I den svenska stången hänger man kransar i råspetsarna, här på Åland har vi oftast kronor. De symboliserar jungfrulighet och ungdom, god hälsa och en ljus framtid. Traditionellt binds kronorna i förväg med gemensamma krafter, medan själva stången kläs och lövas samma dag den ska resas av villiga händer, som vi sjunger i Ålänningens sång.
Kronan fogas ihop av tolv pinnar som lindats tätt, tätt med färgglatt silkespapper (numera ofta papperslakan). Papperet är dubbelvikt och klippt på samma vis som man gör för att dekorera skinkpinnar till julen.
Midsommarkronor finns att köpa lite varstans i butiker och på marknader och är en av våra populäraste souvenirer. Lokalt hänger många upp en egen krona t.ex. invid ytterdörren för att fira att sommaren är kommen.
På fasta Åland reses 40-50 stänger på midsommaraftonen, varav tre i Mariehamn. Bilderna ovan är från Notuddens småbåtsplats vid Sviby viken i Mariehamn, där man på lämpligt avstånd från centrum kan få den ultimata midsommarkicken: vatten, klippor och en äkta, åländsk stång!
Överst på stången står en fäktargubbe och vevar med armarna. Han är finklädd för fest och representerar flit och arbete.
Vill du läsa mer om bakgrunden till vår åländska midsommarstång kan du klicka dig vidare till Ålands officiella turistsajt och DEN HÄR sidan.
”Siddu barra!” är rena, rama åländskan
och betyder ungefär ”Ser man på!”
Intressant att läsa om hur många varianter det finns på en och samma tradition. Midsommarstängerna ser ju olika ut i olika delar av Sverige också. Men jag tycker verkligen att den åländska varianten är fin, och kan mycket väl tänka mig att ha en sån där krona hängande på bron eller i trädgården, så länge det inte pinglar om den.
SvaraRaderaSame, same but different, skulle man kanske kunna säga..?
SvaraRaderaNågot pingel är inte inbyggt. Ringer det i öronen är det av andra orsaker ;o)
En gång i tiden gjorde jag en sån där krona själv - i heelt andra färger än de traditionellt åländska. Den blev rätt fin, om jag får säga det själv.
Så roligt att höra, tack för att du delar med dig av litet åländska sedvänjor! Era majstänger verkar mycket mer "arbetade" än våra, som är av enklare sort, men vackra ändå!
SvaraRaderaHa en trevlig helg, kram, Monica
Roligt med traditioner men här hos oss kan jag tycka att många föräldrar missar möjligheten att låta barnen vara med och plocka blommor och klä stången. Det ska serveras "färdigt". Nu är vi några "gamlingar" som håller på och ungarnas barndomsminnen blir inte vad de kunde bli om föräldrarna tänkte till lite.
SvaraRaderaKram
Kerstin