måndag 19 mars 2012
Om att bejaka grottmänniskan i sig
STORMVINDARNA UNDER DEN senaste tiden har ruskat ner mängder av kottar både från gårdens stora cembratall och två jättegranar. Cembrakottarna tar jag tillvara. När de fått torka finns det inget bättre eldtände för brasan, eftersom de är alldeles indränkta med kåda; tre, fyra kottar och swoosh är det fyr i spisen!
Grankottarna är mindre kul. Och många. Lagda i trädgårdskomposten har de dessutom en halveringstid som inte ligger långt ifrån den för plutonium.
Därför passade det finfint att ett sms från väninnan S igår morse undrade om det fanns intresse för vårliga, pyromaniska övningar. Klart som korvspad! Med magen mätt av en ägg- och ostburgare à la MacRucklet och nedklädd i skitigaste trädgårdspaltorna var det bara att hiva in kottarna i Röda Faran och dra iväg.
Det krävdes lite micklande och övertalande före det ville ta sig. Rökutvecklingen var, om jag uttrycker mig diplomatiskt, inte ringa. Men allt brann, till och med de långt ifrån knastertorra kottarna.
Strunt samma att man efteråt luktar som en nyrökt böckling. Det är något med våreldningen som väcker – och tillfredsställer – urmänniskan i mig. Därmed sagt att jag även denna vår blir tvungen att rulla fram mitt gamla oljefat och bränna lite eget ris också. Fast jag kanske ska tåla mig till valborgsmässoaftonen? Eller inte.
Grankottarna är mindre kul. Och många. Lagda i trädgårdskomposten har de dessutom en halveringstid som inte ligger långt ifrån den för plutonium.
Därför passade det finfint att ett sms från väninnan S igår morse undrade om det fanns intresse för vårliga, pyromaniska övningar. Klart som korvspad! Med magen mätt av en ägg- och ostburgare à la MacRucklet och nedklädd i skitigaste trädgårdspaltorna var det bara att hiva in kottarna i Röda Faran och dra iväg.
Det krävdes lite micklande och övertalande före det ville ta sig. Rökutvecklingen var, om jag uttrycker mig diplomatiskt, inte ringa. Men allt brann, till och med de långt ifrån knastertorra kottarna.
Strunt samma att man efteråt luktar som en nyrökt böckling. Det är något med våreldningen som väcker – och tillfredsställer – urmänniskan i mig. Därmed sagt att jag även denna vår blir tvungen att rulla fram mitt gamla oljefat och bränna lite eget ris också. Fast jag kanske ska tåla mig till valborgsmässoaftonen? Eller inte.
Sparat i följande arkivlådor:
Ditten och datten,
Köksanteckningar,
Trädgård 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Härliga vårtecken! Synd att det inte är luktblogg...
SvaraRaderaKram, Monica
Det var igår det. Just nu är det full snöstorm :o/
SvaraRaderaDet är vårkänsla med att få elda ris.Kram
SvaraRaderaOnekligen! :oD
SvaraRaderaVi har också en sån tall och aldrig har jag ens tänkt tanken på att kottarna fungerar som tände! Anamma vad smart! Här ska samlas! Och så ska jag ta med en liten säck kottar till Skattan så vi får eld på fjolårets rishög.
SvaraRadera(När vi då försökte elda lyckades vi bara med att första varma fina vårdagen lägga hela Finholma under ett tjockt lager illaluktande rök. Den elden fick slockna fort innan släkt och grannar skulle ha kommit på ilsket besök!)
H. Den annars så eldfängda pyromanen Pipi
You'll be surprised! :o)
SvaraRadera