torsdag 14 juli 2011

Får jag lämna några blommor?

ELLER, TJA, BLOMMOR och blommor ... Vi börjar nämligen med ste­via, Stevia rebaudiana, en för året ny odlingsbekantskap för mig. Jag ska torka och spara till vintern, för att blanda i te istället för att söta med honung. Läs på etiketten om ni undrar varför!
Så ett bildcollage från trädgården igår i underbar kvällsbelysning. Minns ni slakten av mitt lärkträd i våras..? Några av er var oroliga över hur det skulle gå för trädet, om det skulle överleva. Nu kan ni andas ut. Titta bara som det skjuter skott!

Och Lilla A:s egenuppdrivna kastanj, det som med tiden ska bli går­dens vårdträd, bara växer och växer.


Dagens trädgårdssvit avslutas med några nyutslagna blomster. Först ut är azurlökarna, som jag planterade i höstas:


... som kontrasterar så fint mot fackelblomstret jag grävde upp i ett dike förra sommaren.


Dessa båda delar rabatt med jättedaggkåpa, som jag bara älskar. I bakgrunden anar man den skira, rosa blomman av alunroten jag fick av gullevännen Monkan med posten ifjol.


Sist ut får lammöronen bli. De har precis börjat slå ut sina små, bleklila blommor och när man ser hur luden hela växten är råder det ingen tvekan om vad som föranleder namnet:

7 kommentarer:

 1. Intressant med sötningsmedelsväxten! Du får berätta hur det gick när du prövat?
  Det ser såå mysigt ut i din trädgård! och så fint och prydligt framför växthuset!
  Här är regn och blåst idag, så det blir innesysslor!
  Må så gott, kramar, Monica

  SvaraRadera
 2. Stevia hade jag en i kruka på bordet ute i fjol, men den gjorde ingen succé här i huset. Däremot får du gärna överlämna azurlökarna, dom skulle vi säkert trivas med.
  Daggkåpa har jag överallt om än inte jättevarianten, så den står jag över. Men jag tycker den är fin i andras trädgårdar, där det är lite mera ordning och reda än i min.

  SvaraRadera
 3. Hejsan

  De där teet blir nog gott skall du se.....är du säker på att det är en te växt? haha...kan missuppfattas haha

  SvaraRadera
 4. Man lär sig alltid något här hos dig, häftigt! Stevia hade jag aldrig hört talas om förut.
  Azurlöken är helläcker mot Fackelblomstren, snyggt som tusan.
  Ganska skönt här idag, trots gråvädret, men nu börjar det fasen bli kallt. Vi har tillochmed dragit igen altandörren för vi började frysa :-/

  SvaraRadera
 5. Monica:
  Jo, stevian ska bli intressant! En god vän till mig har blomsterhandel och tipsade mig redan ifjol om växten ifråga. Då hade jag ju inget växthus, så det blev inget den gången. Men nu ska jag med spänning se om det blir som jag tänkt mig :o)

  Regn och blåst har vi inte fått ännu, men ikväll blev det plötsligt kallt. Eller kyligt, skulle jag kanske säga. 16,5 grader var det när jag gick in, och det kändes inte behagligt alls.

  Cici:
  Jaså du, stevian gick inte hem hos er? Själv tycker jag faktiskt att sötman hos denna växt är angenämare än vanligt socker, men så är jag ju inte någon sötsaksfantast heller.

  Azurlökarna lär villigt föröka sig själva om de trivs, så OM de trivs hos mig ska jag med varm hand dela med mig av överskottet :o)

  Jag gillar daggkåpa i alla varianter, både den vilda och den förädlade. Ifjol flyttade jag faktiskt helt vildväxande daggkåpa till en av mina rabattar, och hast du mir gehören, i år är den i princip lika ståtliga som den s.k. jättedaggkåpan!

  Skånegrabben:
  Eh ... missuppfattas? Eh ... you lost me there ;o)

  Anki:
  Jag hade heller aldrig hört talas om stevian förrän ifjol, men den lär vara rätt vanlig just som sötningsmedel i diverse produkter. Finns enligt välunderrättade källor även att köpa i hälsokosthandeln.

  Fackelblomstret djuplila mot lökens azurblå är såå läckert :oD Och så lite blekgrön daggkåpa och Monkans rosa alunrotsblommor till det - bedårande! Det är verkligen retfullt att blomningstiden här i Norden är så förbannat kort :o/

  SvaraRadera
 6. Morning! Jag hade en stevia men alldeles för söt för mig Azurlökarna har en härlig blå färg och lammöron är så gosiga. De växer hej vilt på några ställen här på Öland.Kram till dig och killarna (i randiga brallor)
  Kerstin

  SvaraRadera
 7. Jodu, med en sötma 300 gånger starkare än socker, då får man ta det piano med doseringen, annars blir det för mycket av det goda!

  Grabbarna, de som överlevt min hårdhänta behandling, verkar ha packat och stuckit (haha!) Någon enstaka, lätt förvirrad stackare kommer och inspekterar sin forna bloplats, men det är också allt. Nu, i efterskott, känner jag mig nästan hemsk, som så totalt utan pardon utplånade deras med möda byggda bon :o/

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!