måndag 11 juli 2011

Rucklet’s Flying Circus

SVENSKA CIRKUS MAXIMUM har under det gångna veckoslutet varit i Mariehamn, men eftersom jag å ”Rucklet” har ett alldeles eget mena­ge­ri avstod jag (även detta år) från att gå på någon föreställning. För övrigt är jag också av princip emot cirkusar som håller sig med vilda djur.

Hos mig kan man för närvarande förundras och förfasas över både det ena och det andra, men låt oss för all del börja med det svårfoto­gra­fe­ra­de trastpacket, som med lika stor systematik och arbetsglädje som ifjol länsar mina körsbärsträd på allt vad mogna bär heter:


Raskt vidare till getingjävlarna, som hade byggt ett jättebo på under­sidan av terrasstrallen under entrémattan – precis utanför min ytter­dörr! Tio liter kokande vatten senare är detta tillhåll ett minne blott. Istället har jag upptäckt bygge nummer två: någonstans på min gas­grill, under det fotsida skyddsöverdraget av plast.

Ser inte ut som det blir mycket grillning på terrassen den här somma­ren. Så fort jag så mycket som petar på överdraget svärmar det ut ett stort antal sura stickisar och tills vidare har jag inte klurat ut hur jag ska gå tillväga för att bli av med dem :o/


Och så var det då myrorna ... Varhelst jag sticker ner spaden i min hög med sållad jord väller det fram flygmyror, vinglösa myror och ofantliga mängder ägg. Gården formligen kryllar av myror i år, av alla upptänkliga storlekar och sorter.


Fast lite trevligare kryp finns det förstås också! Till exempel det här lilla livet, som länge och väl satt på terrassräcket och begrundade trafiken. Konstigt nog har jag ännu inte sett till särskilt mycket fjärilar på gården, trots att lavendeldjungeln blommar så det står härliga till.


Men nu har jag inte tid att sitta här och gaffla längre. Det är dags att avtäcka det jag göt i förrgår, så det är arbetskläder på och ut på går­den som gäller! Dessvärre misstänker jag sprickbildning, men det lär visa sig inom kort.

7 kommentarer:

 1. Problemlösningen heter Raid... ;-)

  /Nicke

  SvaraRadera
 2. Har ni inget motsvarande Anticimex på Åland, som du kan ringa efter och som kan komma och ta hand om getingarna?
  Det ingår i vår hemförsäkring och varje år skickar dom myrdosor till oss (gratis!), för myror har vi också gott om...
  Hoppas att det ordnar sig!
  Och hoppas att ditt gjuteri inte spruckit!
  Sommarkram, Monica

  SvaraRadera
 3. Nicke:
  Jovisst, nog känner jag till Raid. Men med den metoden får du mer än gärna komma och sköta sprejandet. För det är det som är problemet, att det inte går att lätta på överdraget utan att bli anfallen.

  Monica:
  Nä, jag tror inte vi har Anticimex (eller motsvarande) på lokalplanet. De brukar komma från fastlandet när folk behöver hjälp med t.ex. angrepp av hästmyror i stockhus. Och att det skulle gå på hemförsäkringen, det har jag aldrig hört taaaalas om ...

  Gjuteriet höll :oD Bilder kommer så småningom ;o)

  SvaraRadera
 4. HA,ha! Getingjävlarna hatar lukten av ättika . Dränk in trasor och täpp till. Det fungerar alltid hos oss. När myrorna svärmade här var trädgården full av tornseglare som tog dem så fort de lyfte från marken.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 5. Åh, tack för tipset! Det kom lite sent, eftersom jag igår gjorde processen kort med fanskapen, men för framtida behov ska jag komma ihåg det enkla knepet. Ättika är bra till det mesta, liksom många andra beprövade "kärringsråd" :o)

  SvaraRadera
 6. Ja det är tusan så trist att få getingar som närmaste grannar, huuu. Myror har vi också i määääängder. Jag brukar säga att snart åker väl huset ner i en stor grop, för hela backen verkar vara som ett enda myller av myrbon ...
  Di däringa trastarna är ju tjyvigare än skator alltså ...
  Å du! Attans vilka bilder du tar!

  SvaraRadera
 7. Det måste vara ett särskilt bra år för myror i år, för här saknas sannerligen varken mängd eller variation. Svarta, bruna, röda och mini, mellan eller stora, det är bara att välja och vraka!

  Trastar är ett avsevärt mycket värre pack än ett gäng skrattiga skator. Skatorna är sällan fler än fem-sex stycken, medan trastarna kommer i jätteflockar och länsar träden lika effektivt som de bibliska gräshopporna.

  Roligt om du tycker att bilderna är okej, men t.v. håller jag bara på och försöker lära mig alla kufiska finesser som nya bebisen har. Somt blir riktigt sk*t, så det är tur att det är digitalt och går att radera omedelbums ;o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!