lördag 18 februari 2012

Färöiska finheter

ÄNNU TILL 29.2 finns det en chans att på ort och ställe insupa inspi­ration från fantastiska, färöiska stickningar. Platsen är foajén i Alan­di­ca Kultur och kongress, där det visas otroliga stickekonstverk av Kat­rina Maria Hansen (1913-2010) och modern, färöisk stickning av Jóhan­na av Steinum.


Parallellt med utställningen anordnas ett åländskt stickprojekt: det åländska lapptäcket. Så här skriver Nordens Institut på Åland:

”Den som vill kan bidra med en lapp. Lapparna lämnas in till NIPÅ senast 30.3. De ska mäta 15 x 15cm och vara stickade i yllegarn. Enfärgade eller mönsterstickade, precis som du känner för.

Lapparna sys ihop till ett lapptäcke som visas i NIPÅs skyltfönster 10.4-2.5. En vinnare av lapptäcket lottas sedan ut bland deltagarna. Kom ihåg att skriva namn och telefonnummer på en lapp som fästes på baksidan så att vi kan meddela vinnaren.”


I övrigt låter jag bilderna tala för sig själva.


Att beundra allt detta imponerande hantverk gav mig en välbehövlig energikick. Det blev både brödbak och tillagning av en rejäl laddning gryta på nötbog! Och nu ska jag fundera på om det kanske kan vara värt att fortsätta på mitt eget stickade lappverk, som legat i träda se­dan den här tiden ifjol.

5 kommentarer:

 1. Vad fina saker sånt där skulle man vilja se i verkligheten.

  SvaraRadera
 2. Den utställningen hade jag gärna gått på om den legat litet närmre...
  Du stickar väl en lapp till lapptäcket?
  Helgkram, Monica

  SvaraRadera
 3. Oj så mycket snyggt och i färger som jag gillar! Jag har aldrig hört att man kan göra lapptäcken av stickat, men nu ser jag. Om den där utställningen kommer hit upp måste jag absolut gå och se den.

  SvaraRadera
 4. Åh vad härligt! Du kanske har sett resereportagen från Färöarna på God kväll på torsdagarna. Vilka speciella öar det är.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 5. Stickmamman:
  Har du tur kommer kanske utställningen till någon plats nära dig :o) Gå då, för man blir mållös av att se detta hantverk. Det är gudi nog att SY lapptäcken - men att STICKA dem ...

  Monica:
  Passa absolut på om utställningen dyker upp i dina trakter! Och självfallet ska jag sticka en lapp till det åländska lapptäcket, skamligt vore det annars ;o)

  Cici:
  Säger som till de övriga: JAA, gå och se om du kan!!

  Jag blir mållös av att beundra de stora täckena/filtarna/bonaderna (eller vad de nu ska kallas). Vilket oerhört tids- och tålamodskrävande arbete - och vilket överväldigande slutresultat. Kvinnokraft rules!

  Kerstin:
  Jo, jag har sett ett par av reportagen. Och så sitter jag den här vintern så gott som alla dagar iförd en eller annan handstickad tröja från Färöarna, som väninnan S lät mig få i och med att hon själv inte tål ylle mot kroppen.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!