onsdag 21 mars 2012

Det här kallar jag flax!

MÅNDAGEN DEN 23 APRIL ska jag genomgå en s.k. DEXA-mätning vid Åbo Universitets Centralsjukhus, ÅUCS. Själva undersökningen, en bentäthetsmätning medelst röntgen för att utröna huruvida tanten håller på att bryta ihop, är inget att bekymra sig för. Det som ågat mig har varit transporten dit och hem. Lite extra mycket eftersom det är Lilla A:s konfirmation dagen före.

Eftersom en turochreturbiljett med Turku Air, det flygbolag som hittills trafikerat den aktuella sträckan, f.n. har en prislapp med siffrorna 444 gick den varianten liksom bort av egen kraft. Återstod således nattbåt dit (avgång 02:55 ...) och nattbåt hem, efter att ha tvingats fördriva en hel dag i Åbo pga en 20 minuter lång undersökning kl. 10:30 på morgonen. Måttligt kul. Till råga på allt har Viking Line trafikuppehåll den aktuella dagen, så då fanns inget annat alternativ än Tallink Silja.

Men så inträffar det otroliga! Air Åland drar fr.o.m. april igång flygning på Åbo! Yihaa!! MHQ-TKU turochretur, bokat, betalt och klart för 98 eu­ro! Sjangdobel tidtabell dessutom: avgång 09:40, retur 13:20. Att planet landar 10:10 i Åbo gör att det blir lite tajt att hinna i tid till ÅUCS, men efter ett samtal dit visade det sig att det inte var några problem. De har helt enkelt noterat att jag kommer med flyg och för­modligen blir lite försenad.


Den här aeronautiska lösningen blir inte ens dyrare än att kuska natt­båt, om man räknar med att man under ett helt dygn måste få sig nå­got ät- och drickbart också. Det här är det bästa som hänt mig på ... ja, länge. Saken försämras inte av att jag älskar att flyga :o)

12 kommentarer:

 1. Grattis! Det låter ju otroligt bra!
  Vilken skillnad det är på flygpriser...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Får du betala resan själv!? Annacarin

  SvaraRadera
 3. Monica:
  Makalös tur kallas det, att Air Åland precis nu bestämmer sig för att lägga till Åbo som destination!

  Annacarin:
  Jo, jag måste lägga ut för resan själv. Sen kan jag ansöka om reseersättning från mina vänner på FPA, och de ersätter inte hur dyra transportalternativ som helst, så det gäller att se om sitt hus i förväg.

  SvaraRadera
 4. Vilken tur du hade! Förhoppningsvis får du resan betald eller i alla fall en del av det utlagda beloppet. Sen får man ju hoppas att du trots allt har en utmärkt bentäthet.

  SvaraRadera
 5. Jo men serru, det där har man ju gjort några gånger. Åkt med Turku air då, och Fpa ersätter ALLT förutom en självrisk som jag inte kommer ihåg summan på. Och jag har åkt taxi till TYKS eftersom det varit tight med tid för mig också.

  SvaraRadera
 6. Lycka till i Åbo! Själv är jag oerhört tacksam för att jag slapp flaxa i väg till dit:)

  SvaraRadera
 7. Det blir en riktigt spännande utflykt då! Själv har jag flugit morgonflyget till Mariehamn några gånger, pyjamasflyget kallat. Max tio personer och en pilot som skickar runt en termos med morgonkaffet. Föredrar nog lite större plan!
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 8. Cici:
  Jovars, lejonparten av resekostnaden ska jag ha rätt att få ersatt. Jag känner andra, som också skickats till Åbo för DEXA-mätningen, som åkt med svindyra Turku Air + åkt taxi och fått resan ersatt. Men som det sett ut det senaste halvåret är det kanske lika bra att jag redan i förväg ställer in mig på att vara tvungen att bråka för min rätt..? Haha!

  Det ska tillstås att jag är ganska intresserad av undersökningsresultatet, för min D-vitaminbrist har varit heavy duty och ingen vet i hur många år jag haft det på det viset. Dessutom har jag bevisligen krympt på höjden med 1,5 cm redan.

  Vera:
  Med tanke på ankomsttiden 10:10 och undersökningstiden 10:30 måste det utan tvekan bli åtminstone en taxiresa även för mig. På tillbakavägen hinner jag bra även om jag tar bussen från Salutorget efter en uppiggande promenad från Kaskisgatan :o)

  Gunilla:
  Tack :o) Och jo, det är nog inte bara du som är glad över att du slapp resor österut! Ba' så du vet :oD

  Kerstin:
  Två flygturer inom loppet av fyra timmar är inte helt fel och Next Jets/Air Ålands plan är i alla fall modernare och större än Turku Airs sardinburk :o)

  "Pyjamasplanet" kallades det Finnairplan som förr flög från Mariehamn till fasta Finland någon gång vid sextiden på morgonen. Att masa sig upp för att hinna med det var inget nöje, men servicen och kabinstorleken kunde man inte klaga på. Plantypen var DC8 har jag för mig, om inte rentav DC9.

  SvaraRadera
 9. Men SKIT också! Här hann jag tänka "Nina går och slår dank en heldag i Åbo. Kanske man sku dra in till stan och träffa henne!?" och så drar du ner på vistelsen!! Vilket sätt! ;) Men jag har full förståelse för ditt resonemang, så du är förlåten! Visst får man pengarna tillbaka, men man ska ju punga ut med dom först!
  Pipi

  SvaraRadera
 10. Jag övervägde möjligheten, men insåg snabbt att en hel dag, från tidig morgon till åtta på kvällen, skulle bli för länge att loda omkring på mina förhårdnade, gamla fötter :o) Hade omständigheterna varit som förr i världen hade jag förmodligen tänkt annorlunda.

  Jo, det är det som är surt med dessa billiga flygbiljetter. De måste ju bokas och betalas långt i förväg för att man ska ha en chans att komma över dem, så man blir liggande ute med pengarna onödigt länge före man kan få ersättning. Men hellre så än nattbåt båda vägarna. Vi får kompensera det med att äta rotsaker till middag något oftare än vanligt bara ;o)

  SvaraRadera
 11. Toppen att Air Åland har börjat köra till Åbo. Inte klokt med 444 € tur o retur med Turku Air :) Lycka till med undersökningen

  SvaraRadera
 12. Jadu, med tanke på hur många patienter som mer eller mindre dagligen är tvungna att företa en flygresa till Åbo för t.ex. strålbehandling tycker jag det är skamlöst att flygtrafiken till den destinationen varit så usel i många, många år nu :o(

  All eloge till Turku Air som faktiskt upprätthållit kommunikationen, men deras plan är pyttelitet och antalet platser synnerligen begränsat. Och det vansinniga ToR-priset blir man ju mörkrädd av :o/

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!