måndag 3 oktober 2011

In i dimman

MIN SÖNDAG VAR riktigt lat, och för ovanlighetens skull tog jag mig någonstans för att få mig en kopp och en pratstund.
Fast riktigt lat lyckades jag inte vara.

Hemma hos herr K ...


... finns det nämligen gott om taggiga buskar:


Med massor av nypon!


Och nere vid stranden växer en ståtlig vildapel som dignar av äpplen.
Såå vackert i den dimmiga söndagseftermiddagen.


Drygt ett och ett halvt kilo nypon plockade jag med mig hem.
Gissa vad jag gör idag?

Edit kl. 16:58
För att det inte ska råda några tvivel om dimmigheten
lägger jag till den här bilden från gårdagen:

7 kommentarer:

 1. Åh, vad duktig du är som tar vara på nyponen!!!
  Sååå fin bild på det röda huset och dom dignande äppelgrenarna!

  Kram Eva

  SvaraRadera
 2. En vitamninkick för kropp och själ!
  Syrran gjorde syltade nypon förra året. Jag hann smaka på dem som tur var för hon kommer nog inte göra om det igen. Det hade varit för jädra pilligt att snoppa och kärna ur dem. Nåja, riktigt riktigt gott var det i alla fall.
  Jag har ledig dag, men gick upp halv sju och jobbade som väckarklocka. Märkte att sonen höll på att försova sig ... tjat tjat tjat, och så lite tjat också. Iväg till tåget i tid, men sen kom han hem efter ett tag. Det gick inga tåg och inga ersättningsbussar fanns på plats. Gubbas erbjöd sig att skjutsa honom till skolan och de for iväg. Gott om tid var det, men efter en timme ringde han. De hade fastnat i bilköer utanför stada och sonen skulle omöjligt hinna till sin lektion (har bara en på måndagar). Nu är frånvaro rapporterad och jag väntar mig en lagom munter son inklampande om ett tag ... Fast eftersom jag tänkt baka kanelbullar idag så mjuknar han nog :D
  Önskar dig en BRA dag!

  SvaraRadera
 3. Så värst dimmigt verkar det inte vara, vare sig vid det vackra huset eller i ditt huvud, vilket jag befarade då jag läste rubriken. Så nu antar jag att du sitter där och pillar nyponfrön, vilket inte är en rolig sysselsättning.

  SvaraRadera
 4. Får man ett pris om man gissar rätt?Tur att jag har bara några nypon i min nyponros.Hade jag fått en lott av guldviva?

  SvaraRadera
 5. Eva:
  Nå, nå, nu ska vi inte överdriva ;o) Om jag inte minns alldeles fel är detta bara den andra gången i mitt liv jag bemödat mig om att plocka (och rensa ...) nypon. Men vackert så! :o)

  Herr K bor sannerligen väldigt idylliskt mitt ute i spenaten. Fast det återstår mycket arbete före huset är färdigrenoverat.

  Anki:
  Mmm ... *sniffar* ... kanelbullar! Vilken snäll ♥ mamma du är :oD

  Syltade nypon låter ju smarrigt som bara den! Kan du inte vigga receptet av systeryster och lägga upp det på bloggen din..? Den här laddningen nypon är allaredan urkärnad och på torkning i ugnen, men jag kan faktiskt tänka mig att plocka och rensa lite till för att testa den syltade varianten. Jomen! Är man envis så är man, så nåt halvkilo till ska jag väl mäkta med att pilla äckelkärnor ur ;o)

  Cici:
  Rätt gissat, hela f.m. gick åt till pillande. Roligare saker finns, det skriver jag gärna under på!

  Det var faktiskt ganska dimmigt hos herr K, fast bilden på huset bakom höstgrönskan hann jag knäppa före den rullade in.

  Stickmamman:
  Haha! Nä, idag delas det inte ut några priser, och jag måste tyvärr göra dig besviken och meddela att du inte hade turen med dig i gullvivsfrölotteriet heller. Monkan och Marianne vann en påse var, medan Cici tog i ordentligt och knep de resterande tre påsarna. Men var inte ledsen! Det kommer en ny vår och sommar och då ska jag försöka komma ihåg att spara massor med frön åt dig :oD

  SvaraRadera
 6. Här på Öland är det gott om vildaplar, så vackra med olika färger på frukterna. Minns hur jag plockade nypon med min farmor på 1950-talet. Hon rensade dem och hängde i tygpåse på elementet för att de skulle torka.Önskar dig en bra dag utan trilskande nerver.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 7. Hej Nina, pilla nypon är inget roligt. I år har jag inte syltat några nypon. Men jag har provat en ny grej som A mamma lärde mig. Jag torkade alla nyponen hela i min ugn, sedan är det bara att koka dem, pressa och sila härligheten, tillsätta vatten och sockra så har man en fin nyponsoppa.
  Jag skall plocka litet till, sedan skall jag koka dem med äpple och göra lite gelé av det.
  Vet du, vi har ett paradisäpple på tomten, av dem har jag gjort gele smaksatt med kanel, det blev väldans gott.
  Nu är jag hemma i vardagen igen, puh har jättemycket som skall göras.
  Vi ses och höres
  Monkan

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!