måndag 2 april 2012
Om att tillfredsställa sina lustar
JA, VAD GÖR man inte för att tillfredsställa sitt odlingsbehov..?
En deciliter torkade, gröna linser från en Risentapåse och en groddningsburk från Friggs: nyttigt, hemodlat grönt på bara några dagar. Blir det bättre än så, när vintern med alla medel motar växthussäsongen i dörren?
En deciliter torkade, gröna linser från en Risentapåse och en groddningsburk från Friggs: nyttigt, hemodlat grönt på bara några dagar. Blir det bättre än så, när vintern med alla medel motar växthussäsongen i dörren?
Sparat i följande arkivlådor:
Köksanteckningar
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Åhh!! Linser som är så gott! Tyvärr kan jag inte äta dem längre bara. De står med rödtext på listan över födoämnen en giktpatient ska undvika. :(
SvaraRaderaPipi
Det är så gott.Kramar
SvaraRaderaLinser är gott, åt het hemgjord linsröra till lunch igår tillsammans med lite "helgskinka". Alltså rester!
SvaraRaderaKul att få följa de små liven så där på bild.
SvaraRaderaNågra frågor: Vad använder man groddarna till? I sallad kanske?
Vad är det som gör att en burk blir en groddningsburk?
Pipi:
SvaraRaderaVa, är det sant?? Undrar varför?
Stickmamman:
Japp! :o)
Susie:
Linser är jättegoda och mycket underskattade. Tyvärr glömmer jag alltför ofta själv bort att använda dem i matlagningen, men sen får jag alltemellan ett il.
Tidigare har jag bara använt dem i kokt form, så det här är första gången jag provat grodda dem.
Cici:
Vi käkar dem helt naturella som substitut för sallad, som den här årstiden har ett pris som närmar sig vad det tas för rent guld.
En glasburk blir en groddningsburk genom att du stuvar undan locket och istället spänner fast ett finmaskigt nät över öppningen, så att burken kan ställas upp och ner och rinna av när blötläggningen är färdig men groddarna måste sköljas en eller två gånger om dagen tills de är ätfärdiga. Att jag råkar ha en "riktig" groddningsburk beror på att jag fyndade den på Emmaus för 0,20 euro för några år sedan :o)
Själv hittade jag några silverfiskar i badrummet i morse. Är det nån som har ett bra recept? Huruvida man kan knapra på dom om man har gikt har jag inte en aning om.
SvaraRaderaHej
SvaraRaderaDet där odling sättet ser kul ut. Fungerar det på enkronor också? hahaha
Sur i Sumpan:
SvaraRaderaSkaffar du dig en fisksump och samlar alla silvriga kan du säkert få ihop till en "fisk"-soppa vad det lider! Nånsorts protein innehåller de små kräken säkert, men hur det är med halten Omega 3 vete fan.
Skånegrabben:
I wish! *suckar*
Spännande odling! Äter man sen hela linsen eller bara grodden?
SvaraRaderaOch är dom färdiga efter 4 dagar. som dom ser ut på söndagsbilden?
Kram, Monica
Ja, vi äter i alla fall tutto totale, men det är väl en smaksak hur man vill göra. De är helt ätliga efter 4 dagar och fortsätter sedan att växa till sig om de får stå ljust. Vill du stoppa tillväxten är det bara att sätta dem i en tätslutande burk i kylen, där de håller sig bra några dagar.
SvaraRaderaLinser, bönor, jäst, småfisk, etc etc (listan är rätt lång) ger mej värk i lederna. Har fått diagnosen gikt för några år sedan. Får ingen portvinstå eller andra typiska symptom men däremot kommer känslan av grus i lederna som ett paket på posten följande dag efter tex en tallrik ärtsoppa. :(
SvaraRaderaAtt jag sen inte fattade att soijamjölk (som jag använde istället för mjölk pga att jag dessutom har laktosintolerans) faktiskt är nåt jag ska undvika tog det lång tid att fatta. Men den görs ju på soijabönor. Nu har jag varit värkfri i lederna över ett halvår! :D
Pipi