onsdag 5 oktober 2011

Höstsur och flädertur

UNDER HELA SOMMAREN har jag inte bakat surdegsbröd över­huvud­taget. Turkyoghurtburken med surdegsbas har stått orörd på en hylla i kylskåpet och mest varit i vägen.

Men i förrgår slog surdegssuget klorna i mig och jag tog fram det lilla livet, hällde bort ytskiktet med svartnande vätska, rörde ner nytt mjöl och fyllde på med vatten. Burken fick stå framme över natten och igår morse bubblade det så glatt, så glatt!

På eftermiddagen satte jag en deg på lite det ena och det andra, bl.a. en gnutta jäst för att få till en riktig kickstart, och sen fick degen jäsa i ungefär fyra timmar.

Lagom till kvällsmackorna hade vi ett underbart bröd att sätta tän­der­na i!


Tidigare på kvällskvisten lurade jag med mig Lilla A på en kort kvälls­promenad så att vi skulle kunna förse oss med bär från ett jätte­busk­age med fläder som vännerna S&N tipsat mig om. Wow, vad bär det fanns! På ett par minuter hade vi plockat åt oss ungefär 5 kilo, som blev rätt tungt att kånka på under resten av rundan.


Bären slängde jag i frysboxen över natten, eftersom de helst ska vara frostnupna före man gör något av dem. Idag blir det saftkok! :o)

6 kommentarer:

  1. Hej Nina, ja nu kan man äntligen börja att baka. Använder du fortfarande din baksten. Vi skall köpa en sådan, men jag är lite osäker fortfarnde om den funkar så som de annonserar om den.

    Så roligt att du fick fatt i fläderbär, hoppas du får en god saft. Jag har fortfarande saft kvar ifrån i fjol i frysen så jag hoppar över att göra sådan iår.
    Vi var och plockade en massa päron i Niclas koloni i förrgår, de står och väntar på att bli inlagda.
    Ha det bra
    Monkan

    SvaraRadera
  2. Jodå, jag kör fortfarande med samma, gamla granithäll från gården :o) Jag tror faktiskt den fungerar precis lika bra som en köpesten från specialaffären, så har ni någon flat sten från nån gammal plattläggning kan du väl testa med en sån först..?

    Det är första gången i världshistorien som undertecknad kokar saft på fläderBÄR, så det vete tusan vad det blir när det blir klart. Men mycket saft ger de ifrån sig, det är då säkert. Mitt största bekymmer just nu är att jag lider brist på tomflaskor :o/

    Nu ska jag däremot ut på gården och filea abborre. Det du!

    SvaraRadera
  3. Vad det ser gott ut.Nu har du snart ett lager av allt du behöver för vintern.Flädersaft är ju så gott.Flörta med nån jägare så du får ett lager kött ochså.Kramar

    SvaraRadera
  4. Hej Nina!
    Nu har jag läst igenom de inlägg du gjort sedan vi for! Det var inte litet som hänt i ditt liv! Den där sjukdomen verkar ju förfärlig! Och att sen inte bli trodd!!!
    Men du verkar ha hämtat dig och har hunnit med att skörda och ta hand om både nypon och fläderbär och bakat!
    Brödet ser underbart ut!
    Själv är jag litet förvirrad efter resan, själen är inte hemma än...
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  5. Jag har heller aldrig använt Fläderns bär till saft, men det kan väl inte var såååå stor skillnad mot blommorna. Eller?
    Det där brödet ser makalöst gott ut. Jag kan förnimma doften av nybakt och tänker mig en ljummen skiva med smör på ... Åååh, nu börjar jag dräggla snart ;D
    Syrran min skulle leta fram Nyponreceptet.
    Kramen!

    SvaraRadera
  6. Stickmamman:
    Saft kommer vi alla fall att ha så det räcker och blir över! Kokt saft på fläderbär är inte tillnärmelsevis lika god som den man lagar på blommorna. Och några jägare att flörta med finnes inte i bekantskapkretsen är jag rädd, så det blir nog köttdisken även denna vintern.

    Monica:
    Jo, tänka sig vad det hinner hända mycket på kort tid ibland. Det där TN-anfallet var verkligen ingen upplevelse att sukta efter och jag ber till alla makter att det dröjer läänge tills nästa kommer. Under tiden får jag ägna mig åt att försöka övertyga någon representant från läkarkåren om allvaret i situationen.

    Jag har tyvärr inte hunnit med att läsa igenom alla dina Monte Negro-inlägg ännu, men ska absolut göra det!

    Anki:
    Smaken på fläderbärssaft blir heelt annorlunda än den man gör på blommor. Visst är den god, men inte i närheten av blomdekokten. Men det blev mycket saft! 5 kg bär som ångades med 2 liter vatten i kastrulldelen av Saft-Majan resulterade i 3,2 liter saft. Av ångningsvattnet återstod då 0,4 liter, så bären gav m.a.o. ifrån sig i runda slängar 1,6 liter ren bärsaft. Jag sötade med 1,4 liter socker, så slutresultatet blev strax under 5 liter.

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!