torsdag 29 september 2011

RECEPT > Ruckelgurka


JAG FICK FÖR mig att laga bostongurka en kväll, men hade var­ken till­räckligt med gurka eller någon röd paprika hemma. Då uppfann jag Ruck­el­gurka, som är minst lika gott!


Du behöver:
en burk som rymmer c. 1 liter

1 gul lök (~ 150 g)
1 slanggurka (~ 400 g)
1 liten squash (~ 250 g)
1 stor grön paprika (~ 200 g)
1 liten chilifrukt (max 2 g; minska mängden om du inte gillar starkt)

3 dl 10 %-ig ättika (2,5 dl om du använder 12 %-ig)
2 dl socker
2 msk gula senapsfrön
2 tsk salt

Gör så här:
Skala löken, gurkan och squashen och skrapa bort kärnorna ur de två sistnämnda. Kärna ur paprikan och chilifrukten.

Ta en djuupt andetag och sätt igång att finhacka alltihop. Det tar tid, men blir bättre om du gör det för hand än om du tar genvägen via en matberedare ;o)


I en andhämtningspaus kokar du upp ättikslagen i en kastrull stor nog att rymma både lag och övriga ingredienser.


När allt är hackat och klart kokar du upp hela härligheten och låter det småkoka utan lock i c. 30 minuter. Rör lite då och då. Skölj burk och lock med en Atamonlösning på 1 tsk medel + 0,5 dl vatten före du vär­mer dem i ugnen.

När gurkröran är färdigkkokt drar du kastrullen av värmen och rör ner 1 tsk Atamon. Det behövs bara om du tänker förvara produkten en längre tid. Ska den ätas direkt hoppar du naturligtvis över konser­ve­ringsmedlet!

Ös upp Ruckelgurkan i den heta burken och förslut. Värmen gör att det uppstår vacuum. När burken svalnat ska den förvaras i kylen.

4 kommentarer:

  1. Hej

    Ruckelgurkan verkar god. Lite kul att servera mat typ: Grillad karré med ris och "ruckelgurka". Ha ha....

    Men va fina burkarna också blev och gillar ditt skrivna g, lite originelt

    SvaraRadera
  2. Ha ha, perfekt att hitta på nya recept om man inte har allting hemma ;)
    Vi gjorde någon väldigt märklig panacotta till efterrätt ikväll. En panacotta som inte följde något recept någonstans. Men man tager vad man haver :)

    SvaraRadera
  3. Oj så gott det låter! Måste prövas :) TACK!

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!