaksmeten. Gör det inte tidigare, eftersom värmen från det smälta smöret gör att bakpulvret börjar jäsa direkt och då ska inte smeten vänta länge före den åker in i ugnen!
Häll knappt hälften av smeten över anansbitarna, bara så mycket att smeten fyller alla hål.
Fördela därefter rabarbern över det första lagret smet. Sen på med resten av smeten och direkt in i ugnen med formen.
Kakan gräddas på nedersta falsen i 35-40 minuter. Den ska ha släppt från formens kanter för att vara färdig, men prova med sticka om du är osäker.
Låt kakan stanna i ungefär fem minuter efter att du tagit den ur ugnen före du stjälper upp den. Servera med vispgrädde eller turkisk yoghurt sötad med vaniljsocker.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ohoh! Spännande kombination! Rabarber och jordgubbar brukar jag blanda i en paj men den här varianten var ny. Slut på helgen. Nu ska jag packa tvättmaskinen full.
SvaraRaderaKram
Kerstin
För att travestera tv-kockarna: Ananasens, med sin sötma, och den syrliga rabarbern ingår i detta recept ett särdeles lyckat äktenskap med varandra ;o)
SvaraRaderaDet där låter inte dumt! Det måste nog provas...
SvaraRaderaKram, Monica