söndag 25 september 2011

Färdiglagat

HEL- ELLER HALVFABRIKAT är inte min grej. Mat är till för att lagas, av råvaror, från grunden, med så få E:n som möjligt och utan att man behöver ta till Kol 14-metoden för att fastställa produktens faktiska ålder. Men liksom solen har sina fläckar är jag inte sämre än att jag kan ta mina snedsteg.

Väninnan C:s bil rullade för någon dag sedan in på gården. Eftersom jag var mitt i trädgårdsbestyren blev det inget mer än en kortvarig sitt­ning på terrassen med intag av en slät kopp kaffe i hammocken.

– Aj-jaa, jag har ju nåt åt dej! utbrast hon plötsligt, och galopperade tillbaka till bilen.

Uh-huh? tänkte jag. Vad har hon nu hittat på?

– Dom delade ut smakprov i butiken när jag var och handlade och då plockade jag med mig åt dig också, fortsatte hon glatt, när hon be­sti­git terrassen igen. Sen langa­de hon över tre små plastburkar.

Choklad- och citronfromage ... jordgubbsfromage ... och havtorns­pan­na­cotta, läste jag på burkarna. Wow! Tack, liksom!! :o)


Igår kväll vaknade jag efter den nytillkomna, nödvändiga på maten-tuppluren med ett sötsug lika svårbemästrat som en jordbävning. Gott och väl en 7:a på richterskalan. Jag slängde av mig filten, tjur­rusade ut till köket och kastade in en mugg kaffe på värmning i mikron simultant med att jag öppnade kylen och ryckte åt mig första, bästa burk. Choklad/citron blev det.

Upp med locket, ner med skeden, in i munnen och ... mm ... gott! Men en retsamt liten burk :o/

Jordgubbsvarianten var inte riktigt lika god – burken dock lika mikro­sko­pisk – och havtornet pantar jag på tills ikväll.

Jaha, men framtiden då? Kommer jag att köpa de här lokalprodu­ce­rade produkterna? Knappast. Fromage och pannacotta lagar jag själv, ”med så få E:n som möjligt och utan att man ...” Dessutom får man ju då jättejättejättemycket mer gott för pengarna ;o)

Fast smarrigt var det. Faktiskt.

10 kommentarer:

 1. Har varit lite frestad av de där burkarna men inte köpt eftersom de inte direkt är billiga. Men kanske, nån gång, att jag provar nu när du provsmakat:)

  SvaraRadera
 2. Visst syndar jag ibland men man tröttnar fort på de där produkterna. Ett tag tyckte vi att det var väldigt behändigt att ta med några Risifrutti (heter det väl?)på våra utflykter och häromdagen åt jag en färdig kycklingpaj innan jag skulle iväg till Kupan.Men det får betraktas som nödproviant. När min systerson var liten hade han en lååång period när han inte åt annat än pulvergröt Äpple-Havre. Min systers mardröm var att det plötsligt en dag skulle stå på löpsedlarna att den innehöll något skadligt.
  Skön söndag på dig!
  Kerstin

  SvaraRadera
 3. Åsså var dom ju gratis och det smakar alltid bäst. Annacarin

  SvaraRadera
 4. Gunilla:
  Men innehåller inte allt sånt där sånt som du inte kan äta..? *förvirrad*

  Kerstin:
  Ska jag vara riktigt ärlig så smakade de här burkarna lika bra som hemlagat av samma sort. Inget fel på varan med andra ord, förutom priset.

  Annacarin:
  Precisely, my dear Watson! ;o)

  SvaraRadera
 5. Ett å annat halvfabrikat slinker allt ner i korgen ibland ska väl erkännas, men försöker fixa det mesta från grunden vad gäller mat. Köttfärslimpa idag till exempel, med egen gelé :D

  Nu du är jag lagom svampig i skallen, så det är dax att slinka ner i sängen. Vi hörs hörru :D)

  SvaraRadera
 6. Ja, jag lagar också mat från grunden, men en sak, som jag inte skulle vilja vara utan, är krossade eller hela tomater på burk!
  Sen gör jag inte min egen pasta heller, faktiskt...
  Men bröd bakar jag! Nästan allt...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 7. Anki:
  Och inte heller jag är fläckfri! Ambitionen är att laga all mat, men speciellt de veckor som Lilla A bor hos sin pappa händer det ibland att jag plockar med mig t.ex. en färdiglagad leverlåda. Hon gillar inte lever och faktum är att jag inte ställer mig och rustar med att laga sånt själv, även om det skulle vara smart att göra en bautasats och frysa in i portioner. Men måtta med allt. Så även med principer ;o)

  Monica:
  När jag säger "hel- och halvfabrikat" menar jag inte torrvaror och ingredienser på burk, utan färdiga frysta eller vacuumpackade maträtter. Vanlig pasta är ju inget annat än mjöl, vatten och ägg (inga E:n där) och tomater på burk är tomater på burk, utan tillsatser. Snabbnudlar går däremot fetbort, för de innehåller mängder av glutamat!

  SvaraRadera
 8. Ååååh Nina! Tack för mattips! Lanttulaatikko var det alldeles för länge sedan jag åt. Det ska jag köpa mig en och ha som matlåda på jobbet nån dag. Det är så jäkla gott. Kallas av nån anledning för Korvkaka på svenska :-/

  SvaraRadera
 9. Fast jag meeenade ju inte Kålrotslåda, för det var väl det jag skrev på finska hahaha ... Även om det är jämarns det också. Särskilt till julskinkan ;D)
  Maksalaatikku heter det väl på Finnarnas vilda tungomål?

  SvaraRadera
 10. Anki:
  Haha, jo, nog var det kålrotslåda du öppnade med! Men vackert så! Du som på originalspråk tydligen kan beställa både det ena och det andra ligger därmed i täten så det bara sjunger om det och behöver definitivt inte svälta om du skulle hamna på något nedgånget långtradarfik i vildaste, finska ödemarken :o)

  Men kasta gärna ett ljus över varför man i konungariket kallar maksalaatikko/leverlåda för korvkaka. Inte mycket korv eller kaka i den rätten, såvitt den tillagas på traditionellt vis.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!