onsdag 9 november 2011

Självtänk


EFTERSOM DET SNÄLLT sagt brister en aning i det skolmedicinska engagemanget runt alla mina märkliga och disparata ”krämpor” blir jag ju liksom tvungen att tänka själv.

Efter ett oräkneligt antal timmars googlande och studerande av di­ver­se medicinska sidor tycker jag mig ha hittat en rätt självklar kopp­ling mellan både det ena och det andra – och framför allt till min ganska nya kompis, Schysta C.

Av pedagogiska skäl börjar vi med en schematisk framställning för att visa storleksförhållandet mellan ”bostaden”, epifysen, och ”hyresgäs­ten”, Schysta C (cysta corpus pineale):


Det krävs inte en nobelpristagare i medicin för att begripa att C:s in­va­sion av tallkottkörteln förmodligen får vissa konsekvenser, eller hur? Så långt hoppas jag att vi är överens. (Om inte, så rekommenderar jag att ni företar ett enkelt fysikaliskt experiment och försöker pressa in en fotboll i en tennisdito.)

Nåväl, raskt vidare till mitt ”kopplingsschema”. Om man studerar det en liten stund upptäcker man logiken; de hittillsvarande, fristående konstigheterna jag drabbats av kan samtliga hänföras till ... just det, epifysen!


Den allra nyaste av mina upptäckter var kopplingen mellan trigeminus­ner­ven och epifysen, och därmed har jag kanske hittat förklaringen till åratals ”tandspänningar” och mitt premiäranfall av trigeminusneuralgi för ett tag sedan.

Det här får mig ju att fundera lite. Hur många stackare som lider alla helvetets smärtsamma kval går kanske, i likhet med mig, omkring med en egen kompis mellan öronen? Skulle närvaron av en i sig godartad cysta kunna förklara varför operativa åtgärder som riktar sig mot tri­geminusnerven inte alltid resulterar i bestående smärtlindring..?

Attans, vad intressant det skulle vara att få diskutera den här saken med en neurokirurg!

Och attans, vad trevligt det skulle vara att få kontakt med någon an­nan som upplevt samma mystiska symptombild som jag. För unik det är jag knappast.

8 kommentarer:

 1. Jag hoppas att du tar med dig det där schemat till doktorn då du ska dit. Det är ju klart som korvspad hur det hänger ihop, till och med jag förstår det. Imponerande hur du pusslat ihop det!

  SvaraRadera
 2. Självfallet ska det med till doktorn imorgon! Det för hennes skull jag satt ihop det, även om jag tycker att det känns lite bakvänt att patienten själv ska vara tvungen att sköta detektivarbetet :o/

  Det finns få metoder som är lika effektiva som att grafiskt visualisera saker och ting. Ett kurvdiagram säger mer än tusen staplar med siffror och ett flödesschema långt mycket mer än flera tusen ord ;o)

  SvaraRadera
 3. Lycka till hos doktorn! Och hoppas att hon verkligen lyssnar till patienten istället för att tycka att hon vet bäst själv.
  Kram, kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 4. Jag skrev oxå om min kompis C idag med tanke på artikeln i DN där en 33-åring dog då han avfärdats med "migrän" men dog av en cysta. Symptomen för cystan är inte som tumörsymptom och de som tagit kontakt med mig beskriver som du-och jag helt andra symptom än att cystan pressar på hjärnvävnaden och begränsat utrymme. Jag har ingen medicinsk skolning men för mig låter det som du är något på spåren. Ibland önskar jag att jag hade tid/ork att göra en hemsida där mankunde samla ihop oss med "bara ofarliga" cystor för att påvisa för läkarnkåren att det finns mer symptom än huvudvärk..för cystorna växer långsamt och påverkar annat i skallen innan utrymmet blir för trångt. Ser framemot hur din läkare kommer bemöta dig. Bra, hoppas jag!!Kram

  SvaraRadera
 5. Jag har fått veta idag att jag har en 5 mm cysta i epifysen. Jag ska få göra ytterligare en MT med kontrast inom 6 veckor. Jag har haft huvudvärk och även värk i nacke och rygg under 2,5 år. Men det är inte förrän för ca två veckor sedan som jag fått någon annan hjälp än alvedon, beta-blockare(funkade inte), en stark värktablett(mådde bara illa i stället) eller blivit tillsagd att sluta stressa, av de 5 läkarna som jag gått till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser man på, ser man på! Hur i herrans namn har du lyckats hitta någon som tar dina problem på allvar? Och gratulerar till det!!

   Själv får jag fortsättningsvis inget som helst gehör för mina egna teorier/slutsatser/funderingar, trots att jag ju faktiskt kan "skryta med" en liten kompis på kontoret som är tre gånger så stor som din krabat.

   Det skulle därför vara väldigt intressant att få veta var det finns en möjlighet att bli tagen på allvar och eventuellt t.o.m. bli hjälpt.

   Radera
 6. Har själv en cysta på ca 3 cm som sitter på trigeminus nerven har en sjuk smärta äter så mycket mediciner så det är sjukt ! Min har tydligen trillat ner och hamnat där den är har tydligen haft den hela livet smärtan kom bara så har även problem med syn och fått sämre syn underbart!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!